A Delicious Life: Mast Brothers Chocolate Broers uit Brooklyn die geweldige chocolade maken, en de repen vind je ook in Amsterdam.

Het zal niet onopgemerkt zijn gebleven: de food scene is bloeiende en jonge ondernemers met een passie voor écht eten, liefde voor het ambacht en oog voor kwaliteit schieten als paddestoelen uit de grond. New York loopt voorop en kent inmiddels een grote culinaire avant-garde. Food markten als Smorgasburg en Hester Street Fair verraden het alsmaar groeiende aanbod van home- & handmade delicatessen. Een gevestigde naam is Mast Brothers, die in hun chocolate factory in Brooklyn sinds 2007 hun eigen chocolade maken, waarbij ze het hele proces in eigen handen nemen. Van cacaoboon tot smeuïge reep.

Het resultaat is heerlijke chocolade met een rijke smaak, die bovendien ook zeer smakelijk verpakt is - een Mast Brothers reep mag gezien worden. Naast de pure variaties (gemaakt van cacaobonen uit verschillende regio’s) is de chocolade verkrijgbaar in tal van smaken, waarvoor de broers samenwerken met andere kleine ondernemers als Anderson Almonds, Stumptown Coffee, Maine Sea Salt en Crown Maple Syrup.

De Mast Brothers zijn een van de vele artisanal food producers die in het boek A Delicious Life: New Food Entrepeneurs worden geportretteerd. Onlangs verschenen, en vol inspirerende food creatives – van limonade-makers tot food designers en mobiele pizzabakkers. Ik nam een kijkje bij alle New York-based initiatieven die in het boek voorbij komen; daarover snel meer.

Voor de chocolade van de broers hoef je trouwens niet helemaal naar New York af te reizen; bij Chocolátl in Amsterdam is een klein assortiment Mast Brothers repen te vinden. En die lenen zich perfect voor dit recept:

Mast Brothers’ Chocolate Egg Cream

Dit heb je nodig (voor vier volle glazen):

1 cup suiker (ca. 128 gram)
3 ounce Mast Brothers (Madagascar) chocolade, in stukjes gehakt (ca. 85 gram)
6 eetlepels cacao poeder
2 eetlepels maïszetmeel
¾ cup melk (ca. 180 ml)
Seltzer water of club soda

En zo maak je het:

Laat de chocolade en de suiker samen met ca. 50 ml (1/3 cup) water smelten in een kleine sauspan op middelhoog vuur. Meng de cacaopoeder en het maïszetmeel met 50 ml water in een kom – voeg vervolgens aan het chocolade mengsel toe. Breng aan de kook en laat twee minuten pruttelen. Giet door een fijne zeef en laat geheel afkoelen. Om dit typisch Brooklynese drankje te maken doe je drie eetlepels van de zelfgemaakte chocoladesaus en drie eetlepels melk in een glas – top vervolgens af met seltzer water of club soda. Goed roeren en meteen genieten!
A Delicious Life: New Food Entrepeneurs
Sven Ehmann, Robert Klanten & Marie Le Fort
Gestalten – €38