Day on a plate: wat eet een voedingsdeskundige zoals Sahara Rose eigenlijk zelf?

Sahara Rose Ketabi (28) wordt door Deepak Chopra een 'leidende stem in het millennial tijdperk' genoemd

image
Sahara Rose

Het lijkt wel alsof er nog nooit zo'n stortvloed is geweest aan visies op een gezonde lifestyle, maar niet iedereen heeft de wijsheid in pacht. Los van hypes, is gezondheid bovenal persoonlijk. In een nieuwe reeks vraagt Vogue wat voedingsdeskundigen wereldwijd nu eigenlijk zelf eten op een dag? We trappen af met gecertificeerd Ayurvedisch expert Sahara Rose Ketabi (28), die de eeuwenoude levensfilosofie van de Ayurveda een modern tijdperk in weet te brengen. Haar debuut Idiot's Guide to Ayurveda werd een regelrechte bestseller, nu is Eat Feel Fresh uit. Een rijk geïllustreerd boek, waarin ze op zoek gaat naar de roots van de Ayurveda en op aansprekende wijze uiteenzet wat de verschillende dosha's (Vata met luchtenergie, Pitta met vuur- en waterenergie en Kapha met aarde- en waterenergie) nu precies inhouden en hoe deze je welzijn beïnvloeden.

Advertentie - Lees hieronder verder
Sahara Rose

Met haar zijdezachte huid en haar is ze zelf de stralende belichaming van haar leefstijl, maar het is ook Deepak Chopra die een van haar grootste voorvechters is. Hij noemt haar 'een leidende stem in het millennial tijdperk.' Voor Vogue Nederland deelt Sahara Rose haar day on a plate voor de donkere wintermaanden. Ontdek je eigen dosha ofwel energie-type (via een interactieve quiz op IAmSaharaRose.com), beluister de immens populaire spiritualiteit-podcast op Highest Self Podcast van de now-age goeroe op Spotify en volg haar op social media via @IAmSaharaRose.

Ontbijt

Surya (Sun) Smoothies – Autumn Leaf Smoothie Bowl (Vata)

Sahara Rose

Sahara: 'Wie weet herken je het woord "surya" van “surya namaskar,” sun salutations – de inleiding voor een yogaflow. Net zoals onze lichamen een opwarming nodig hebben voordat we aan yoga beginnen, moeten we ook het vuurtje van onze spijsvertering opstoken zodat voeding beter kan worden afgebroken, ons lichaam voedingsstoffen beter kan opnemen en gifstoffen meer efficiënt kan afvoeren. Hier wijd ik ook meer over uit in mijn nieuwe boek Eat Feel Fresh: A Plant-Based Ayurvedic Cookbook.
Daarom kies ik 's ochtends liefst voor een verwarmende smoothie bowl met gember, kurkuma en kaneel alsook een aardend knolgewas als ideale basis hiervoor. De kruiden stoken het vuurtje op door de stofwisseling te stimuleren en bevorderen de opname van voedingstoffen, terwijl de gekookte groenten gemakkelijk te verteren zijn en meer aardend werken.
Vatas (het "lucht" Ayurvedische geest-lichaam-type) hebben het van nature al koud dus voor hen is het het beste om bevroren fruit te vermijden en beter voor aardende groenten te kiezen. Kies daarom hiervoor in plaats van je groene smoothie met bevroren fruit en je zult vanzelf zien dat je stofwisseling, huid, leven, er stukken op vooruitgaan.
Hoewel je geen Vata-type hoeft te zijn om te genieten van deze smoothie. In de najaarsmaanden gaat bij iedereen de Vata-energie omhoog omdat het zo koud en droog is. Als je veel reist kun je ook een Vata-imbalans krijgen. Daarom kunnen we allemaal wel meer aardende voeding in onze hectische levens gebruiken.'

