Waarom je haar in de winter uitvalt en wat je eraan kunt doen

Vogue's beautydirector Karen van Ede vertelt je waarom je bossen met haar lijkt te verliezen in het najaar.

haaruitval-na-zomer
Annemarieke van Drimmelen

Waarom zit je borstel in het najaar en de winter opeens vol haar? Geen paniek, je wordt echt niet kaal. Haar groeit namelijk niet constant, maar in fasen. De groeifase duurt ongeveer drie jaar, de rust- en verliesfase samen een paar maanden. Dan begint alles weer opnieuw. En die verliesfase lijkt goed samen te gaan met de herfst en de winter. Dat komt omdat we in de zomer meer haar ‘vasthouden’, experts denken als bescherming tegen de zon, en het in de herfst verliezen. Er is zelfs een studie die laat zien dat haar op zijn dikst is in juli, en 100 dagen later de verliesfase begint. Troost: haar groeit in de winter iets sneller dan in de zomer (0.3 tot 0.5 milimeter per dag, zo’n 1.5 centimeter per maand).

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Anti-kriebel
gg

Door je hoofdhuid worden de kleinste prikkels waargenomen. Denk maar eens aan zo’n ‘hoofdhuidmassagespin’ waar je haren letterlijk van overeind gaan staan. De hoofdhuid is dus heel kwetsbaar. Twee op de vijf vrouwen heeft last van een overgevoelige hoofdhuid. En toch is exfoliëren goed voor de hoofdhuid, zegt de Franse kapper Christophe Robin. Een overschot aan dode huidcellen verdwijnt erdoor, de doorbloeding wordt beter en ‘residue’ uit haarproducten, die kriebel kunnen veroorzaken, worden weg gescrubd. Doe het wel mild, bijvoorbeeld met zijn reinigende sea-salt scrub.

Christophe Robin

Shop

2 Eet je haar gezond
bb

Eet veel groenten en fruit, waar de anti-oxidanten in zitten die de haarschacht beschermen en haargroei stimuleren. Er zijn speciale haarvitaminen te koop, waar vaak vitamine B en E in zit. Draag niet te vaak mutsen, hoeden of petten, hoe leuk ze ook zijn. Ze zijn niet bevorderlijk voor de kwaliteit van je haar: door de wrijving kan het beschadigen. Een satijnen kussensloop is dus wél een goed idee.

Satin Sleepers

Shop

3 Sterk wassen
gg

L’Oréal Paris deed in de Elvive Arginine Resist x3-lijn het aminozuur arginine, dat de haargroei én de aanvoer van voedingsstoffen naar de haarfollikel verbetert, waardoor je haar sterker wordt. Na het wassen op handdoekdroog haar verdelen over de hoofdhuid en stylen zoals je gewend bent.

L’Oréal

Shop

4 De J-aanpak

Japanners kennen heuse haarceremoniën waarbij in alle rust je haar gewassen en verzorgd wordt, de hoofdhuid gemasseerd en vertroeteld, en de geest ontspant. Shu Uemura heeft maar liefst drie wasbehandelingen zuiver voor deze verwennerij. De Inititiation Ceremony van een kwartier, de Intense Ceremony van 25 minuten en de Deep Ceremony van 50. Helemaal afgestemd op de conditie van jouw haar, met een intensieve, ontspannende massage, ook van schouders, nek en handen.

Shu Uemura

Shop

5 Natuurlijk 3-stappenplan
Aveda

Aveda heeft een botanisch 3-stappenplan, helemaal natuurlijk en verantwoord. Het bestaat uit drie producten gebaseerd op de traditionele Ayurvedische wijsheden en onder dermatologische toezicht klinisch getest. Bij twaalf weken gebruik van INVATI™ Advanced wordt haaruitval met 33% vermindert. Dat komt omdat er Densiplex in zit, zegt Aveda, een mix van Ayurvedische kruiden, kurkuma en ginseng. De Aveda-kapper heeft een heerlijke behandeling (inclusief wassen en stylen), en de rest van de verzorging doe je thuis.

Aveda Invati

Shop

6 Haaruitval en zwangerschap
Bol.com

Het goede nieuws is dat je tijdens je zwangerschap een overdreven geweldige bos haar hebt. Dat is te danken aan het hoge gehalte aan estrogenen, dat haar in de groeifase houdt en de haargroei stimuleert. Maar let op: door verandering in de hormoonbalans kan het een paar maanden na de bevalling en borstvoeding ook uitvallen. Blijf kalm: dat overkomt de helft van de vrouwen, en gaat heus over. Tijdens je zwangerschap is er meer haar dat in de rustfase belandt, en na een paar maanden valt dat uit. Doe je haar dan niet in een staart of klem en als je niet per sé stylingtools nodig hebt, laat ze liggen. Zorg dat je voldoende vitamine B, E en zink binnenkrijgt en je zult zien dat je een paar maanden na de bevalling je haar weer terug hebt. Een supplement met biotine kan ook goed helpen.

Sugarbearhair

SHOP

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Haar