Wie bepalen anno 2021 eigenlijk hoe we eruit willen zien?

Van de gemaakte beauty van de Kardashians tot de nonchalance van Billie Eilish, zo beinvloeden de beauty-iconen tegenwoordig het schoonheidsideaal.

Waar Kylie Jenner de ongekroonde koningin van Instagram is, wist Charli D’Amelio de meeste volgers te verzamelen op TikTok. Ondanks hun gedeelde socialmediasterrendom, houden de vrouwen er zeer uiteenlopende schoonheidsopvattingen op na. Kylie's rotsvaste geloof in maakbare schoonheid zit haar als jongste Kardashiantelg nu eenmaal in het bloed. Charli daarentegen is een tienermeisje zoals er heel veel tienermeisjes zijn. Niet wulps maar schattig, niet opgesmukt maar naturel. Waar Kylie de droom vertegenwoordigt, is zij eerder een rooskleurig gemiddelde. Een ideaal dat met een beetje geluk binnen handbereik ligt. Dat moet haast ook de reden zijn dat tiktokkers van over de hele wereld haar op de troon hebben gehesen. Niet per se omdat ze haar willen zijn, maar vooral omdat zij een van hen is.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Beeldbepalende socialmediakoninginnen

De socialmediakoninginnen van nu zijn natuurlijk niet de enigen die beeldbepalend zijn op schoonheidsgebied. Neem Emily Weiss, zakenvrouw en de personificatie van het concept fris en fruitig. Ze bouwde haar populaire beautyblog Into the Gloss uit tot het cultmerk Glossier en brengt slechts een beperkt aantal goed doordachte producten op de markt. Of kijk naar Lizzo, een zeldzaam soort kameleon die kleurrijk afsteekt bij elke achtergrond. Boegbeeld van de body positivity-beweging, al is ze zelf alweer in een volgend stadium: dat van body normativity.

Feminity has power

Lizzo’s collega-artiest Billie Eilish vertikt dan weer op een heel andere manier zich te houden aan alle ongeschreven regels voor vrouwen, en cureert bewust wat de kijker wel en niet te zien krijgt. Ook niet meer weg te denken is politieke superster Alexandria Ocasio-Cortez, die naast haar strijd tegen onrecht tijd maakt om op Instagram haar skincareroutine uiteen te zetten. Haar rode lippen schopten het tot TikToktrend. Een van haar quotes over vrouwelijke schoonheid is bovendien van toepassing op elke esthetiek, van Emily Weiss tot Lizzo: ‘Vrouwelijkheid heeft de grootste kracht. Boven alles.

Kardashian beauty

Om de voornaamste dagbesteding van de Kardashians te omschrijven, riep de New Yorkse sociologieprofessor Elizabeth Wissinger een nieuwe term in het leven: glamour labour. Dat gaat verder dan een beetje tutten voor de spiegel, want schoonheidsarbeid wordt op verschillende locaties verricht. Allereerst moet het online alter ego onder handen worden genomen met filters en Photoshop, zodat er een bovenmenselijke versie ontstaat die alleen op onze beeldschermen tot leven komt. Maar daarnaast moet er keihard gewerkt worden om in het echt niet door de mand te vallen. Dat betekent diëten, sporten, nepwimpers, waist trainers, fillers, implantaten, pruiken, een flinke laag make-up en dan weer van voren af aan beginnen.

Maakbare schoonheid

Het resultaat is een schoonheidsideaal dat voor iedereen bereikbaar lijkt, het is immers toegestaan om Moeder Natuur een handje te helpen. Geschikt voor elk budget bovendien, want met een contourstick en een lippotlood kom je al een heel eind. Maar vergis je niet. Wie haar gefilterde Instagramversie als doel neemt, zal altijd teleurgesteld worden door de wereldse variant. Het blijft vechten tegen de bierkaai, zoals Kim Kardashian deed ter voorbereiding van het laatste Met Gala. In een video was te zien hoe drie mannen haar in een adembenemend Mugler-korset hesen. Terwijl er een klein legertje met haar gezicht en haren bezig was, vertelde ze aan Vogue over de vele facials, spray tans en Koreaanse scrubsessies die eraan vooraf waren gegaan.

Lees het hele artikel in het aprilnummer van Vogue.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Beauty & Health