Day on a plate: wat eet een chef zoals Sophia Roe eigenlijk zelf?

In deze nieuwe serie vraagt Vogue voedingskenners hoe hun dagmenu eruit ziet.

image
Gabriel Flores

Het lijkt wel alsof er nog nooit zo'n stortvloed aan visies is geweest op een gezonde lifestyle, maar niet iedereen heeft de wijsheid in pacht. Los van hypes, is gezondheid bovenal persoonlijk. In een nieuwe reeks vraagt Vogue wat voedingsdeskundigen wereldwijd nu eigenlijk zelf eten op een dag? Vorige keer was gecertificeerd Ayurvedisch expert Sahara Rose Ketabi aan het woord, nu vragen we de (mogen we even zeggen: ge-wel-dige) holistische chef Sophia Roe wat zij zoal op haar menu heeft staan. Zeker nu het immuunsysteem in de donkere wintermaanden wel een extra boost kan gebruiken.

Roe (31) is een chef uit Brooklyn, New York, die je beslist wil volgen op Instagram, omdat ze niet alleen fijne recepten deelt maar ook sterk, uitgesproken en bijzonder geestig is in haar Instagram Stories. Over eten, ja, maar ook over vrouwzijn anno 2018, maatschappelijke omgangsvormen en dichtbij jezelf blijven. Zo deelde ze bijvoorbeeld openhartig en in geuren en kleuren – alsof je er zelf naast stond – hoe zij ooit op een feestje door een prachtige vrouw werd benaderd, die ze destijds heel hoog had zitten, en die haar zij: 'Goh, je bent zo knap, maar wat zonde van die tatoeages.' (Roe heeft onder meer een waanzinnige sleeve op haar arm) Waarna ze volledig door de grond zakte en zich pas later bedacht: 'Zo hoor je niet met mensen om te gaan.' Maar deelt ze ook persoonlijke notities over de getroebleerde band met haar vader of hoe ze omging met de ontrouw van haar toenmalige geliefde. Op Instagram noemt ze zichzelf niet voor niets 'empowerment architect'. Alleen al naar haar kijken, geeft je direct een bolt of energy. Foodie magazine Cherrybombe heeft haar nu op de cover staan en dat is een slimme zet: dit is een vrouw met een verhaal op wie je niet anders kunt dan een beetje verliefd worden. Ok, let's cut to the chase. Hier is wat Sophia Roe zoal voor zichzelf klaarmaakt op een doordeweekse dag om er niet alleen goddelijk uit te zien, maar zich vooral ook zo te voelen. En is dat niet waar het allemaal om draait? Lees mee en raak geïnspireerd.

Ontbijt

Sophia Roe: 'Ik ben niet de meest hongerige persoon als ik wakker word, dus het eerste wat ik doe na ontwaken is een liter water drinken. Dit zorgt ervoor dat je lichaam gelijk volledig gehydrateerd is en het is fantastisch voor je lever, stofwisseling en ontgifting; een fijne kick-start. Ik eet meestal pas om half elf 's ochtends (al verschilt dat ook wel: soms eerder, soms later). Dat ontbijtje bestaat altijd uit wat fruit. Op dit moment ben ik verslaafd aan grapefruit! Het is op dit moment een seizoensfruit hier in New York en al die vitamine C is cruciaal om je immuunsysteem in goede conditie te houden. Ik sprenkel er graag wat geraspte gember overheen voor wat extra ontstekingsremmende voordelen. Hierna ga ik meestal sporten. Vlak na mijn workout maak ik liefst een smoothie met acai, amandelboter, chiazaadjes, banaan en ananas. Dit is de uitgelezen manier voor mij om weer op krachten te komen na een stevige workout.'

