Zo zorg je ervoor dat je haar altijd volume heeft

Wie niet met perfect haar wakker wordt opgelet: een digital perm is als een levensechte Facetune voor je haar.

Voor Vogue’s septembernummer deelde Nina Eva Davies haar ervaring met de digital perm, de Japanse haarbehandeling die ervoor zou moeten zorgen dat je hairdo, zowel gekruld als gestijld, altijd perfect zit.

Ik kwam er voor het eerst mee in aanraking in Seoul. Vijf jaar geleden studeerde ik daar aan de universiteit. Het haar van de meisjes uit mijn klas was opvallend goed gestyled, dansend, golvend en vooral heel gezond. En dat élke dag. Ik was natuurlijk obsessed – was dit het resultaat van een gedisciplineerde haarroutine? Gezien de extreem hoge prestatiedruk onder mijn Zuid-Koreaanse medescholieren leek mij dat sterk.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

De digital perm

Voor velen was het gebruikelijk om ’s nachts te studeren in de bibliotheek. Er was amper tijd voor een fatsoenlijke nachtrust, laat staan voor een virtuoze glamsessie. Na enige tijd observeren deelde ik mijn verbazing met architect en goede vriend Insoo. Lachend wees hij naar zijn eigen nonchalant wuivende haardos. Hij had een digital perm laten zetten. Net als, wat achteraf bleek, de meisjes met dat goede haar uit mijn klas.

Tientallen rollers

Deze haarbehandeling, overigens een Japanse uitvinding, bestaat nu zo’n vijftien jaar en waait langzaamaan over naar Nederland. Er zijn de afgelopen tijd steeds meer salons bijgekomen die het aanbieden. Vaak zijn dit kappers uit Japan of Zuid-Korea. Dit om de doodeenvoudige reden dat het in Azië een stuk populairder is.

Afhankelijk van de dikte van je haar zal een goede kapper besluiten of je ervoor in aanmerking komt. Er komen namelijk veel chemicaliën aan te pas. Daarna gaan er tientallen rollers in die, eenmaal strak opgerold, verwarmd worden via lange zwarte kabels, gekoppeld aan een apparaat met digitale display (vandaar de term). Nogal een sci­fi-tafereel, want de snoeren lijken zo uit je hoofd te groeien. Echte AI-enthousiastelingen moet ik echter teleurstellen: op dat scherm is niet veel meer af te lezen dan de temperatuur van de rollers.

ferry van der nat  vogue nederland maart 2020
Ferry van der Nat + Vogue Nederland Maart 2020

Krullen of stijl

Ik heb Aziatisch haar van mijn Indische vader, dus van nature valt het heel steil. Zelfs een haarclip zakt er vrijwel gelijk weer uit. Niks mis mee, maar ik vind het leuk om de illusie te hebben dat ik kan variëren. Reden genoeg voor een vijfde digital perm in vijf jaar tijd. Volgens haarstylist Shoji Yasuhito uit Tokio, tevens eigenaar van de salon in Rotterdam waar ik trouw mijn digi-perms laat zetten, kun je met de Japanse variant alle kanten op.

Het ene moment grote losse krullen? De volgende dag weer steil? Het kan allemaal en met wat kundigheid duurt stylen niet langer dan tien minuten. Wil je er helemaal geen tijd aan spenderen? Dan hoeft er niet eens een kam aan te pas te komen. Dankzij een digital perm valt het vanzelf, zoals de restanten van een twee dagen oude blow-dry.

Wat de digital perm onderscheidt van een ‘ouderwetse’ permanent is duidelijk. We zagen dat laatste vooral in voorgaande tijdperken. Denk aan Meg Ryans getoupeerde haar in When Harry Met Sally, Julia Roberts iconische haardos in Pretty Womanof de krullen van grijze dametjes met een thuiskapper. Zit je haar eenmaal in zo’n modus, dan zit het voor lange tijd muurvast. De digital perm geeft juist hoop aan ieder die niet van commitment houdt (maar wel van volumineus haar).

Shop Vogue's Beauty Favorites

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Haar