Black-owned beautymerken om nu en altijd te steunen

Vogue zet twintig beauty favorites op een rij.

fotoserie 'big time' in vogue nederland, mei 2020
Meinke Klein, Vogue Nederland, mei 2020

De hele wereld komt momenteel in actie om de Black Lives Matter-beweging te steunen. Zo vinden er wereldwijd protesten plaats, worden er veel donaties gedaan, petities ondertekend en zijn er genoeg manieren om jezelf te educaten om zo bewust te worden van systematisch racisme dat óók in Nederland aanwezig is. Een andere manier om je solidariteit te uiten, is door black-owned businesses te steunen. Dat kunnen modelabels van zwarte ontwerpers zijn, maar ook in de beautywereld zijn er een hoop black creatives die je support kunnen gebruiken. En die beautymerken zijn behoorlijk uiteenlopend (en niet alleen voor women of color); van specifieke haircare (zoals Pattern Beauty van Tracee Ellis Ross) tot all natural lichaamsverzorging en de fameuze make-up van Pat McGrath. Door te shoppen bij black-owned beautylabels los je diepgeworteld racisme niet direct op, het is wél een stap in de goede richting om het bewustzijn te vergroten en op een structurele manier bij te dragen aan permanente verandering. Ziehier: Vogue's beauty favorites om nu en altijd te steunen.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Pattern Beauty

Pattern Beauty is de haircare-lijn van actrice en presentatrice Tracee Ellis Ross en is specifiek gericht op krullend en textured haar.

2 Epi.logic

Epi.logic is een skincare-lijn opgericht door plastisch chirurg Dr. Chaneve Jeanniton van kliniek Brooklyn Face and Eye. De producten zijn vrij van parabenen, sulfaten en bevatten geen kunstmatige geuren of kleuren.

3 Briogeo Hair Care

Clean and conscious hair care for all, klinkt de filosofie van Briogeo Hair Care. Nancy Twine is de vrouw achter dit beautylabel dat niet alleen volledig clean is, maar ook divers; Briogeo verkoopt producten voor ieder haartype.

4 Probeer Nella's skincare routine
5 Pat McGrath Labs

Pat McGrath is een van meest invloedrijke make-up artists ter wereld, en staat al jaren aan de top binnen de beauty-industrie. Van glitteroogschaduw tot longlasting lipstick; haar make-uplijn Pat McGrath Labs heeft het allemaal.

6 Suki Suki Naturals

Voor all natural skincare en haircare moet je bij Suki Suki Naturals zijn, afkomstig uit Zuid-Afrika. 'Suki' betekent 'haar' in het Congolees, 'geluk' in Hindi en 'dol zijn op' in het Japans – genoeg redenen om het woord twee keer te noemen in de merknaam.

7 KNC Beauty

Mede door de stervormige oogmaskers en 'lipkussens' is KNC Beauty populair geworden bij velen. Ook de Supa Balm is groot favoriet ('vegan, clean and fabulous,' als we het merk moeten geloven) en zorgt voor zijdezachte lippen.

8 Golde

Trinity Mouzon richtte Golde op, een Brooklyn-based beautymerk met heuse superfoods als basis voor alle producten: van lattes tot gezichtsmaskers. Goed voor binnen en buiten.

9 Pear Nova

Rachel James is het creatieve brein achter Pear Nova, een nagellakmerk en nagelstudio in Chicago. Het merk claimt 'five free' te zijn: vrij van chemische stoffen als formaldehyde, fenolhars, kamfer, tolueen en dibutylftalaat (DBP).

10 Fenty Beauty

Er zullen maar weinigen onder ons zijn die niét bekend zijn met Fenty Beauty, Rihanna's succesvolle make-uplijn. Hoewel het label nog maar een paar jaar oud is, zijn de foundations in talloze tinten en highlighters buitengewoon populair.

11 Curlygirlmovement

Vrouwen (én mannen) met gekruld en textured haar worden vrolijk van de natuurlijke producten van de Curlygirlmovement, het haircare-merk van de Amsterdamse Shamilla Dewi.

12 Klur

De producten van eco-inclusive skincaremerk Klur – opgericht door Lesley Thornton – zitten vol met versterkende ingrediënten als vitamine C, B5 en E.

13 MDMflow

Make-upmerk MDMflow is niet alleen cruelty free, maar verkoopt de mooiste producten voor álle huidtinten.

14 Hanahana Beauty

Abena Boamah-Acheampong richtte clean en ethical skincaremerk Hanahana op, en werkt daarvoor nauw samen met het Katariga Cooperative in Ghana. De producten bestaan grotendeels uit sheaboter, dat van top tot teen te gebruiken is (daar weet Vogue's covermodel Nella Ngingo alles van).

15 Mented Cosmetics

Mented Cosmetics is opgericht door KJ Miller en Amda E. Johnson, terwijl zij opzoek waren naar de nieuwe betekenis van het woord 'nude'. Alle producten zijn vegan en vrij van parabenen.

16 Epara Skincare

Het woord 'epara' betekent 'jezelf verwennen' in het Nigeriaanse dialect Ebira, aldus oprichtster Ozohu Adoh. De producten van Epara Skincare bestaan grotendeels uit Afrikaanse botanicals zoals marula olie en moringa olie.

17 Uoma Beauty

Uoma (spreek je uit als 'uh-mah') is opgericht door beautyexpert Sharon Chuter en betekent letterlijk 'mooi'. Het make-upmerk staat voor diversiteit en gelijkheid – wat terug te zien is in de uiteenlopende producten en kleuren.

18 The Lip Bar

The Lip Bar is een vegan en cruelty free make-upmerk, en het werk van Melissa Butler. In de lipsticks wordt zowel sheaboter als avocado verwerkt, waardoor je lippen zijdezacht aanvoelen.

19 Black Opal Beauty

Black Opal is inmiddels een iconisch beautymerk te noemen, dat in 1994 werd opgericht door wijlen Nikos Mouyiaris, zijn vrouw Carol Jackson Mouyiaris en dermatoloog Cheryl Burgess. Sinds kort heeft het label een upgrade gekregen met Desiree Rogers en Cheryl Mayberry-McKissack aan het roer.

20 Camille Rose

Camille Rose – opgezet door Janell Stephens – verkoopt niet alleen producten voor álle soorten krullen (van 'wavy' tot 'kinky'), maar biedt ook enorm veel skincare-opties voor alle huidtypes.

21 Lauren Napier Beauty

Lauren Napier Beauty specialiseert zich in verfrissende make-updoekjes die (oog)make-up verwijderen en vol zitten met verzorgende ingrediënten als rozenwater en vitamine K.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder