5 gouden tips om je social media feed een make-over te geven

Ontdek hoe je in 2021 de beste feed cureert, die je elke dag weer in een goede stemming brengt.

Zelfs als je geen fan bent van nieuwjaarsvoornemens, moet je toegeven dat januari een goede maand is om je leven te verbeteren. Natuurlijk is het goed om minder te drinken en meer te sporten, maar er is ook een andere simpele manier om je dagelijkse routine op te krikken. Een social media make-over.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Het doel is hierbij niet alleen om minder te scrollen, maar ook om selectiever te scrollen. ‘Nu ik ouder word, realiseer ik me dat het belangrijk is om niet alleen aan de eettafel gezond te consumeren, maar ook online,' zegt social media manager en content curator Poly O'Connell. Hier zijn vijf tips om jouw social media activiteiten te verrijken.

1. Beperk je social media accounts

Will Taylor is een lifestyle blogger met 328.000 volgers op z'n @BrightBazaar Instagram-account. Hij heeft geleerd om 'niet te stressen over de prestaties op alle platforms'. Voor hem is het belangrijker om op social media bekend te staan om één ding wat je goed doet, in plaats van meerdere dingen die je afraffelt.

Dit advies is ook goed voor mensen die social media alleen voor recreatie gebruiken. Verplicht jezelf niet om elke dag op de hoogte te blijven van je Twitter, Instagram én Facebook-account. Als je een bepaald platform saai of toxisch vindt, verwijder het dan van je telefoon. Als je niet de mentale ruimte hebt om aan TikTok te beginnen, straf jezelf dan niet. Als social media niet je baan is, zou het niet moeten voelen als een verplichting.

2. Wees niet bang om te ontvolgen

O’Connell heeft een simpele strategie om erachter te komen welke social media accounts je kunt verwijderen. De truc is om bij elke post even je emoties te peilen. 'Je kan het fysiek aanvoelen, wanneer een post je jaloers of verdrietig maakt. Je merkt het ook wanneer een post je motiveert of opbeurt,' legt ze uit. Als een account continu een negatieve reactie bij jou opwekt wordt het misschien tijd om diegene te ontvolgen.

Het wordt lastiger als je diegene ook in het echte leven kent. 'Als de posts van een vriend of vriendin een — waarschijnlijk onbedoelde — negatieve invloed hebben op je stemming, kun je diegene ook muten,' zegt O'Connel. Taylor is het hier mee eens, zeker als je diegene ook in het dagelijks leven tegen het lijf kan lopen. 'Mute ze in plaats van ze te ontvolgen om drama te voorkomen.’

3. Loop je eigen posts na

Zo naderhand begrijpen we allemaal dat nieuwe vrienden, potentiële partners en toekomstige werkgevers allemaal wel eens op onze social media kijken. Als je dus nog steeds tweet met je @Chandler_Bings_Beeyatch account, wordt het misschien tijd om een nieuwe gebruikersnaam uit te kiezen. O’Connel zegt dat ze recent ook een nieuw Instagram account heeft gecreëerd, omdat zich 'beperkt' voelde met haar @Bambi_Paradise account met 44.500 volgers.

O'Connel besloot dat het tijd was voor een social media cleanse en maakte daarom haar @Bambi_Blurs account aan. Dit keer is ze van plan om haar feed 'beter te controleren en selectiever te maken'. Als je niet een heel nieuwe account wilt opzetten, kun je volgens O'Connell het beste al je oude posts stuk voor stuk nalopen. "Stel jezelf altijd de vraag: 'Wil ik dit zien als ik naar m'n pagina kijk?' Vraag jezelf vervolgens of dit is hoe je ook door anderen gezien wilt worden." Als een van je antwoorden hierop 'nee' is, dan kun je het beste de foto verwijderen.

4. Wees strategisch

Volgens Taylor is het essentieel om vast te stellen waar je een platform voor gebruikt. 'Als je Twitter gebruikt om je netwerk op te bouwen en nieuws updates te ontvangen, dan is mijn advies om voor elk doel een Twitter List te maken. Eén zit dan vol met je favoriete experts en de ander bevat je go-to nieuwsorganisaties en journalisten. Hierdoor kun je je op elke groep individueel focussen, zonder dat je afgeleid raakt door de ander.'

Volgens O'Connel wordt je feed ook snel een inspiratieloze, saaie bubbel met steeds dezelfde meningen. 'We scrollen zo lang door onze feed dat het een continue toevoer van mainstream ideeën en beelden wordt,' legt ze uit. 'Probeer jezelf uit te dagen door accounts te volgen van mensen die anders zijn.'

Voor een fris perspectief kun je terecht bij activist en schrijfster @MunroeBergdorf voor een genuanceerde kijk op etniciteit, gender en sociale problematiek. Verrijk vervolgens je horizon met de historische foto's die de queer-rights movement tonen op @LGBT_History.

5. Volg vrolijke accounts

Ook de meest exclusieve en selectieve feeds hebben soms wat lichtpuntjes nodig. 'Ik kan eindeloos genieten van de hondenaccounts die ik volg. @WorriedWhippet is een van m'n favorieten,' zegt Taylor.

O'Connell raadt ook een vierpotige influencer aan: @TikaThelggy. Verder is ze ook een fan van @WantShowAsYoung. Dit account wordt beheerd door twee Taiwanese bejaarden, die recent van wasserette eigenaren zijn gepromoveerd tot internet stijliconen.

Shop Vogue's Gadget Favorites

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Beauty & Health