Advertentie - Lees hieronder verder

Portie voor één persoon

Voor de bowl

  • ½ cup gekookte pompoen of zoete aardappel
  • 1 handje spinazie
  • 1 tl kaneel
  • ¼ tl kurkuma
  • circa 1 cm. gember, geschild en geraspt
  • 1 el amandelboter
  • 1–2 cups ongezoete noten- of havermelk
  • 1 scoop plantaardige proteïnepoeder
  • Optioneel: 4 druppels vloeibare monk-fruit sweetener of 1 dadel met pit

    Voor de swirls

    • 1/8 cup gekookte pompoen of zoete aardappel
    • ½ tl spirulina
    • 1/2 handvol spinazie
    • ½ cup notenmelk

      Toppings: amandelboter, pompoenzaadjes, kaneel en in partjes gesneden vijg

      Instructies

      1. Mix alle ingrediënten voor de bowl in een blender en maak het tot een glad geheel. Schenk in een kommetje.
      2. Spoel de blender schoon en combineer vervolgens alle swirl-ingrediënten in de blender en mix ook dit tot een glad geheel. Plaats een lepel over de kom en gebruik een tandenstoker, metalen eetstokje of rietje om swirls te maken, waarbij je je hand naar voren en achteren beweegt.
      3. Strooi wat pompoenzaadjes, kaneel en de amandelboter over het geheel. Garneer met de vijg.
        Advertentie - Lees hieronder verder
        Advertentie - Lees hieronder verder

        Note: Om deze smoothie meer verwarmend te maken voor je spijsvertering: verwarm voorzichtig op het fornuis na het mixen.

        Lunch

        Quinoa Gado Gado Bowl

        LanaVerbytska / Sahara Rose

        Quinoa Gado-Gado Bowl

        Portie voor 2 personen

        'Heb je weleens meegemaakt dat je net hebt gegeten en een uur later weer trek hebt? Dat komt omdat de zes smaken van de Ayurveda niet geheel vervuld zijn. Als je een maaltijd tot je neemt die bestaat uit de zes smaken dan ben je tot op celniveau gevoed. Elke smaak correspondeert met andere kwaliteiten, zowel macro- als microvoedingsstoffen, waardoor je je compleet en in balans voelt.
        De reden dat trenddiëten niet werken is omdat de meest essentiële smaken vaak worden overgeslagen. Zoals zoet, wat leidt tot het hunkeren naar ongezonde zoetbronnen (zoals die verleidelijke brownie bij een koffietentje). Door een gezonde bron van zoet, zoals quinoa, aardende groenten en gezonde vetten, te eten zul je later geen cravings meer hebben.
        Lunch is het moment waarop het vuurtje van je spijsvertering, agni, op het zijn hoogst is, waardoor dit de beste tijd is om je over te geven aan een Six Taste Bowl.
        Customize je Six Taste bowl voor je voornaamste dosha door grotere porties van de smaak toe te voegen die je dosha uitbalanceren en kleinere porties van de smaken die te overweldigend werken voor jouw type. Alle zes smaken horen weliswaar aanwezig te zijn. Als je je in balans voelt, kun je de bowl zo nemen als deze hieronder is beschreven.'

        Advertentie - Lees hieronder verder

        Ingrediënten

        Voor de Gado-Gado:

        • ½ cup rode quinoa, goed afgespoeld en uitgelekt
        • 1 cup water
        • 1 cup sperziebonen, gewassen en de uiteindes geknipt
        • ½ courgette, in dunne plakjes gesneden
        • 1/8 cup non-gmo maïskorrels
        • 1/8 wortel, dun gesneden
        • ¾ cup mung taugé
        • 2/3 cup dun versnipperde rode kool

          Voor de Spicy Sunbutter Sauce:

          • 1/3 cup zonnebloemzaadboter
          • 1 el tamari
          • 2 el ahornsiroop
          • 3 el limoensap
          • 1 tl chili knoflooksaus (overslaan als je een Pitta-type bent)
          • 3 el water, om mee te verdunnen

            Voor het serveren:

            • ¼ cup koriander, gehakt
            • 1 limoen, in partjes gesneden

              Instructies

              1. Verwarm een klein pannetje op medium hitte en voeg de quinoa toe. Toast de quinoa gedurende 3 minuten en roer daarbij regelmatig. Voeg vervolgens water toe, roer en breng aan de kook. Zet de temperatuur lager om het geheel te laten sudderen, bedek met een deksel en kook gedurende 20 minuten totdat al het vocht is geabsorbeerd en de quinoa zacht is. Ga er zachtjes met een vork doorheen en haal van het vuur.
              2. Maak de sunbutter sauce door de zonnebloemzaadboter, tamari, ahornshiroop, limoensap en (optioneel) chili knoflooksaus aan een kleine kom toe te voegen en mix het door elkaar. Voeg 1 theelepel water per keer toe totdat de saus semi-dik maar nog wel gietbaar is.
              3. Om te serveren verdeel je de quinoa over twee kommetjes, leg de courgette erbovenop, alsook de maïs, wortel, mung taugé en rode kool. Giet daar de sunbutter sauce, koriander en limoen overheen.

