Hoewel de zomer voor velen een zeer welkom seizoen is, heeft het vaak nadelige gevolgen voor je haar. De combinatie van zon, droogte en zout zeewater zorgen voor beschadigingen en uitdroging en het vinden van inventieve haarstijlen in de warmte is ook niet altijd even makkelijk. Kortom; je haar ziet er niet per se het beste uit tijdens de zomermaanden. Celebrity haarstylist Jen Atkin deelt daarom haar ultieme haartips voor de zomer met Vogue, en hoe de coronacrisis nieuwe ontwikkelingen en haartrends heeft aangewakkerd; van de beste manieren van het verzorgen van je haar in de zomer tot nieuwe stylingtrends.

Jen Atkins haartips

Als de naam Jen Atkin geen belletje doet rinkelen, zul je hoe dan ook zeker bekend zijn met haar werk. De Amerikaanse haarstyliste en Dyson Global Styling Ambassador is het gezicht achter de stijlvolle coupes van zowat alle beroemdheden en modellen die je op rode loper events, campagnes en Instagram-foto’s voorbij ziet komen. Zo zijn de Kardashians al jarenlang vaste klanten, creëert Jen de kapsels van menig model als Bella Hadid en Kendall Jenner en was ze verantwoordelijk voor het bruidskapsel van Hailey Bieber.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Nu onthult Jen Atkin haar geheime haartips tijdens het behandelen van de kapsels van haar celeb cliënten, van de meest voorkomende verzorgingsfouten en nieuwe haartrends tot tips voor het behouden van gezond haar tijdens de zomer en haar all-time favoriete producten.

Meest voorkomende fout

Wanneer het aankomt op het verzorgen van haar stelt Jen Atkin dat er één ding in het bijzonder is dat de meest voorkomende fout is; 'Een van de grootste haarklachten die ik de afgelopen periode heb gehoord van mijn klanten is haarschade veroorzaakt door zout en uv-straling,' vertelt Atkin. 'Maar de eerste fout die mensen maken, is dat ze niet voor hun haar zorgen zoals ze dat doen voor hun huid en lichaam.'

'Het belangrijkste is om je haar net zo goed te behandelen zoals je dat bij je huid doet'

De oplossing is heel simpel, zo stelt Jen, maar vergt wel een verandering in mindset die volledig ten goede zal komen van je de kwaliteit van je haar: 'Het belangrijkste is om je haar net zo goed te behandelen zoals je dat bij je huid doet. Het is zo belangrijk om te investeren in de gezondheid van je haar. In tegenstelling tot onze huid, wordt ons haar als het eenmaal beschadigd is niet meer vanzelf hersteld totdat het wordt afgeknipt. Het is dus erg belangrijk om te investeren in een routine en in producten die de gezondheid van je haar zullen helpen behouden."

Het artikel gaat verder onder de video.

Ook zien: kijk mee in Jen Atkin's Beauty Stash

Nat haar beschadigt het snelst

Hoewel het bekend is dat factoren als zon, zeezout en chloor een beschadigend effect kunnen hebben op je haar, stelt Jen dat er nóg een grote factor is tijdens de zomer die een negatief effect heeft op het haar - een waar velen zich niet bewust van zijn: ‘Als je haar nat is, is het het meest kwetsbaar,’ vertelt Jen. ‘En in de zomer ben je vaker bij buiten bij het zwembad of op het strand en droogt je haar op met allerlei schadelijke stoffen als zout, zand en chloor.’ Een goede tip: spoel je haar uit wanneer dat mogelijk is nadat je een duik hebt genomen, zo stelt Jen. Andere tips om je haar het hele jaar door te beschermen bevat onder meer het slapen op een zijden kussensloop: ‘Ik houd van zijden kussenslopen, omdat ze het vocht in je haar te houden en het afbreken van je haar tegengaan.’

Omarm je eigen haar

De afgelopen periode heeft een groot deel van de wereld in zelfisolatie thuis gezeten. Jen merkt op dat dit ervoor heeft gezorgd dat mensen op een leuke manier hebben kunnen experimenteren met zijn of haar natuurlijke kapsel. 'Er zijn zoveel vrouwen die de afgelopen tijd hun natuurlijke haartextuur zijn gaan omarmen. We worden contstant aangespoord ons haar op een andere manier te stylen, zijnde met een blow out, krullen als je stijl haar hebt en vice versa, waardoor we ons eigen haartype al van jongs af aan vaak niet meer appreciëren,’ vertelt Jen.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Waar mensen vroeger vaak het tegenovergestelde willen, wordt nu het omarmen van ieders eigen haarstructuur veel meer gewaardeerd en worden natuurlijke eigenschappen juist versterkt. ‘Ik heb iedereen aangespoord om te spelen met zijn of haar eigen haarstijl. Sommige vrouwen met krullend haar laten bijvoorbeeld hun krullen op een nieuwe manier tot uiting komen door gebruik te maken van de Dyson Airwrap of de Dyson Corrale. Het stylen van haar staat voor mij niet gelijk aan het creëren van een andere look, maar juist het omarmen en versterken van je eigen haartextuur.’

Investeer in een goede knipbeurt en goede tools

‘Ik adviseer mijn klanten altijd om te investeren in een goede knipbeurt en niet té vaak naar de kapper te gaan, dat is niet nodig. Daarnaast is het een groot verschil voor de look van je kapsel wanneer je investeert in goede haar tools. Dat geeft je de vrijheid om je haar thuis op een makkelijke maar goede manier te stylen. Mijn favoriete items waar ik niet meer zonder kan zijn aan de ene hand een kwalitatieve droogshampoo om je haar te verzorgen en nét even een boost te geven, en de Dyson Airwrap omdat het zo gemakkelijk is om je haar ermee te stylen.’

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Gezond haar als trend

Wat betreft haarstijlen zijn er een aantal hairdo's die Jen meermaals voorbij heeft zien komen en beschouwt als grootste haartrends voor de zomer en daarna: ‘Ik zie heel veel opgestoken kapsels, van strakke paardenstaarten tot knotjes. Een van mijn grote favorieten is het half opgestoken haar. Die is de afgelopen tijd heel populair.’ Daarnaast is er één trend in het bijzonder die Jen veelvuldig tegenkwam – mede als gevolg van de lockdown.

‘Dit is de eerste keer dat we ons haar niet veel hebben geverfd en behandeld met een grote hoeveelheid producten, allemaal door de lockdown. We zijn niet in staat geweest om het kapsel bij te houden waaraan we al heel lang gewend zijn, en persoonlijk heb ik echt een geweldige tijd gehad om mijn haar te zien groeien in de verschillende stadia die het heeft doorgemaakt.’ Gezond haar blijkt de belangrijkste haartrend te zijn als het aan Jen ligt: ‘Iedereen wil nu proberen die gezondheid in het haar te behouden. En bovendien; gezond haar raakt nooit uit de mode.’

Shop Vogue's Beauty Favourites