kunstenaar-sioejeng-tsao-ik-laat-de-stem-horen-van-mensen-die-door-de-mainstream-genegeerd-worden-223088

Ter ere van het honderdvijftig jaar bestaan van de iconische 501, besloot Vogue de handen ineen te slaan met jeansmerk Levi’s. Nederland barst van jong (kunst)talent en samen benaderden we drie vrijgevochten jonge kunstenaars om meer te leren over hun way of thinking. Waar halen zij hun inspiratie vandaan en hoe gebruiken ze mode om zich uit te drukken?

Kunstenaar Sioejeng Tsao

De eerste in de reeks is Sioejeng Tsao (31), multidisciplinair kunstenaar, die van kwetsbaarheid haar kracht maakt. Via haar werk deelt Tsao haar healing journey als Chinees-Nederlandse, queer en polyamoureus persoon die haar volgers vooral optimisme mee wil geven.

Sioejeng Tsao

‘Iets creëren uit het niets’

“Creativiteit is je fantasie de vrije loop laten en iets creëren uit het niets. Het voelt als mijn verantwoordelijkheid om boodschappen naar voren te brengen van gemarginaliseerde groepen. Op een zeefdruk van mij staat een non-binair individu met een gat in het hart waar een trap doorheen loopt. Tijdens het beklimmen van die trap, proberen handen eromheen hen naar beneden te trekken. Een struggle waarin veel mensen zich herkennen. Het werkt helend als je gezien wordt in je pijn en je begrijpt dat leeftijdsgenoten door eenzelfde proces gaan dat ongelofelijk eenzaam kan voelen.”

Black lives matter

“De Black Lives Matter-beweging heeft veel bij mij losgemaakt en daardoor ben ik naast Oost-Aziatische karakters zoals ikzelf ook meer zwarte mensen gaan tekenen. In essentie draait mijn kunst om de stem laten horen van mensen die door de mainstream genegeerd worden.”

Trots op roots

“Ik moet denken aan een print van een vrouw die op mij lijkt en daarachter een representatie van een voorouder in traditionele kleding met de hand op de schouder van haar nakomeling. Als bi-culturele vrouw in twee werelden, die racisme aan den lijve heeft ondervonden, heb ik lange tijd niet zo goed kunnen wortelen. Dit kunstwerk heb ik gemaakt toen er ten tijde van covid veel asian hate werd verspreid. Ik voelde ineens heel sterk dat het klaar was met die schaamte, dat ik mag uitdragen waar ik ook vandaan kom. Dat trots zijn op je roots (hier én daar) naast elkaar mag bestaan. Dit beeld representeert die herwonnen trots en dat ik me gedragen voel door de mensen die mij voor zijn gegaan.”

Sioejeng Tsao

Colorblocking 

“Mijn kledingstijl is een verlengstuk van mijzelf en van mijn kunst. Ik ben heel expressief in mijn manier van kleden; colorblocking, klompen of Crocs, spelen met make-up zoals een felgekleurde eyeliner of diamantjes. Ik wil een lach op het gezicht toveren van de mensen die me zien.”

Vogue x Levi’s

Sioejeng Tsao is gekleed in een klassieke combinatie: een jeans en top van Levi’s. Het Californische cultlabel staat al decennialang bekend om haar beeldbepalende jeansfits. Van de iconische 501 tot baggy stijlen met een knipoog naar de jaren tachtig en negentig. Het designteam van Levi’s blikt graag terug op deze stijltijdperken, terwijl het label altijd blijft innoveren. Stoffen worden duurzamer, silhouetten losser, verhoudingen verschuiven en de denim kan op eindeloos veel manieren worden gedragen.

Volgende week lees je meer over de kunst van Iriée Zamblé (26). Wil je meer weten over Levi’s? Klik dan hier