Vogue
Gestoofde portobello in bloedsinaasappel saus met ingemaakte rozenblaadjes en amandelen voor Valentijn

cultuur / Food

Gestoofde portobello in bloedsinaasappel saus met ingemaakte rozenblaadjes en amandelen voor Valentijn

Datum
Auteur
Yo-kaw Pat
Yo-Kaw Pat

Dinsdag is het alweer Valentijnsdag, de dag waarop wij onze liefde voor een ander vieren. In deze roerige tijden, van extreme meningen, verdeeldheid en protesten komt een liefdevolle dag als deze als een ware verademing. 

Yo-Kaw Pat

Valentijnsdag

Valentijnsdag is vernoemd naar de heilige sint Valentijn van Rome, die stiekem het huwelijk van Romeinse soldaten voltrok, omdat de keizer hen verboden had om te trouwen, zodat zij betere soldaten konden zijn. Uiteindelijk werd Valentijn zelf opgepakt als Christelijke en geëxecuteerd door de Romeinen. Tijdens zijn gevangenschap genas hij de dochter van zijn gevangenisbewaarder van blindheid en verstuurde aan haar de allereerste Valentijnskaart ooit. Na zijn executie plantte zij een roze bloeiende amandelboom op zijn graf en sindsdien staat de amandelboom symbool voor de volhardende liefde en vriendschap.

Yo-Kaw Pat

Valentijnsrecept

In mijn Valentijnsdag gerecht deze week zitten geen dierlijke producten verwerkt, zodat we een dagje lief voor iedereen kunnen zijn. Verwen niet alleen je geliefde, maar ook andere dierbaren. In dit roze getinte gerecht heb ik ook rozenblaadjes verwerkt en amandelen, de ultieme symbolen van de liefde. Fijne Valentijnsdag gewenst iedereen!

Yo-Kaw Pat

Ingrediënten voor gestoofde portobello's in bloedsinaasappel saus, met ingemaakte rozenblaadjes:

  • 2 portbello's, schoongemaakt en zonder steeltjes
  • 5 oesterzwammen
  • 3 bloedsinaasappels, geschild en in grove stukken gesneden
  • 3 tbs gedroogde hibiscus bloemen
  • 2 tbs gelei suiker
  • 1 tbs appelazijn
  • 1 tsp komijn
  • snufje kaneel
  • zout en peper
  • 4 sjalotjes, in ringetjes gesneden
  • olijfolie
  • 1 tsp Verjus 
  • 1 tsp witte azijn
  • 1 eetbare roos, alleen de blaadjes
  • 1/2 tsp Honing 
  • 1/2 tsp zout Zout
  • beetje citroensap
  • wilde rijst, bereid volgens instructies
  • geschaafde amandelen, licht getoast

Bereiding:
1. Los de honing en zout op in de Verjus en maak iets zuurder met wat citroensap. 
2. Doe de rozenblaadjes in een klein steriel potje en giet de Verjus erover heen, zorg dat ze volledig onderwater staan.
3. Laat een 2-5 dagen in de ijskast staan, na 2 weken zullen ze langzaam hun kleur verliezen.
4. Verwarm de oven voor op 175 graden celcius
5. Verwarm een pan op medium vuur en voeg een flinke scheut olijfolie toe.
6. Fruit de sjalotjes totdat ze zacht zijn en voeg de bloedsinaasappels toe, zet je vuur eventueel wat lager.
7. Laat de bloedsinaasappels 5 minuten zacht koken en voeg de suiker, komijn en hibiscus bloemen toe, met een beetje water.
8. Laat 10 minuten met een deksel op de pan op laag vuur koken en roer af en toe in de pan, voeg af en toe wat water toe als de saus te dik wordt.
9. Roer de azijn, citroensap, kaneel en wat peper en zout door de pan en het vuur uit.
10. Laat de saus een kwartiertje afkoelen en verspreid onder tussen de paddestoelen uit over een ovenschaal.
11. Bedek de paddestoelen goed met de saus en plaats in de oven voor 20 minuten.
12. Maak je bord op met wilde rijst, een portobello en de bloedsinaasappel saus. Garneer met wat ingemaakte rozenblaadjes en geschaafde amandelen.

Volg Yo-kaw ook op instagram.

Mexicaans popcorn recept van een verslaafde

 

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Vogue.nl.
Dit vinden wij jammer, want Vogue.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk.
Wil je een uitzondering maken voor Vogue.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan?
Klik dan hier. Veel dank!

Maak een uitzondering voor Vogue.nl > Sluiten