De 8 do's en dont's voor blondines

V.I.P colorist en meervoudig winnaar van de Coiffure Award Marriet Gakes deelt haar tips en tricks om zo lang mogelijk plezier van je blonde lokken te hebben.

Clothing, Lip, Hairstyle, Sleeve, Eyebrow, Jacket, Outerwear, Microphone, Collar, Beauty,
Marrit Gakes

Marriet Gakes, Color Director Salon B is V.I.P colorist. Ze zit achter het mooi frisse blond van Ilse de Lange en kleurt de Nederlandse topmodellen, soms van brunette naar blondine en meteen weer terug. Wat kunnen we leren van deze Nederlandse kleurwizzard als we de zomer mooi blond willen doorbrengen?

Marrit Gakes is colorist, meervoudig winnaar van de Coiffure Award en kreeg dit jaar zelfs een Oeuvre Award voor haar werk. Colorist is in het buitenland een net zo normaal beroep als kapper, maar in Nederland zijn echte kleurexperts dun gezaaid. Marriet legt het zo uit: “Je hebt koks die lekker kunnen koken, en sterrenchefs. Na zes jaar als kapper gewerkt te hebben ben ik me echt gaan specialiseren in kleuren. Dat betekende: risico’s durven nemen, je verdiepen in haar, klanten krijgen die je vertrouwen en vlieguren maken. Doordat 15 jaar geleden Victoria Koblenko, een echte kleurkameleon, in mijn stoel kwam kreeg ik meer naamsbekendheid. Nu werk ik voornamelijk in de mode-industrie en met celebs, ‘V.I.P colors’. Je kunt mij dus niet meer ‘boeken’. Ik kleur bijvoorbeeld de modellen voor modelagency Paparazzi, waar ook Doutzen bij zit. Ik kleur Ilse de Lange, en Georgina Verbaan. Daarnaast train ik mensen bij Salon B heb ik een ‘color team’ dat bestaat uit mensen uit iedere B salon.

De verkeerde kleur oogt vermoeider

'Modellen moeten soms van haarkleur veranderen voor een shoot of campagne. Ik kleur ze daarna ook weer terug, tenzij ze direct naar een ander land vliegen. Ik kijk heel goed naar de setcard als ik ze terug kleur, want ik moet het in één keer goed doen. Deze meisjes moeten meteen weer werken. Ze moeten van mij wel echt een masker gebruiken thuis, dus goed voor hun haar zorgen. Ik behandel ze ook graag met Olaplex, een product dat ik aan de kleur kan toevoegen en dat het haar sterk houdt.'

’Als je je make-up aanpast aan je haarkleur kun je heel veel hebben, maar dat wil niet iedereen.’
Getty Images

Je hebt blond en blond

'Iedereen houdt van een ander soort blond, de een wil het wat transparanter, de ander juist grijsdekkend. Ik kijk altijd goed naar de huidskleur, de teint. Daar heb je een goed oog voor nodig. Blond is namelijk wel echt een ding. Als het misgaat met kleuren is dat bij blond haar, omdat er zoveel blondnuances zijn. Bruin haar is minder gevoelig, alles wat je lichter kleurt is moeilijker, zeker als iemand met donker haar blond wil worden. Je weet van tevoren niet precies hoe snel iemands haar oplicht. Bij mij zitten blondines vier tot vijf uur in de stoel. Ik werk namelijk met een laag percentage waterstofperoxide waardoor de ontkleuring langzamer gaat, maar dat is wel veel beter voor het haar. Mijn klanten vinden de kwaliteit van hun haar heel belangrijk, ze komen een keer per twee maanden en vinden het helemaal niet erg om zo lang te zitten. Ik hou daarbij van layering van kleuren. Na het ontkleuren gebruik ik 1 of 2 spoelingen, en bijna altijd een extra glanslaag.'

Nog meer mooie blondines

'Ilse de Lange is van nature blond. Ik zet bij haar alleen wat highlights. Zij hoeft niet maandelijks te komen, ze wil dat haar haar er natuurlijk uitziet en dat past ook het beste bij haar. Door highlights in verschillende tinten te gebruiken creëer ik diepte in het haar, een 3D-effect. Een blondtint maakt iemand jonger, daarom zijn vrouwen er vaak verslaafd aan. Als je ouder wordt vallen grijze haren minder op, dat is ook een voordeel.

