Bulten en littekens alom: tientallen bedrijven zetten illegaal lipfillers

Volgens onderzoek van NOS is het voor een minderjarige doodeenvoudig lipfillers te laten zetten, bij onbekwame behandelaars.

Hair, Face, White, Beauty, Skin, Fashion, Head, Hairstyle, Lip, Shoulder,
Getty Images

Het is een trend onder jongeren: het laten zetten van lipfillers voor een vollere mond, maar de risico's zijn groter dan gedacht. Zo blijkt nu uit berichtgeving van NOS. Alles om van die begeerlijke lippen te krijgen zoals een model zoals Daphne Groeneveld (geheel natuurlijk) of Romy Boomsma, die in een interview weliswaar vertelt hoe voorzichtig ze hiermee omspringt. Waarin schuilt het gevaar? Volgens de wet mogen er bij meisjes onder de 18 jaar geen lipfillers worden ingespoten, maar tientallen praktijken blijken dat zonder enige medische noodzaak toch te doen. Nog schrikbarender: een deel van de behandelaars beschikt niet eens over de juiste papieren om deze ingreep uit te voeren.

Minderjarig

Wil je graag lipfillers? Dan kun je terecht bij klinieken, maar ook bij schoonheidssalons, nagelsalons en zelfs kapperszaken. NOS Stories deed uitgebreid onderzoek door maar liefst vijfhonderd van dit soort bedrijven te contacteren, waarbij de journalist van dienst zich voordeed als 17-jarige. Bij eenderde kon er gelijk een afspraak worden ingeboekt. Hiernaast moeten lipfillers volgens de wet door een arts of verpleegkundige worden uitgevoerd met een geschikte BIG-registratie. Volgens het onderzoek van NOS Stories was in 50% van de gevallen zo'n expert niet aanwezig toen de lipfillers werden gezet. Het gaat om honderd willekeurige bedrijven, waarover op NOS meer te lezen valt.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Amateur-specialisten

Peter Velthuis, dermatoloog in het Erasmus Medisch Centrum, vertelt aan NOS dat iemand die snel een cursus volgt voor het zetten van fillers vaak denkt het wel te kunnen, maar vervolgens teveel aanbrengt op de verkeerde plek. Drs. Van Randwijck vertelde aan Vogue eerder ook dat hoe vaker je lipfillers gebruikt, hoe meer je denkt ervan nodig te hebben. Het is alsof je niet helemaal meer de realiteit kunt zien in de spiegel. Vorig jaar lieten 150.000 Nederlanders lipfillers zetten, waaronder ook veel jonge mensen. Influencers zoals Monica Geuze en Kylie Jenner spelen hierin ook een rol.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Helemaal mis

Het probleem is ook dat jongeren vaak minder te besteden hebben en daarom op zoek zijn naar goedkope behandelingen. In de zoektocht naar betaalbare opties kunnen ze bij bedrijven terechtkomen die het niet zo nauw nemen met bestaande regelgeving. Maja (23) vertelde aan NOS over haar behandeling bij een schoonheidsspecialist op de zolderkamer: 'Er is zo veel filler ingespoten, dat ik bulten en plekjes kreeg. Mijn lippen konden het gewoon niet aan en ik kon de filler er zo uitknijpen.' De filler was ook boven de lip gespoten, waardoor er bobbels ontstonden. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd reageert geschokt op het onderzoek van NOS, maar kan pas echt ingrijpen als er meerdere gevallen bekend worden. Daarom worden vooral minderjarigen, in een soortgelijke situatie, opgeroepen om naar voren te treden met hun verhaal.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Beauty & Health