Day on a plate: het eetdagboek van voedingsdeskundige Stefanie Klaver

Stefanie Klaver (32) is oprichter van Klaever Health. Wij doken in haar eetdagboek.

image
Stefanie Klaver gefotografeerd door Manon Klaver, Instagram @Klaever_Health

Vandaag deelt orthomoleculair therapeut Stefanie Klaver (32) haar eetdagboek. In een nieuwe reeks vragen wij wat voedingsexperts wereldwijd nu eigenlijk zelf eten op een dag? Er mag dan nog nooit zo'n stortvloed zijn geweest aan verschillende visies op een gezonde lifestyle, maar niet iedereen heeft de wijsheid in pacht. Los van hypes, is gezondheid bovenal persoonlijk. Na Ayurvedisch auteur Sahara Rose, chef Sophia Roe en ex-model Rosemary Ferguson, vragen we nu een kenner van Nederlandse bodem naar haar gezondheidstips voor de kille wintermaanden.

Advertentie - Lees hieronder verder

Opmaken voor het nieuwe seizoen

Klaver zelf woont pal boven haar eigen praktijk, Klaever Health, op de Rozengracht in Amsterdam. Hier voorziet ze cliënten van voedingsadvies. Terwijl je vervolgens ook door kunt rollen naar Klaever Healths personal gym of juicebar, waar ze de beste smoothie bowls van de stad maken. Voor de voedingsexpert is januari een maand waarin ze zich oplaadt, na de drukke feestmaanden. Voor je het weet staat de lente weer voor de deur. De structuur die deze januarimaand meebrengt, spreekt Klaver juist aan. 'Mijn eetpatroon is doorgaans voor 80% veganistisch. Dat is in meerdere opzichten een fijne basis. Tijdens alle kerst- en nieuwjaarsetentjes heb ik die tendens al doorgezet, maar nu des te meer.' Dit is Stefanie's dagmenu, plus haar favoriete recept om griep en verkoudheid tegen te gaan.

Via Wallflower Kitchen

Recept voor scrambled tofu via Wallflower Kitchen.

Ontbijt

Stefanie Klaver: 'Ik begin mijn dag bijna altijd met een smoothie uit onze juicebar. Meestal rond elf of twaalf uur, omdat ik vaak direct na het opstaan nog geen trek heb. Daarbij creëer ik een periode van "vasten" – ook wel intermittent fasting genoemd. Dit brengt voordelen mee, zoals onder meer een verhoogde insuline-gevoeligheid en verlaging van mogelijke (chronische of stille) ontstekingen. Ik varieer tussen onze Klaevers favourite (kokoswater, acaí, avocado, cacao, maca, vegan proteïnepoeder, haver) en de Recharge rainbow (biet, wortel, venkel, mango, avocado, citroen, vegan proteïnepoeder). In het weekend wordt dat ook weleens ingewisseld voor pancakes of scrambled tofu. Na het ontbijt is het eigenlijk altijd koffietijd. Dan drinken we een koffie van Brandstof; onze buren op de Rozengracht. Doe mij maar een cappuccino met havermelk.'

Advertentie - Lees hieronder verder

Lunch

'Mijn dagen kunnen redelijk hectisch zijn. Ik moet daarom echt tijd maken voor mijn eetmomenten. Mij helpt het enorm om voldoende boodschappen in huis te hebben en te koken. Meal prep, dus. Hierdoor heb ik altijd gezonde producten in huis, waardoor ik toch sneller aan het koken sla. Zo kan ik vervolgens ook lunchen met het eten van de avond ervoor. Mijn grootste valkuil is dat ik me kan verliezen in de tijd. Hierdoor lunch ik soms veel te laat. Meestal varieer ik tussen restjes van de avond ervoor, een simpele tosti of een miso-soepje met wat rijst of noodles en groenten. Daarna drink ik in de loop van de middag idealiter nog een groenten juice. Een mix van groene groenten en limoen is favoriet. Meestal met iets eiwitrijks erbij zoals een proteïnereep.'

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder

Diner

'In de avond kook ik graag, maar heb ik geen boodschappen in huis dan wordt het een uitdaging. Ik bestel dan meestal Thais, vegetarische sushi of, in het weekend, een vegan burger. Als ik kook ben ik fan van gerechten waarbij ik rijst met peulvruchten combineer. Zo at ik afgelopen week een eigen variatie op chili sin carne met rode rijst, mungbonen, tomatensaus, vegetarische gehackt, verschillende kruiden, specerijen en verschillende groenten. Die ingrediënten had ik mooi allemaal in de koelkast liggen. Na het avondeten eet ik eigenlijk niks meer, omdat ik meestal vrij laat eet en dan helemaal voldaan ben. Behalve… als er iets van zoetigheid in huis is. Mijn guilty pleasure is drop. Moet kunnen op zijn tijd.'

Via Wallflower Kitchen

Recept Chili Sin Carne

'Chili zonder vlees is echt een van mijn lievelingsgerechten! Het fijne aan dit gerecht is dat je er alle kanten mee uit kunt. Varieer in soorten rijst, peulvruchten, groenten, optionele vleesvervangers, noem maar op. Je hoeft dus nooit hele specifieke ingrediënten in huis te hebben. De juiste kruiden zorgen er altijd weer voor dat je die te lekkere chili sin carne-smaak te pakken hebt. De dag erna is dit gerecht eigenlijk nóg lekkerder. Aanrader: doe de leftovers met nacho’s in de oven en eet met guacamole!'

Ingrediënten

  • 1 kopje mungbonen, ongekookt
  • 1 kopje rode rijst, ongekookt
  • 3 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 bakje vega gehackt
  • 1 bakje champignons
  • 1 paprika
  • Tomatensaus; liefst biologische tomatensaus uit een glazen fles
  • Kruidenmix (Ekoplaza heeft bijvoorbeeld een heel lekkere optie hiervoor): komijn, paprikapoeder, oregano, tijm (naar smaak)
  • ½ pakje Oatly kookroom
  • 1 rode chilipeper
  • Bosje koriander
  • 1 limoen
  • Snufje peper en zout
    Advertentie - Lees hieronder verder

    Bereiding

    • Kook de rode rijst en voeg na een paar minuten de mungbonen toe, zodat deze tegelijk gaar koken volgens de verpakking;
    • Fruit in de tussentijd de ui en knoflook in de olijfolie en bak hierin vervolgens het vega gehackt;
    • Voeg de champignons toe en bak mee, daarna kan de paprika worden toegevoegd;
    • Voeg het kruidenmengsel en de tomatensaus toe;
    • Voeg de Oatly kookroom toe voor extra creaminess;
    • Giet de rijst en mungbonen af en voeg alles bij elkaar;
    • Voeg extra tomatensaus toe, indien nodig;
    • Maak verder op smaak met limoen, peper en zout;
    • Serveer met verse koriander, bon appetit!
      Advertentie - Lees hieronder verder
      Meer van Interviews