Vrouwen die na hun dertigste kinderen krijgen leven langer, wijst nieuw onderzoek uit

Nieuw onderzoek naar de levensduur van vrouwen.

Meghan Markle in Australië.
Getty Images

Vrouwen die kinderen krijgen in hun dertiger jaren leven langer, wijst een nieuwe onderzoek uit, en al helemaal als ze dan hun eerste kind baren. Dit staat in een onderzoek gepubliceerd is in de Journal of Public Health.

Eind dertig en vruchtbaarder dan tot nu toe gedacht

De onderzoekers hebben data van over heel Europa verzameld tussen de jaren 2004 en 2013 en onder meer gekeken naar de levensduur van de vrouwen en op welke leeft zij kinderen hebben gekregen. Hoofdonderzoeker Aida Tavares kwam tot de conclusie dat de vrouwen die in landen woonden waar ze langer wachten met zwanger worden, uiteindelijk het langst leefden. Alhoewel het maatschappelijk perspectief op welke leeftijd vrouwen zouden moeten beginnen met kinderen inmiddels drastisch is veranderd ten opzichte van decennia geleden, is de gangbare gedachte nog steeds dat de vruchtbaarheid van vrouwen (sterk) vermindert naarmate ze de dertig naderen en daarna. Het vaak genoemde feit dat een op de drie vrouwen over de 35 worstelen met hun vruchtbaarheid is inmiddels verjaard. Zo wees een studie over meer dan 770 Europees vrouwen uit 2004 uit dat 82% van de 35-39 jarige vrouwen waarschijnlijk binnen een jaar zwanger raken, zolang ze dit maar twee keer per week proberen.

In Nederland is de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen voor het eerst moeder worden inmiddels 29,6 jaar, aldus het CBS dit jaar.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Beauty & Health