                Diner

                Parihasa (fun) Sweet Potato Pesto Pizza

                Sahara Rose
                Advertentie - Lees hieronder verder
                Advertentie - Lees hieronder verder

                'Ik kan dan wel plant-based Ayurvedisch eten, maar dat betekent niet dat een pizza party af en toe van de baan is! Sterker nog, het heeft net een upgrade gekregen met een bodem van aardegroenten, plantaardige pesto, amandelfeta, geroosterde kikkererwten en verschillende groenten uit mijn boek Eat Feel Fresh: A Plant-Based Ayurvedic Cookbook. De korst/bodem is heel makkelijk te maken en het zou zomaar kunnen dat je alle ingrediënten al in de keuken hebt. Je kunt de rauwe arugula achterwege laten, maar zelfs mijn Vata-cliënten kunnen dit goed verteren als ze deze combineren met warme, aardende ingrediënten. Hiernaast kan rauw voedsel het lichaam een goede ph-waarde (alkaliseren) geven en het bevat cellulaire intelligentie waarmee het darmstelsel kan worden hersteld.
                Deze korst bevat bijvoorbeeld de zes smaken: zoete zoete aardappelen, zure limoen, zoutig zout, bittere arugula, scherpe curry, walnoten met een bite, waardoor je vervuld raakt. Nog beter: het is vrij van tomaten zodat je het ook kunt delen met de Pittas in je leven.'

                Portie voor 2 personen

                Ingrediënten

                • 1 cup gebakken en gestampte zoete aardappel
                • 1 cup havermeel (gemixte oats) of amandelbloem
                • 1 tl baking soda
                • 1/2 tl gedroogde oregano
                • 1/2 tl gedroogde basilicum
                • ¼ tl currypoeder (optioneel)
                • ½ tl zeezout
                • 1/8 tl verse zwarte peper

                  Voor de plantaardige pesto (1 ¼ cup)

                  • 2 cups verse basilicumbladeren
                  • ½ cup walnoten of pijnboompitten
                  • 1 teentje knoflook, gehakt (vermijden voor Pitta)
                  • zeezout en verse zwarte peper
                  • 1 tl limoensap
                  • 3 el voedingsgist
                  • ½ cup extra virgin olijfolie

                    Toppings

                    • Amandelfeta (recept in mijn boek)
                    • Geroosterde kikkererwten
                    • Je eigen keuze aan groenten (champignons, boerenkool of cavolo nero, artisjok in olijfolie)
                    • 1 handjevol arugula gemixt met olijfolie en limoen (optioneel)
                      Advertentie - Lees hieronder verder

                      Instructies

                      1. Maak eerst de pesto door alle ingrediënten hiervoor in een mixer te doen, op de olijfolie na. Mix totdat het goed gemalen is. Giet de olijfolie er tijdens het mixen bij. Doe in een luchtdichte verpakking en zet in de koelkast totdat je klaar bent met koken.
                      2. Verwarm de oven tot 200° C en leg en leg bakpapier op een bakplaat.
                      3. Mix de zoete aardappel, bloem, baking soda, oregano, basilicum, currypoeder, zout en peper in een kom. Kneed goed totdat het mengsel op pizzadeeg lijkt.
                      4. Bestuif een houten snijplank en deegroller met bloem en rol het deeg in een grote cirkel, iets meer dan 1 cm. dik.
                      5. Bak 15–20 minuten in de oven of totdat de zijkantjes van de korst goudbruin zijn.
                      6. Haal de pizzabodem uit de oven. Verspreid ¼ cup pesto over de bodem, doe er feta, geroosterde kikkererwten en de gekozen groenten op. Doe nog eens 3–5 minutes op een lage temperatuur in de oven, of totdat de kaas is gesmolten. Laat even afkoelen voordat je je mes erin zet om aan te snijden. Doe er tot slot wat aragula-sla op. Enjoy!

                        Advertentie - Lees hieronder verder
                        Meer van Interviews