’Marilyn Monroe vind ik een van de mooiste blondines ooit. Zij was heel vooruitstrevend.’
Getty Images

Marilyn Monroe vind ik een van de mooiste blondines ooit. Ze was heel vooruitstrevend, maakte echt een statement met haar ontkleurde haar. Ze hield het kort, een gouden combinatie met platina, omdat lang haar nu eenmaal wat zwakker is. Doutzen is van nature ook echt blond, ze heeft volgens mij alleen wat highlights. Ik zou haar wat graag eens in mijn stoel hebben. Emilia Clarke uit Game of Thrones vind ik te plat blond, te kunstmatig. Ik hou er meer van een natuurlijke kleur na te bootsen. En Maxima...die zou ik mooier blond kunnen maken. Minder streepjesachtig. Ik zou haar gelukkiger kunnen maken met haar blonde kleur, ik mis nu een beetje het gevoel in haar kleur.'

Denk lange termijn!

'Na het blonderen begint het pas. Dan moet je de kleur mooi en gezond houden. Ik adviseer naast Olaplex altijd een masker te gebruiken. Bijvoorbeeld een masker van Davines, die zijn heel goed. Sebastianheeft ook een paar lekkere producten. Het verschil tussen kappers- en drogisterijproducten zit hem in de concentratie. Je merkt dat een kappersproduct echt beter is, het voedt beter, bestaat niet alleen maar uit siliconen. Achter de kappersmerken zitten experts, ik ben ook wel eens betrokken bij de ontwikkeling ervan. Wij weten immers waar behoefte aan is. Ik zou het liefst morgen op natuurlijke basis willen kleuren met producten die het haar steeds mooier maken, hoe vaker je er mee kleurt. Dat is mijn droom. En wie weet zit kleur in de toekomst wel in een ampul!'

’Denk eraan dat je blond haar beschermt in de zon!’
John Olins, Vogue Nederland, juni 2013

Marriet Gakes' 8 do’s en don’ts voor blondines:

 1. Gebruik geen Spray Blonde achtige producten. Bij gebruik van zo’n blondeerspray blijven de haarschubben open en het blonderingsproces stopt niet, het gaat maar door. Als je echt kort haar wilt, moet je dat doen. Afbreken door ontkleuren is de grote angst. Het gebeurt niet zo snel als je haar met respect behandelt.
 2. Denk eraan dat je blond haar beschermt in de zon! Ga voor je de zee of het zwembad induikt even onder de douche zodat je haar zich al met kraanwater heeft gevuld. Dan zuigt het zout- of chloorwater niet meer op.
 3. Doe op het strand een verzorgend masker in je haar en draai het in een knot. Draag een hoed of een shawl. En blijf onder de zonnebank vandaan, want daar lig je ook met je haar onder de UV.
 4. Na een dag in chloor of zout water zou je je haar moeten wassen met shampoo en conditioner, doe het, ook al betekent dat dat je het in de vakantie iedere dag wast. Het is echt beter voor je haar.
 5. Ben je koel blond, kies dan een zilvershampoo en –conditioner. Warme blondines zouden een rijke shamppo moeten gebruiken die zowel voedend is als hydraterend. Gebruik een keer per week een masker naast je shampoo en conditioner. Het ligt een beetje aan je styling, maar ik adviseer meestal vanaf het oor. Wordt het toch wat slapper ervan compenseer dan met een volumespray.
 6. Bezuinig nooit op je verzorging, net als voor je huid. Dat je haar glanst is heel belangrijk, bescherm het dus ook tegen de hitte van de föhn of stijltang.
 7. Doe eens wat meer met je haar, door middel van vlechten, opsteken en haarsieraden. Dat doen we in Nederland te weinig, het is hier al heel wat als je naar een Blowdry Bar gaat. Koop wel de juiste schuifjes, en let er bij elastiekjes op dat ze geen metalen tussenstukje hebben, dat beschadigt het haar. Een rubberen elastiekje bij kleine vlechtjes moet je er na gebruik maar voorzichtig uitknippen, niet trekken.
 8. Laat gespleten punten regelmatig wegknippen, want anders splijten ze je haar verder. Je kunt beter geregeld een puntje laten afknippen in plaats van je haar een half jaar laten groeien, want dan moet je er misschien in één keer veel afhalen.
  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Beauty & Health