Chanel lanceert een nieuwe designer-geur genaamd '1957'

Chanels nieuwste (zeventiende!) toevoeging aan de super-de-luxe geurenlijn Les Exclusifs heet 1957. Het gelaagde musk-parfum is geïnspireerd op de rol van New York in haar leven.

Cityscape, Skyscraper, City, Human settlement, Skyline, Metropolis, Illustration, Tower block, Metropolitan area, Architecture,
Anh Kiet Duong

Chanel vertelt het leven van Gabrielle Chanel het liefst in geuren, en zojuist is er een nieuw hoofdstuk gemaakt rond het jaar 1957. Want net als je denkt alles nu wel te weten over de iconische ontwerper, blijkt er nóg een verhaal te zijn, over haar band met New York dit keer. Want al in 1913 voorspelde vakblad Women’s Wear Daily Gabrielle Chanel een grote toekomst als ontwerper, en toen in 1924 Chanel N°5 ook in Amerika gelanceerd werd was er geen shut-down, maar meer een soort shout-out. Coco Chanel zelf kwam voor het eerst in New York in 1931, tijdens een uitstapje vanuit LA, waar ze de actrices van filmproducent MGM kleedde. Door alle aandacht, onder meer in de Amerikaanse Vogue, stond ze vanaf dat moment symbool voor Franse elegantie en goede smaak. In 1957 mocht ze de prestigieuze Neiman Marcus-modeprijs in ontvangst nemen.

De mooiste musk

Olivier Polge, de (knappe!, maar dat terzijde) huisparfumeur van Chanel, werkte voor hij bij Chanel kwam vijf jaar in New York. Toen hij werd gevraagd een nieuwe geur te maken met in zijn achterhoofd New York, 1957 en de nieuwe Chanel-boetiek op 15 East 57th Street, moest hij helemaal niet denken aan die typische mix van uitlaatgassen, geroosterde noten, popcorn en zoete karamel die New York zo … New York maakt. Polge koos juist voor musk, omdat dat ingrediënt – met name in Amerika – geassocieerd wordt met ‘cleanliness’, schoon, ‘Amerikanen zijn verzot op alles wat schoon ruikt, al is er sinds de komst van Chanel N°5 ook veel waardering voor de meer geraffineerde Franse parfumkunst. Maar Amerika is voor mij vooral musk.’ Hij koos acht verschillende witte soorten musk en die komen gelukkig allang niet meer van dieren, maar uit het lab. ‘Foute musk kan heel goedkoop ruiken, maar ik koos de mooisten. Die versterken elkaar, als ik er eentje zou weglaten zou 1957 echt minder lekker zijn.’ Behalve musk ging er in 1957 een vanille-honingakkoord, een kruidig akkoord en een houtakkoord (akkoord betekent, net als in muziek, verschillende geurnoten bij elkaar). Dit nieuwe eau de parfum zit in de Les Exclusifs-collectie van Chanel, de naam zegt het al, duurdere niche-geuren gemaakt met de mooiste grondstoffen. Het is Polges derde, na Misia en Boy. ‘Ik wilde een ingetogen geur maken die je echt op je huid moet dragen. Dan komt hij het best tot zijn recht.’ Op de vraag of Gabrielle Chanel in het Amerika van nu als feminist op de barricaden zou staan antwoordt hij ‘ik hoop het!’. Maar om politiek en plezier te scheiden is er nu 1957, een echte ‘sent-bon’, het woord waar Coco zo dol op was.

3x Geur met een verhaal

Je moet naar de Chanel-boetiek of De Bijenkorf om ze te ontdekken, Les Exclusifs van Chanel doen hun naam eer aan. De inmiddels 17 eau de parfums vertellen elk over een fase of gebeurtenis uit het leven van Gabrielle Chanel. Dit zijn Vogue’s favorieten.

Beige

Beige is een van de signature-kleuren in de collecties van Chanel. De ontwerper was er dol op. Ze vond de kleur kalmerend, natuurlijk en verfijnd en vond dat iedereen er mooier van werd. Beige is een warme bloemengeur met honing; chic en een tikje zwaar, maar niet bedwelmend. De topnoten zijn fris en zonnig, daarna wordt Beige warm en zoet, maar niet zoet als in toffee. En niet poederig.

Boy

Een houtachtige geur die de allure van polospeler Arthur ‘Boy’ Capel vangt in een flacon. Boy was Chanels grote liefde en haar minnaar, maar ook een bron van inspiratie door zijn gentleman-stijl (zie de brogues die Chanel nog steeds maakt). Capel verongelukte in een auto-ongeluk in 1919 en liet Gabrielle Chanel gebroken achter. In de geur spelen lavendel en geranium een hoofdrol, en Olivier Polge maakte van Boy expres een androgyne geur.

Misia

De oorspronkelijk Poolse Misia Sert was de muze van veel kunstenaars in het begin van de vorige eeuw. Ze was een van Chanels meest intieme vriendinnen, ze waren soulmates, maakten samen veel reizen. Na de dood van Chanels minnaar Capel hielp Sert haar uit het diepe dal. Ze was een ‘social animal’, de ‘koningin’ van Parijs en leidde een wild leven. Daarom is deze bloemengeur een tikje bedwelmend en poederig, alsof je haar boudoir binnenstapt. Roos, iris en tonkaboon met iets dat doet denken aan de geur van lipstick.

Les Exclusifs de Chanel 1957, v.a. €175, is verkrijgbaar in de Chanel-boetiek en de Bijenkorf Amsterdam/Rotterdam.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Beauty & Health