Period talk: menstruatiecups zijn een duurzaam, spotgoedkoop en vrouwvriendelijk alternatief op tampons

Ginny Ramkisoen (33) en Jip Isabel de Jongh (25) vertellen waarom ze zo'n groot fan zijn van menstruatiecups

Lingerie, Clothing, Undergarment, Fashion model, Brassiere, Model, Beauty, Bikini, Underpants, Skin,
Marc de Groot, Vogue Nederland, juli/augustus 2015

Het lijkt alsof wij vrouwen overgeleverd zijn aan simpelweg een aantal (vaak ongemakkelijke) middelen wanneer de maandelijkse vloed begint: maandverband of tampons. Net zoals de pil voor anticonceptie waar je bijna niet omheen kunt, terwijl uit onderzoek is gebleken – uitgebreid beschreven in meerdere artikelen tijdens Vogue's Maand van de Pil – dat dit voor je algehele gezondheid helemaal niet zo bevorderlijk is. Het gesprek over menstruatie en de yoni (hippe term voor vagina) begint eindelijk uit de taboesfeer te geraken. Zo spreekt bijvoorbeeld populaire dichteres en illustrator Rupi Kaur zich er onomwonden over uit: 'Apparently it's ungraceful of me to mention my period in public, 'cause the actual biology of my body is too real; It's okay to sell what's between a woman's legs more than it is okay to mention it's inner workings; the recreational use of this body is seen as beautiful while it's nature is seen as ugly.' Daarmee is de 28-jarige Kaur niet de enige voorvechter van het bespreekbaar maken van dit onderwerp. Let's talk about our period, period. Zo komen er ook eindelijk nieuwe opties op de markt, zoals de menstruatiecup. 'Je bespaart er onwijs veel geld mee, het is ontzettend duurzaam en volgens mij heb je hierdoor ook geen kans meer op TSS (toxic shock syndrome door bacteriële gifstoffen die het gebruik van tampons in de hand kunnen werken),' vertelt Ginny Ramkisoen, auteur en oprichter van Vacature via Ginny. Ramkisoen en nog een voorstander, schrijver en influencer Jip Isabel de Jongh, zijn heel uitgesproken over dit onderwerp op social media en delen met Vogue hun persoonlijke ervaringen.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Ginny Ramkisoen (33)
'Ik ben met menstruatiecups begonnen, omdat het zoveel geld scheelt! In vergelijking met het kopen van maandverband of tampons. Maar des te meer omdat ik het verwisselen van tampons een gedoe vind. Al helemaal als ik niet thuis ben. Toiletten zijn soms heel klein en ik heb een beetje smetvrees, waardoor ik een soort circusact moet uitvoeren om een tampon in te brengen zonder dat ik met mijn billen in de wc-pot val. Aangezien een menstruatiecup jaren meegaat, leek het me een hele handige investering. Dus nadat ik er ergens in de media een keer wat over had gezien, besloot ik er een te kopen bij de drogist toen ik eigenlijk tampons wilde halen. Wat hierbij meetelt is dat je de cup (ik heb de OrganiCup) gemiddeld twaalf uur lang kunt dragen voordat je hem leeg moet gooien. Dat betekent geen gehannes meer in toiletten; twaalf uur lang zorgeloos de wijde wereld in en in principe maar twee keer op een dag verwisselen. Dat kan dan bovendien thuis.'

'Daarnaast heb ik afgelopen zomer ook lekker gezwommen met de cup in en hoef je je dan geen zorgen te maken over rondbungelende touwtjes of doorlekken. Je bent gewoon helemaal gecovered. Ik ben zelfs zo'n groot fan dat ik het uitgebreid heb gedeeld op social media. Tijdens mijn menstruatie voel ik me doorgaans maar half mens. Ik moet opeens weer overal rekening mee houden. Je kunt bepaalde dingen niet of minder gemakkelijk doen, zoals zwemmen of sporten. Persoonlijk heb ik ook megalast van krampen. Mijn geld geef ik liever uit aan andere fijne dingen in het leven dan aan tampons en nachtmaandverband. Bovendien, menstrueren is naast een heel mooi gegeven al zo intens. Met andere woorden: als dat een stuk gemakkelijker en prettiger kan, deel ik dat graag met de mensen om me heen. Ik heb er niks voor (betaald) gekregen. De cup kocht ik gewoon zelf bij de drogist en toen kwam ik erachter dat het me enorm beviel. Als ik merk dat iets mijn manier van leven optimaliseert, wil ik ook graag dat andere mensen van zo’n gemak op de hoogte zijn en/of kunnen genieten.

