Greta Thunberg-vlechten wordt dé haarstijl voor zomer 2020 volgens Vogue's Nathalie Wouters

Vogue's Nathalie Wouters waagt zich aan de twee perfecte vlechten na het zien bij Dior, Max Mara én natuurlijk milieu-activist Greta Thunberg.

max mara lente zomer 2020 vlechten
Pietro D'apranoGetty Images

Vorige week in Milaan kon ik m’n ogen er al niet vanaf houden: het in twee perfecte staartjes gevlochten haar van Doutzen, Gigi, Bella en de rest van het blik supermodellen dat door Max Mara opengetrokken was voor de Lente/Zomer 2020-show. Dinsdagmiddag bij Dior, de eerste show die ik in Parijs bezocht, was het meteen weer raak: bijna alle modellen droegen hun haar in twee lange vlechten.

dior lente zomer 2020
Dior Lente/Zomer 2020-show.
Imaxtree

Er is maar één persoon naar wie dat kan refereren: Greta Thunberg. Zeker aangezien de show plaatsvond op de dag nadat de zestienjarige klimaatactivist bij de VN-klimaattop in New York haar meest bevlogen speech tot nu toe hield (‘You have stolen my dreams and my childhood with your empty words!’). En als een kapsel dat járen niet op de catwalk te zien is geweest zo plotseling een comeback maakt, dan komt dat niet zomaar uit de lucht vallen.

Max mara lente zomer 2020
Gigi Hadid, Doutzen Kroes en Candice Swanepoel backstage bij de Max Mara Lente/Zomer 2020-show tijdens Milan Fashion Week
Max Mara

Frontrow discussie

Want ja, de modewereld — na olie nog altijd de meest vervuilende industrie ter wereld — is zelfbewust en ook absoluut zelfkritisch. Er waren maar weinig moderedacteuren die de speech van Greta niét regramden. En tijdens de shows hoor je ze discussiëren: Kan het nog wel, elk half jaar met z’n duizenden van New York, via Londen en Milaan naar Parijs reizen? En moeten er nou echt zóveel kleren bij komen elk seizoen?

'Een kapsel dat ik jarenlang infantiel vond, heeft opeens iets bijzonder krachtigs.'

Ook de ontwerpers houdt het bezig. Miuccia Prada — die ooit wereldberoemd werd door haar collecties vol nylon — koos vrijwel uitsluitend voor natuurlijke materialen. Bij Marni waren niet alleen de stoffen, maar ook de decorstukken gerecycled. Net als bij Gucci, het modehuis dat daarnaast ook nog een boom plant voor elke gast die bij de show aanwezig was. Bij Dior liepen de modellen door een zaal vol bomen die binnenkort allemaal een plekje krijgen ergens in Parijs.

Wereldwijde klimaatstaking

Morgen vlecht ik mijn haar in. Een kapsel dat ik jarenlang infantiel vond, maar dat nu opeens iets bijzonder krachtigs heeft. Aanstaande vrijdag gaat onder leiding van Greta Thunberg weer een wereldwijde klimaatstaking plaatsvinden. ’t Zal mij benieuwen of het werk in Parijs — waar die dag shows van onder meer Balmain, Nina Ricci en Celine op het programma staan — ook neergelegd gaat worden.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Beauty & Health