Day on a plate: wat eet een voedingsdeskundige zoals ex-model Rosemary Ferguson eigenlijk zelf?

Rosemary Ferguson ziet er met haar 54 jaar zomaar decennia jonger uit. We doken daarom in haar eetdagboek.

image
Rosemary Ferguson

Het lijkt wel alsof er nog nooit zo'n stortvloed is geweest aan visies op een gezonde lifestyle, maar niet iedereen heeft de wijsheid in pacht. Los van hypes, is gezondheid bovenal persoonlijk. In een nieuwe reeks vraagt Vogue wat voedingsdeskundigen wereldwijd nu eigenlijk zelf eten op een dag. Van gecertificeerd Ayurvedisch expert Sahara Rose Ketabi tot chef en zelfverklaarde 'empowerment architect' Sophia Roe uit Brooklyn. Nu het woord aan Rosemary Ferguson over haar eetdagboek, het topmodel uit de jaren negentig – naast onder meer Kate Moss in die tijd – die zich heeft ontpopt tot natuurgeneeskundig voedingsexpert. Ze deelt als British Vogue contributor ook haar wijdverbreide kennis over gezondheid (waaronder over juice cleanses – zelf doet Ferguson idealiter eens per week een juice fast) en ze heeft net haar eigen 5 Day Plan food delivery plan gelanceerd in New York City, terwijl ze tegelijkertijd werkt aan een boek dat later dit jaar uitkomt. Ironisch genoeg werd ze als tiener in Engeland ontdekt als model in de McDonalds. Haar levensfilosofie draait daarom om balans. 'Geen beperkingen, geen schuldgevoelens en alles met mate. Zelf ben ik dol op groenten, maar af en toe kan ik ijs en pizza ook niet laten staan.'

Advertentie - Lees hieronder verder

Eetdagboek

Verder zit Ferguson niet stil. Per mail vertelt ze: 'Ik ga mijn eigen vegan burgermerk lanceren met Gizzi Erskine. Hiernaast adviseer ik in mijn eigen kliniek diverse cliënten. Daar word ik heel gelukkig van, om mensen te helpen een gezonder leven te leiden. De praktijk loopt steeds beter. Hiervoor werk ik ook samen met een bedrijf dat Renew Life heet, dat zich specialiseert in gut health.' Ze is bovendien moeder van drie dochters, Elfie, Bliss en Blythe, met haar man, kunstenaar Jake Chapman. Ze is bevlogen over haar professie, maar in haar 'vorige leven' als model leefde ze lang niet zo gezond. 'In mijn tiener- en twintigerjaren werkte ik keihard en ik had het daarbij ook enorm maar mijn zin. Ik dronk te veel en ik rookte zelfs (eeek!). Maar ik at wel veel verse homemade voeding en deed toen ook al aan juicing. Van huis uit ben ik opgegroeid in een wereld van complementaire geneeskunde. Ik at vroeg dus al aardig goed. Mijn interesse in voeding 'als medicijn' is er altijd geweest.' Haar maaltijdplan is ervoor gemaakt je huid te doen stralen. Ferguson zelf is daar de poster girl pur sang voor, want met haar 54 jaar ziet ze er met gemak decennia jonger uit. Met ons deelt ze wat ze zoal eet op een dag, inclusief haar favoriete najaarsrecepten.

Rosemary Ferguson

Ontbijt

'Hoe ik eet is eigenlijk heel eenvoudig. Gemakkelijk te maken, waarbij ik vaak terugval op gezonde favorieten. Mijn ontbijt bestaat of uit hardgekookte of scrambled eggs met avocado of juist uit een bircher muesli of havermout. Als het even kan drink ik overdag een groene smoothie. Hierin verwerk ik graag poeders zoals spirulina, maca, acai en tarwegras. Snacks bestaan uit proteïneballetjes, fruit, gedroogd fruit en ik ben verslaafd aan humus waar ik mijn groenten, zoals een stengel bleekselderij, in doop.'

