Nederlandse make-up artist Ellis Faas overleden op 58-jarige leeftijd

Vogue Paris noemde haar ooit ‘een van de meest invloedrijke visagisten’ van haar generatie.

ellis faas
Ellis Faas

Deze zomer overleed Ellis Faas, de zeer getalenteerde make-up artist die ook voor de eerste nummers van Nederlandse Vogue prachtig werk maakte.

Ze werd geboren in Rijswijk. Vader Henry was politiek journalist, moeder Miek hielp eerste-generatie-immigranten. Opa en oma Faas hadden in Amsterdam een grote kap- en beautysalon, waar ook tantes in de zaak stonden. Ieder seizoen reisde de hele familie Faas naar Parijs voor inspiratie.

Behang van Franse Vogue's

Toen ze een jaar of 11 was, kocht haar vader op een veiling een stapel Franse Vogue’s uit de jaren vijftig. De foto’s fascineerden haar, de stijl en ook het overdrevene van de poses. Ze maakte er behang van voor haar kamer. Als zestienjarige maakte Ellis al zelfportretten waarbij ze zichzelf transformeerde met behulp van make-up. Ook haar jongere broertje Thijs moest er vaak aan geloven. Na de middelbare school deed ze de Foto Vakschool, maar omdat ze te verlegen was om modellen te vragen, poseerde ze vaak zelf. Ze was altijd onherkenbaar dankzij make-up, zodat haar leraren niet zouden merken dat het model steeds Ellis zelf was.

Eerste 'make-over-studio' van Nederland

Na de Foto Vakschool en een make-up cursus bij Dik Peeters deed ze een professionele opleiding voor special make-up effects in Parijs en kon ze in Londen direct aan de slag in de wilde muziek- en televisiewereld van de jaren tachtig. Na de geboorte van haar dochter Flavia besloot ze als ‘single mom’ terug te keren naar Amsterdam. Ze startte Face Value, een studio waar ze particulieren opmaakte en zelf fotografeerde. Het was de eerste “make-over-studio” van Nederland.

Favoriet van iconen uit de mode-industrie

Ze werd in 1999 geboekt door modefotograaf Mario Testino en maakte vervolgens internationaal carrière, eerst als make-up artist voor de grote bladen en modecampagnes en shows. Later ook als chef de cabine voor o.a. Karl Lagerfeld, die haar vroeg voor de make-up van Fendi en Chanel. Ook voor de eerste nummers van Nederlandse Vogue maakt Ellis prachtige make-up producties.

Cultmerk Ellis Faas

In 2002 ontwierp ze voor Biotherm (L’Oréal) een complete make-up lijn, het was de aanloop naar haar eigen merk: ELLIS FAAS. Make-up gebaseerd op de kleuren in de menselijke huid, die zij ‘Human Colours’ noemde. Het turquoiseblauw van aderen, het blauwpaars van een verse blauw plek of juist het okergeel van een oude. Om precies dat rood dat bloed zo uitgesproken rood maakt. Verlegen als ze was vond ze het ‘best een beetje gênant’ dat de make-up haar eigen naam droeg, maar een andere naam paste gewoon niet. En die eigen naam had ook voordelen: ‘Hij is grafisch leuk,’ zei ze, ‘en in het Engels: Ellis Face.’

Wereldwijd succes

Cultmerk ELLIS FAAS werd in 2009 gelanceerd en een wereldwijd succes. Het was het eerste Nederlandse make-up merk dat ver over de grenzen wordt gebruikt. ‘Foolproof’ vloeibare make-up in penvorm, haar zogeheten bullets, dus vloeibare oogschaduw, vloeibare lipstick, vloeibare blush. In ‘gebroken kleuren’, de ‘human colours’ die volgens Ellis’ theorie ieder mens staan, ongeacht huidskleur. Niet getest op dieren, wel op modellen, en gemaakt zonder kinderarbeid. 'Smaak is persoonlijk. Wat je er mee doet, moet je zelf weten,' vond ze. Ze geloofde dan ook niet in make-up regels, wel in techniek. De campagnefoto’s schoot ze zelf, en in haar boek ‘On the edge of beauty’ liet ze zien hoe ze de grenzen opzocht met abstracte make-up die niets met het dagelijks leven te maken had.

ELLIS RED

In alle texturen verwerkte ze haar eigen rood, ELLIS RED: L101, L201 and L301. De perfect rode kleur: bloedrood zonder blauwtonen. Klassiek, sexy en stoer. Zo was ook haar eigen stijl. Stoer met hakken, eerder een broek dan rok of jurk. Ze hield van de vrouwelijk vorm maar niet van getrut.

Make Up Not War

Ellis was erg begaan met kinderen, en vond dat wij volwassenen maar een potje maken van de wereld. Vandaar haar steun aan War Child. Onder het mom ‘Make Up Not War’ brengt ELLIS FAAS speciale producten uit die de organisatie financieel steunen en bekender maken.

In 2018 kreeg Ellis slecht nieuws, ze had een zeldzame vorm van kanker. De laatste twee jaren waren een rollercoaster van behandelingen, emoties, goed en slecht nieuws. Deze zomer moest ze haar geliefde dochter, broer, vrienden en werk loslaten. Met haar ELLIS FAAS ‘Human Colours’ laat ze ons een prachtige erfenis achter.

ELLIS FAAS make-up is o.a. te koop bij Skins Cosmetics, skins.nl en via ellisfaas.com

Shop Vogue's beauty favorietenThis content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Beauty & Health