andiamo-droom-weg-bij-deze-spectaculaire-italiaanse-kustroutes-216263

Van begin mei tot eind september staan de strandbedjes in lange rijen strak opgesteld aan de branding. Daarboven kleurige parasols met de namen van de strandpaviljoens: Lido Azuur, Lido Nettuno of Lido Sirena. Je komt ze in iedere Italiaanse badplaats tegen.

Italiaanse kustroutes

Fotograaf Casper van der Linden maakte met zijn beste vriendin Bess van Noord een schitterende tour langs de Italiaanse kust. Met zijn camera legde hij de hoogtepunten voor Vogue vast. En bij het zien van deze plaatjes, dromen wij dat we over de lungomare (boulevard) flaneren of een gelato al limone bestellen.

Italiaanse kustroutes

Italiaanse kustroutes

Italiaanse kustroutes

Laat deze Italiaanse kustroutes je inspireren om zelf last-minute de auto te pakken en naar het zuiden af te reizen.

Van Portofino naar Sestri Levante, Ligurië

De Rivièra di Levante loopt ten oosten van de stad Genua helemaal door tot voorbij het beroemde nationaal park Cinque Terre. Parel is het glamoureuze plaatsje Portofino, met één van de mooiste havens van Italië.

De weg gaat verder langs art nouveau badplaats Rapallo en de kleine badplaats Zoagli. De mooiste zandstranden van de Rivièra di Levante vind je rondom Sestri Levante, waar vooral de stranden langs de Baia del Silenzio en Baia delle Favole favoriet zijn.

Van Lecce naar Santa Maria di Leuca, Puglia

Deze route langs het uiterste puntje van Puglia wordt de Costa del Salento Adriatico genoemd. Het is niet het bekendste stuk van de populaire Zuid-Italiaanse hak, maar wel de meest suggestieve route. Je wordt ondergedompeld in een landschap met duizelingwekkende kliffen en turquoise baaitjes. Stranden als Torre dell’Orso en Baia dei Turchi doen niet onder voor Caribische eilanden.

Zo’n tien kilometer ten zuiden van Olantro verlaat je de kustweg om bij Porto Badisco te komen, een door cactussen en rotsen omlijste baai. Zuidwaarts richting Castro Marina wordt het landschap ruiger en eindig je bij de vuurtoren van Santa Maria di Leuca.

Van Sorrento naar Salerno, Campania

De magische Amalfitaanse kust mag in dit rijtje niet ontbreken. De weg slingert hoog boven zee en na iedere twintig haarspeldbochten komt er een nieuw dorp in zicht. Positano is herkenbaar aan de prachtige goudgele Moorse koepel, daarna volgen de fiere toren van de kathedraal van Amalfi en de slaperige vissersdorpen Atrani, Minori en Cetara.

Een paar van de best verstopte ansichtkaartstranden zijn Spiaggia del Guoglio en Spiaggia di Arienzo. Daarvoor geldt: je moet eerst driehonderd traptreden naar beneden voordat je met de voetjes het verfrissende water in kunt.

Van Castiglione della Pescaia naar Monte Argentario, Toscane

Dit zuidelijke kustgebied van Toscane is heel anders dan we gewend zijn: een ruig binnenland dat uitkomt op een laagvlakte aan de kust. Het grootste gedeelte van deze route gaat door het nationaal park van de Maremma. Er liggen meerdere badplaatsen, maar de meest pittoreske is Castiglione Della Pescaia.

Verder naar het noorden, en deze zijn misschien nog wel mooier, liggen Spiaggia delle Rocchette en Cala Violina. De route eindigt op het schiereiland Monte Argentario. Hier liggen beroemde havenstadjes als Porto Ercole en Porto Santo Stefano. De beste manier om de mooiste stranden, baaien en grotten te ontdekken is per boot. Laat je afzetten bij Cala Grande, Cala del Gesso of Cala del Bove en waan je in ware Italiaanse paradijzen.

Wil je meer weten over deze (of andere) wonderlijke Italiaanse kustroutes? Dan verwijzen we je graag door naar de expert: het Italiaans Verkeersbureau. Voor wie liever het binnenland in trekt of een van de tientallen kunststeden bezoekt, biedt de website ook volop tips en inspiratie. 

Fotografie: Casper van der Linden, styling: Charissa Hogerheijden.