Waarom je juist vaker naar de kapper moet gaan als je langer haar wil

Haarstylisten geven tips voor het (snel) krijgen van lang haar.

Hair, Hairstyle, Blond, Afro, Clothing, Fur, Wig, Beige, Lace wig, Fashion accessory,
Blommers Schumm, Vogue Nederland September 2013

Achterover leunen en simpelweg je haar de tijd geven om je lokken te laten groeien, is volgens haarexperts niet de juiste manier om (snel) lang haar te krijgen. Om een beetje vaart achter je gewenste lange kapsel te zetten, moet je er júíst meer afhalen, beweren de stylisten.

Het verschil tussen gezond en ongezond haar

Dat voelt misschien een beetje raar, want waarom zou je er een stuk afhalen als je er juist meer bij wil? Volgens haarexperts draagt het regelmatig knippen van je haar bij aan een gezond kapsel, en dus aan haar dat snel groeit. Sam DiVine, medeoprichter van Society Salon, een beroemde kapsalon in Los Angeles, erkent dat de strategie ietwat tegenstrijdig klinkt. 'Voor vrouwen die langer haar willen, klinkt dit als een onlogische stap richting hun doel', zegt de haarstylist tegen beautysite Byrdie. 'Dat snap ik, maar het is belangrijk om te begrijpen wat er gebeurt als haar ongezond wordt, en haarpunten gaan splijten.'

Het is niet zo dat je haar daadwerkelijk minder hard groeit als het niet gezond is, maar wél dat het in ongezonde staat eerder splijt. Sterker nog, volgens DiVine splijt ongezond haar sneller dan dat het groeit. Daardoor zal je niet snel mooi lang haar krijgen, omdat de haarpunten tegen de tijd dat je haar lang is (zonder te knippen) flink ver gespleten zullen zijn.

Tips voor (snel) lang haar

Het advies dat de haarstylist haar klanten dan ook steevast meegeeft, is het regelmatig inplannen van een kappersafspraak. 'Hoe graag je je haar ook niet wil knippen: de enige manier om het gezond lang te laten groeien, is toch echt de schaar erin zetten.' Hoe vaak je precies naar de kapper zou moeten gaan, zegt DiVine niet, maar daar deed een collega van haar eerder wel al concrete uitspraken over. Zo raadt haarstylist Gregorio Ruggeri, eigenaar van de New Yorkse Ruggeri Salon, aan om elke twee weken een afspraak te maken bij de kapper. Om je haar wel gezond te houden, maar niet veel korter te knippen, gebruikt hij de zogenaamde Dust-techniek.

Die techniek is volgens de haarstylist vele malen beter dan een reguliere blowout. 'Warmteschade kan ervoor zorgen dat je haar zijn weelderigheid verliest,' vertelt hij aan W Magazine. In zijn salon biedt hij een Dusting aan. 'Als je het afgeknipte haar op de grond ziet, dan lijkt het net stof.' Zo weinig wordt er dus van het haar getrimd. Je hoeft dus nooit bang te zijn dat je haar te kort wordt geknipt. Met de techniek blijft je haar gezond, terwijl je tegelijkertijd wel je haar kunt laten groeien.

13 tot 26 kappersafspraken per jaar

Voor mensen die vaak voor een publiek staan, plant Ruggeri elke twee weken een afspraak in. 'We babbelen over hoe het haar er nu op camera uitziet, en of dat in de studio of buiten is.' Op basis daarvan wordt er 'gedust' en het haar gekleurd. Ondanks dat dat niet elke twee weken hoeft, raadt Gregorio aan om elke vier tot zes weken een verfafspraak in te plannen. Dat komt neer op zo'n negen tot dertien bezoekjes aan de kapper per jaar. Een aardige investering voor je (geverfde) haar dus. Maar let wel: dat is inclusief de dust-behandeling. Tel uit je winst.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Haar