van-prada-tot-palazzi-deze-wandelroute-door-milaan-leidt-je-langs-alle-hotspots-218914

Milaan is dé hoofdstad als het gaat om mode en design. Dat ‘voel’ en zie je niet alleen op de catwalks tijdens Milan Fashion week, maar ook in de chique winkelstraten rond Via Montenapoleone, en in musea en historische paleizen (palazzi). In samenwerking met het Italiaans Verkeersbureau heeft Vogue voor jou de allermooiste wandelroute samengesteld.

Gouden vierhoek 

Het beste startpunt voor een inspiratiewandeling door Milaan is ‘de gouden vierhoek’ rond Via Montenapoleone. Deze is vernoemd naar de vier straten die dit epische modecentrum begrenzen. Namelijk: Via Montenapoleone, Via Manzoni, Via della Spiga en Corso Venezia.

In de romantische klinkerstraten komen catwalks en pagina’s uit modetijdschriften tot leven; een betere plek voor een snelle fashionupdate is er niet. Maak een wandeling langs etalages van de grote modehuizen en drink je koffie aan de bar van het historische Pasticceria Cova.

Wandelroute Milaan

Huismusea 

In deze vierhoek vind je ook twee bijzondere huismusea, verstopt in historische palazzi. Museo Poldi Pezzoli staat bekend om de privécollectie van kunstverzamelaar Gian Giacomo Poldi Pezzoli en zijn moeder, Rosa Trivulzio. In Museo Bagatti Valsecchi zijn de salons gevuld met decoratieve renaissancekunst. Vanuit de dit jaar geopende oranjerie kijk je de geheime binnentuin in, een van de mooiste van de stad.

‘House of Gucci’

In de chique Via Sant’Andrea staat het zestiende-eeuwse Palazzo Morando, waar behalve een pinoteca ook een modemuseum is ondergebracht. Je vindt er een kostbare collectie stoffen, kledingstukken en accessoires die samen de geschiedenis van mode vertellen.

Een beetje verder uit de buurt, maar zeker een bezoek waard, is Villa Necchi Campiglio. Het huis werd tussen 1932 en 1935 gebouwd door Piero Portaluppi voor een rijke industrieel, en is een schoolvoorbeeld van moderne architectuur uit die jaren. Een groot deel van de bioscoopfilm House of Gucci werd hier opgenomen.

Carla Sozzani

De inspiratie van modestad Milaan gaat natuurlijk verder dan het beroemde stratenblok. Achter de Porta Nuova opende voormalig Vogue-redacteur Carla Sozzani in 1991 het legendarische 10 Corso Como, de eerste conceptstore in zijn soort. Sozzani was dertig jaar geleden de eerste die zich vestigde in dit stadsdeel. Sinds de aanleg van Piazza Gae Aulenti met een gloednieuw winkelcentrum is Porta Nuova een must-visit geworden.

Wandelroute Milaan

Verwonderlijke exposities

Ook het gebied achter Porta Romana kreeg in 2015 een creatieve impuls met de opening van Fondazione Prada. Architecten Rem Koolhaas en Chris van Duijn ontwierpen maar liefst negentienduizend vierkante meter expositieruimte in voormalige pakhuizen en silo’s.

Een derde, en niet te missen, buurt is Tortona, waar het wemelt van de ateliers en showrooms. Het is ook niet voor niets dat Armani de levendige wijk uitkoos voor de Armani Silos. Vijfenveertighonderd vierkante meter expositieruimte, waar de ruim zeshonderd belangrijkste ontwerpen en nog eens honderden accessoires zijn uitgestald.

Leonardo da Vinci’s wijngaard

Ontdek tot slot de bijzondere wijngaard van Leonardo da Vinci. Je komt er langs op weg van ‘de gouden vierhoek’ naar de wijk Tortona. Aan de statige Via Magenta nummer 65, achter het imposante Casa Degli Atellani, ligt een tuin met wijngaard verstopt. Sinds enkele jaren zijn de wijngaard en het palazzo met zijn elegante salons geopend voor het publiek.

Milan Fashion Week lente/zomer 2023 wordt dit jaar gehouden van 20 t/m 26 september. Voor meer informatie en inspiratie bekijk je de website van het Italiaans Verkeersbureau.