Rinke Tjepkema over waarom ware schoonheid écht van binnenuit komt

Vogue's hoofdredacteur Rinke Tjepkema over waarom beauty juíst in lockdown nu zo belangrijk is en waarom zelfliefde misschien nog wel veel belangrijker is dan dat.

Het is geen grote verrassing dat we na een heel jaar lang thuiswerken besloten om een Vogue over beauty te maken. Nog nooit heb ik zo lang en zo vaak via Zoom/Teams/Whatsapp-video naar mijn eigen gezicht moeten kijken. Met als gevolg dat mijn aandacht zich langzaam van mijn schoenen begon te verplaatsen naar mijn gezicht en wat ik eraan kon doen om dat er wat frisser uit te laten zien. Ik schafte nog steeds kleding aan, maar nog veel meer skincareproducten en begon me te verdiepen in ingrediënten.

Bestel Vogue's aprilnummer

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

De ontwikkeling van mijn scincareroutine

Waar ik normaal zo kon genieten van alle outfits van mijn stijlvolle collega’s, kon ik ze nu vragen naar de beste exfoliants en lotions en merkte ik het meteen op als ze nieuwe lippenstift droegen. En zo ontwikkelde zich iets wat leek op een skincareroutine (en een wensenlijstje voor de dermatoloog, maar daar wacht ik nog even mee) en een bovengemiddelde interesse voor niacinamide, retinol, BHA-zuur en vitamine C-lotion. Skincare bleek naast leisurewear een van de meest veerkrachtige productgroepen tijdens de pandemie. Dat gebeurt er dus als je een jaar vergadert met de camera aan.

'Beauty is net als mode iets wat je kracht kan geven en waarmee je het beste uit jezelf kunt halen.'

Beauty geeft je kracht

Beauty is net als mode iets wat je kracht kan geven en waarmee je het beste uit jezelf kunt halen. Experimenten met make-up en haar helpen je ontdekken wie je bent en wie je wil zijn. Net als Vogue mij vroeger alles leerde over mode, zo leerde ik er tussen de regels ook veel over schoonheid. 90-60-90 bleken in de jaren negentig de ideale maten van de modellen naar wie ik uren kon kijken en de getallen die ik op mijn veertiende nog perfect benaderde. Pas veel later leerde ik dat dit maten zijn die zelfs voor de meeste modellen na de puberteit niet vanzelf blijven en dat veel modellen er nu nog altijd een moeizame relatie met eten op nahouden.

'Had ik de tijd die ik boos was op mijn bovenbenen maar besteed aan leren van mezelf te houden.'

Het belang van zelfliefde

Zo werd schoonheid voor mijn generatie iets wat je vaker slecht dan goed over jezelf deed voelen. Had ik de tijd die ik boos was op mijn bovenbenen maar besteed aan leren van mezelf te houden, denk ik nu. Gelukkig ontstaat er de laatste jaren wat meer ruimte in het schoonheidsideaal en zien meisjes van veertien tegenwoordig niet alleen maar Claudia en Cindy in Vogue, maar ook Jill en Paloma.

'Het grote beauty issue'

Op de cover van het aprilnummer staat een model van wie je ongetwijfeld nog veel zult horen: de achttienjarige Merlijne Schorren, ontdekt in het publiek van Eva Jineks talkshow en niet veel later het gezicht van Prada. Ik was meteen gegrepen door haar klassieke schoonheid, zoals je kunt zien op de cover die Ferry van der Nat fotografeerde. En over dat van jezelf leren houden – want daar word je pas echt mooi van – schreef Nathalie Wouters het prachtige en herkenbare essay Love Yourself (Maar hoe?). Ik ben er ook nog steeds niet achter, maar denk op mijn veertigste wel steeds vaker aan de woorden die mijn geweldige oma sprak als ze goedkeurend in de spiegel keek – ‘Ik vind mezelf nog best leuk’.

Rinke x

Vogue's aprilnummer ligt vanaf donderdag 18 maart in de winkels en is nu hier beschikbaar voor pre-order zonder verzendkosten.

Wist je dat je als abonnee Vogue digitaal leest via Tijdschrift.nl? Als abonnee koppel je je Vogue aan de Tijdschrift-app, waarmee je Vogue direct digitaal tot 3 maanden terug kan lezen.

Shop Vogue's Beauty Favorites


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Beauty & Health