Advertentie - Lees hieronder verder
Rosemary Ferguson

Lunch

'Meestal lunch ik op kantoor, dus neem ik een snelle maaltijd tussendoor. Dat bestaat meestal uit salade in de zomer, of soep. In de koude wintermaanden eet ik wel iets anders. Van salade stap ik over op soep. Het is zo'n goede manier om in één keer veel voedingsstoffen binnen te krijgen in de winter. Het werkt hiernaast verwarmend. Verder probeer ik seizoensgebonden te eten: in de winter eet ik meer wortelgroenten en kruiden passend bij het najaar zoals salie en rozemarijn.'

Rosemary Ferguson

Diner

'In de winter bestaat mijn avondmaaltijd meestal uit een stoofpot of curry, waarin ik heel veel groenten en peulvruchten verwerk. Daar maak ik dan wat bruine rijst bij. Ik probeer zo vers en onbewerkt mogelijk te eten; dat is voor mij allemaal powerfood, dat heel goed is voor je lichaam. Kruiden zijn ook fantastisch. Ik gebruik tincturen van rozemarijn, tijm en oregano voor antimicrobiële effecten. Ashwaganda en Rhodiola zijn geweldige adaptogenen. Het werkt op stress.'

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder

Geliefde najaarsrecepten van Rosemary Ferguson

Slow Cooked Chicken Curry – voor 4 personen

Ingrediënten

  • 4 kipfilets
  • 2 el currypoeder (mild)
  • 1 tl kurkumapoeder
  • 1/2 tl koriander
  • 2 tl zout
  • 1 tl kokossuiker
  • 3 cm geraspte gember
  • 1 blikje kokosmelk (full fat)
  • 1 blikje groentebouillon
  • 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • 4 zoete aardappelen (geschild en in blokjes gesneden)
  • 1 ui
  • bosje koriander
  • 300g spinazie

    Bereidingswijze

    Mix in een klein kommetje de currypoeder, kurkuma, koriander, zout en suiker. Plaats de kipfilets in een 4-6 kwart slow cooker. Voeg kokosmelk en bouillon toe en zorg ervoor dat je de kipfilets even optelt om te voorkomen dat ze verbranden. Voeg knoflook, en de mix kruiderijen, toe. Roer de vloeistof om de kruiden erdoor te vermengen. Voeg zoete aardappel en ui toe. Roer om te combineren. Bedek de slow cooker en stel af op Laag voor 6 - 8 uur, of op Hoog voor 4 - 6 uur. Check de curry gedurende het laatste kookuur en roer de ingrediënten als de curry aan de zijkanten vast begint te plakken. Verwijder de kip uit de slow cooker en vermaal met een vorm tijdens de laatste 30 kookminuten. Plaats de kip daarna terug in de slow cooker gedurende de overgebleven tijd.

    Rosemary Ferguson

    Soep van witte bonen en venkel

    Ingrediënten

    • 1 kleine ui, fijngesneden
    • 1 venkelbol, fijngesneden
    • 1 cup verse spinazie en boerenkool
    • 2 stengels selderij, grof gehakt
    • 500 ml groentebouillon
    • 2 teentjes knoflook, fijngemaakt
    • 1 tl kokosolie
    • 1 limoen, alleen het sap
    • 1 blikje cannellini-bonen
      Advertentie - Lees hieronder verder

      Bereidingswijze

      Verwarm de kokosolie in een soeppan en voeg de ui, knoflook, venkel en selderijstengels toe. Kook 5 minuten op lage temperatuur. Voeg de groentebouillon toe, breng aan de kook en laat op lage temperatuur zo 5 - 7 minuten borrelen. Voeg de boerenkoolbladeren en spinazie toe, en haal van het vuur. Doe alles in de blender en voeg vervolgens het limoensap en de bonen toe. Voeg meer groentebouillon toe voor de gewenste textuur.

      Advertentie - Lees hieronder verder
      Meer van Interviews