Waarom gezond tandvlees veel belangrijker is dan je denkt

Deze tandenborstel is de mondhygiëniste aan huis.

elektrische-tandenborstel-oral-b
Vogue Nederland

Ook wel gezien als de underdog: tandvlees. We richten onze aandacht graag op stralende witte tanden, het liefst zo wit als die van Gisele Bündchen of Kate Moss. Maar wat niet iedereen weet is dat gezond tandvlees enorm belangrijk is voor zowel een stralend gebit als de algehele gezondheid. Het is niet voor niets dat specialisten adviseren om minstens eens in het halfjaar in de stoel te gaan liggen bij de mondhygiëniste. Daar zie je pas echt hoe jij je tanden moet onderhouden. De mondhygiëniste hoeft maar één blik op het tandvlees te werpen om te bepalen hoe het gesteld is met de gezondheid van jouw gebit. We leggen uit waarom tandvlees ook thuis jouw volle aandacht verdient.

Zeg eens A

Onlangs deed hoogleraar tandheelkunde Frank Abbas een oproep op de Europese Gum Health Day. Op die dag wordt aandacht gevraagd voor de gevolgen van het verwaarlozen van het tandvlees. Bij niet goed tandenpoetsen of niet goed schoonmaken tussen de tanden met behulp van flosdraad, tandenstokers of ragertjes, kan tandplak zich ophopen in de ruimtes tussen tand en tandvlees. Dat zorgt voor chronische ontsteking van het tandvlees. Wat veel mensen niet weten, is dat ontstoken tandvlees andere ziektes en aandoeningen kan veroorzaken of verergeren. Volgens de hoogleraar zijn weinig mensen zich bewust van het belang van gezond tandvlees. ‘Het kan zorgen voor de aantasting van de kwaliteit van het leven,’ schreef Abbas in zijn oproep. Het is dus van groot belang dat je thuis net zoals je mondhygiënist tandsteen en tandplak verwijdert en het liefst voorkomt.

Genius

Abbas haalt Amerikaanse onderzoeken aan die aantonen dat behandeling van de ontstekingen in de mond leiden tot een betere algehele gezondheid. De allernieuwste elektrische tandenborstel van Oral-B, de Genius 10000 Orchid Purple met Gum Guard Technology, kan je daarbij helpen. De tandenborstel zorgt niet alleen voor een superschoon gebit, maar is een expert in het aanpakken van tandvlees, door een speciale Sensitive-stand gecombineerd met een Sensi Ultrathin-opzetborstel. De extra dunne borstelharen zorgen voor een zachte, doch grondige reiniging. Er zitten zelfs sensoren in de borstel en heeft een bluetoothconnectie met de Oral-B-smartphone app, zodat je precies ziet of je een tand mist of te hard drukt.

Mondhygiëne

Even een lesje mondhygiëne. Het probleem bij gevoelige tanden is dat je tandvlees zich een stukje terugtrekt. Daardoor komen je tandhalzen en tandwortels bloot te liggen. En daar gaat het mis, want door je tandbeen lopen kleine kanaaltjes, waarin kleine zenuwuiteinden liggen. Deze kanaaltjes worden voor een groot deel beschermd door je tandglazuur. Alleen het kleine stukje bij je tandhalzen en tandwortels niet, omdat daar normaal gesproken tandvlees overheen ligt. Maar als dat zich teruggetrokken heeft, liggen de kanaaltjes daar ineens helemaal open voor de buitenwereld. Daardoor kunnen dingen als warme thee en koffie, koude wind of zuur eten veel makkelijker je zenuwuiteinden prikkelen. En dat kan flink zeer doen. Mensen met gevoelige tanden hebben dan ook vaak last van warmte, kou of bepaald voedsel. Het is dus heel belangrijk om je tanden niet alleen te poetsen, maar te verzorgen, met speciale tandpasta’s (met fluoride) of mondspoelmiddelen. Maar de basis is een goede elektrische tandenborstel (dat heeft jouw mondhygienste je vast en zeker eerder gezegd). De Oral-B Genius 10000 Orchid Purple is precies wat je nodig hebt om je tandvlees fit te krijgen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Beauty & Health