'Daar komt wel bij: het inbrengen is even een soort origami-opdracht, maar nadat je het een paar keer hebt gedaan gaat het makkelijker. Het klinkt een beetje plat, maar het is ook een beetje proppen. Maar hey… als ‘ie zit, dan ben je in ieder geval twaalf uur lang onder de pannen. Eruit halen is even een kwestie van handigheid erin krijgen, maar ik heb mij voorgenomen om dat voortaan onder de douche te doen. Helemaal top! Voor de meiden die zich afvragen of ze de cup niet eerder moeten verwisselen: de cup zuigt vacuüm, dus er kán niks langs lopen. De Organicup is tot slot mijn favoriet, omdat deze is gemaakt van verantwoorde materialen. Verder hebben ze verschillende maten en het is om de hoek verkrijgbaar. Je kunt online veel verschillende cups bestellen, maar let een beetje op dat je geen goedkoop flubberding van AliExpress koopt, want voor je het weet loopt je alsnog met een rode onderbroek.'

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Jip Isabel de Jongh (25)
'Twee jaar geleden ben ik gestopt met de pil. Waarom? Ik kwam erachter wat kunstmatige hormonen met je lijf kunnen doen en ik wilde vanaf dat moment niks kunstmatigs meer in mijn lichaam stoppen. Sindsdien ben ik mij gaan verdiepen in anticonceptie en sinds een half jaar ook in de menstruele cyclus. Vrouwelijke energie, in contact komen met jezelf en natuurlijke conceptie waren daarbij ook belangrijke onderwerpen voor mij. Zo ben ik begonnen met het lezen van de boeken van Lisa Lister, die onwijs lekker schrijft en in haar verhalen op zoek gaat naar de vrouwelijke essentie. De verhalen zijn voor mij heel herkenbaar. Tevens heeft ze jarenlange kennis opgebouwd op het gebied van de cyclus, de kracht van de baarmoeder en natuurlijke anticonceptie. Dat ze dit deelt met de wereld vind ik echt onwijs mooi en krachtig.

Enfin, een jaar geleden ben ik daarom overgestapt van de standaard tampons naar biologische katoenen varianten. Dit wegens de chemicaliën die in zoveel tampons en maandverband schijnen te zitten. Toen hoorde ik gelijk voor het eerst over de menstruatiecup. Ik was gelijk getriggerd, maar pas maanden later besloot ik deze zelf te testen. Het leek me namelijk zo handig: minder vaak verwisselen, beter voor het milieu en tevens ook beter voor mijn lady landscape. Geen geurtjes en broeierige dingen daar beneden. Op de website van bijvoorbeeld Organicup kun je een instructievideo vinden hoe je deze inbrengt. Tip: bij mij ging het de eerste dagen mis, omdat je toch even moet aanvoelen hoe het werkt voor jouw lichaam. Zo (en dat wist ik nog van het inzetten van een koperspiraal) zit mijn baarmoedermond niet recht en daardoor moest ik de stand even aanpassen. Nu ben ik hooked.

Ten eerste dus fijn dat ik iets naar binnen breng dat geen gekke chemicaliën bevat, kan gaan broeien of luchtjes en een "ongezond landschap" kan creëren. Hiernaast vloei ik de eerste dagen enorm, waarbij ik soms om het half uur moest verwisselen van tampon. Met een menstruatiecup kom ik mijn dagen een stuk relaxter door. Op de dagen dat ik lichter ongesteld ben kan ik hem zelfs tot 12 uur erin laten zitten en hoef ik hem maar twee keer per dag te vervangen en schoon te maken. Tot slot voel ik me veel meer verbonden met mijn lijf en cyclus. Wanneer je de cup eruit haalt en je ziet wat je lichaam doet, vind ik dat toch wel iets magisch. Dit heb ik uitgebreid op Instagram gedeeld, want waarom zouden we ons ervoor moeten schamen dat we bloeden en waarom wordt het gezien als iets "vies"? Ik vind dat echt bizar en denk dat we allemaal (zowel mannen als vrouwen) nog zoveel meer over onze – en ieders eigen unieke – cyclus kunnen leren als we er gewoon open over praten! Ook de mannen die het dichtst bij mij staan, mijn vriend en mijn broer, zijn onwijs geïnteresseerd in het onderwerp en wat het voor hun vriendin (en ook zichzelf) betekent. Heel gaaf dat ik en mijn schoonzusje hier open met hen over kunnen praten zonder dat het gek of raar wordt gevonden. Juist mooi, magisch, puur natuur. Zo leren we elkaar ook beter kennen en dat bevordert alleen maar positieve relaties met anderen en jezelf.

BESTEL HIER

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Beauty & Health