View this post on Instagram

🌿Notes on Grapefruit🌿 Anybody who is close to me knows, grapefruits are in my "Top 3" in terms of favorite fruits! Not only are they delicious, no matter the variety (there are so many types of grapefruits, I have yet to taste one I wasn't in love with🤗) But they're also PACKED with nutrients! 🌿They help strengthen your immune system, keep those seasonal pesky allergies at bay with their magical ability to reduce histamine levels, contain copious amounts of enzymes which help give you that metabolism boost(which of course we could all use this time of year). 🌿They're HUGE proponents of liver detoxification, and can alleviate symptoms of chronic conditions, such as, depression, stiff muscles, and headaches. So, why not a dessert recipe featuring this AMAZING ingredient? Plant Based-Grapefruit Creme Brûlée Ingredients:🌿1 cup cashews, soaked for 1 hour; drained , 1/4 cup coconut yogurt (Anita's is BOMB), 1 cup almond milk, 1/3 cup granulated maple sugar, 1½ tsp tapioca starch, ¾ cup grapefruit juice, 2 tbsp Grapefruit zest, 2 tbsp. pure maple syrup, Pinch of salt, ½ cup more granulated maple sugar for caramelizing Procedure:🌿Grease 4 ramekins or small bowls and set aside. Combine the cashews, coconut yogurt, almond milk, maple sugar, tapioca starch, grapefruit juice/zest, maple syrup, and salt. Blend for 30 seconds to a minute, until mixture is smooth and creamy. 🌿Transfer to a saucepan oven medium heat and whisk continuously until thickened, about 6-8 minutes. Make sure to whisk continuously, to ensure no scorching! Pour the mixture into ramekins and refrigerate until filling is set.🌿To caramelize the tops: After the creme brulee has chilled, top each with 1-2 tbsp of granulated maple sugar and broil on high for 2-3 minutes, watch SUPER closely (Ive burnt these before 😫) until the tops are a deep golden brown. Alternatively, you can use a kitchen torch if you have as well! I'll be posting more yummy treats for the holiday season! I love you guys! PS, who says you can't play with your food?! 😝Love you guys,xx❤️✨ Soph #grapefruit #plantbased #cremebrulee #photography

A post shared by i am sophia (@sophia_roe) on

Lunch

'Zo rond één uur 's middag begint mijn maag wel echt te knorren, dus kies ik voor een gigantische salade! Soms heeft mijn salade vooral veel groenten, op andere momenten voeg ik wilde rijst, quinoa, kikkererwten, tofu, etcetera, toe. Het hangt maar net af van mijn eetlust op die dag. Ik streef ernaar om op zijn minst 3,5 liter water op een dag te drinken, want dit houdt me vol alsook energiek. Ik denk vaak dat de geduchte "afternoon slump" zich juist voordoet omdat je je gedehydrateerd voelt. Rond vier uur 's middags pak ik er vaak wel een snack bij. Op de ene dag een handje popcorn met zeezout, op andere dagen gedroogde mango, een groen sapje of plant-based smoothie rijk aan proteïne. Ik probeer goed naar mijn lichaam te luisteren en eet intuïtief.'

Diner

'Rond acht uur eet ik meestal mijn diner. Favoriet is een grote kom met geroosterde groenten met een kruiden-tahini-dressing! Ik maak graag gebruik van roosteren, vooral rond deze tijd van het jaar. Het is gemakkelijk schoon te maken en ik voel me erna altijd voldaan. Ik ben niet zo'n sweet tooth, maar als ik honger krijg na het avondeten zorg ik ervoor dat ik iets eet met proteïne. Denk aan hoemoes, een schepje van mijn favoriete proteïnepoeder van Ora Organics gemixt met wat water (ook lekker an sich) of wat edamame!'

Gabriel Flores

Najaarsrecept van Sophia Roe: hele geroosterde bloemkool

Ingrediënten

  • 1 hele bloemkool
  • 1/3 cup extra virgin olijfolie
  • 2 tl Dijon mosterd
  • 1 tl ahornsiroop
  • 1 el champagne-azijn
  • 1 tl zeezout
  • 1 tl gerookte paprika
  • 1/2 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde peterselie
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 2 el edelgistvlokken
  • 1 tl verse zwarte peper
  • 1/2 tl rode chilivlokken
  • 1/4 cup water
  • schil van 1 limoen
  • 1/4 cup gehakte kruiden naar keuze

    Bereiding

    Verwarm de oven voor op 205°C. Knip de buitenste bloemkoolbladeren ervan af. Verwijder daarna ook de stengel zodat de bloemkool plat neergezet kan worden. Snijd vervolgens een kruis in de bodem. Mix alle overige ingrediënten in een kommetje om een dressing te maken voor de bloemkool. Zet 1/4 cup water in de oven, samen met de bloemkool. Met een gebaksborsteltje smeer je de helft van de dressing/marinade royaal over de bloemkool. Wanneer je dit gedaan hebt, zet een deksel op de bloemkool en kook dit voor ongeveer 35-40 minuten. Voeg tijdens het koken de limoenschil en gehakte kruiden toe aan de overgebleven dressing/marinade. Nadat het 35-40 minuten in de oven heeft gestaan, kun je de temperatuur opschroeven naar 230°C en haal je het deksel weg. Strijk meer dressing/marinade over de bloemkool; dit zorgt ervoor dat het extra smaak krijgt alsook een prachtig bruin korstje aan de buitenkant. Kook nog eens 10-15 minuten, haal vervolgens uit de oven en laat zo 3-5 minuten afkoelen. Als het eenmaal afgekoeld is, kun je de rest van de dressing/marinade eroverheen gieten en de geroosterde bloemkool meteen opeten.

    Advertentie - Lees hieronder verder
    Meer van Interviews