Deze Vogue editor probeerde Meghan Markle's pre-wedding workout uit

Dit is de workout waarvan Meghan Markle zegt dat het 'je lichaam al na twee lessen verandert.'

meghan-markle-dieet-royal-wedding
STEVE PARSONSGetty Images

Aan Meghan Markle’s website The Tig (een soort Goop, maar dan meer low-key, die inmiddels offline is) was al af te lezen dat ze gezondheid hoog in het vaandel heeft staan. Al zal ze haar rode glas wijn, en een pasta op zijn tijd, ook niet zomaar laten staan – alles met mate zo onthult haar eetdagboek. Zal de Amerikaanse net zo flinterdun voor het altaar verschijnen als schoonzusje Kate Middleton of kiest ze liever voor fit? Being fit is the new skinny, niet? Tijdens haar Hollywoodbestaan, waarbij ze haar doorbraak beleefde met advocatenserie Suits, was ze al verslingerd aan specifiek één workout: Pilates Reformer. ‘Je lichaam verandert gelijk’, vertelde ze hier eerder over in een interview: ‘Probeer twee lessen en je zult al verschil zien.’ Voor Meghan Markle naar Engeland verhuisde was ze kind aan huis bij Pilates Platinum in Los Angeles, opgericht door haar personal trainer en goede vriendin Heather Dorak. Ik ben geïntrigeerd en besluit voor Vogue te kijken waar in Amsterdam je een soortgelijke sport kunt beoefenen. Dit blijkt PLTS, opgericht door Renée Vervoorn en haar man, die zelf in uitgerekend L.A. verliefd werd op reformerpilates- en barre.

'Al na twee lessen zie je verschil in je lichaam door Pilates Reformer'

Modellenworkout

Nu heb ik met Markle eerder een liefde voor desserts dan een snoeiharde sportdiscipline gemeen, maar Prins Harry’s verloofde is hiernaast ook volleerd yogi. Sterker nog, ze is yogalerares. In dat laatste kan ik mij wel vinden. Zal haar geliefde vorm van pilates dan misschien niet zo heftig zijn? Waarschijnlijk ijdele hoop, want met de royal wedding die gestaag nadert zal Meghan Markle vast een tandje bijzetten. Hoe het ook zij, op een lenteochtend stap ik binnen bij PLTS, aan de Bilderdijkstraat in Amsterdam Oud-West

'De lerares komt langs en tilt mijn been iets hoger. The burn.'

Walk it out like Beyoncé

De basis van de barre workouts ligt in ballet, maar alle barre- en reformerlessen zijn wel gericht op high intensity. James DuCharm, studiomanager bij PLTS Reform, geeft mij een paar gripsokken cadeau (sokjes waarop je niet uitglijdt) en raadt mij aan te beginnen met een barreles, die vijftig minuten duurt. Niet eens zo heel lang. Die les vindt plaats in een intieme groepsetting. Vaak genoeg komt de lerares naast je staan om je been nog iets hoger te tillen. The burn. Effectief is het weliswaar wel. Er wordt namelijk specifiek gefocust op kleine bewegingen die elke spiergroep in je lichaam aanpakken. Bang voor bulky? Dat wordt nu juist omzeild door deze training, want zogenaamde slow-twitch spiervezels (die dus niet opblazen) worden onder handen genomen, waardoor je lijf langer, meer lean en toned zou worden. De barreles is er bovendien een waar ik al snel hooked aan was. Ja, het is pittig, maar zodra je het gevoel hebt dat je niet meer kunt worden er rek- en stretchoefeningen tegenaan gegooid. Een goede lerares maakt hierbij ook het verschil – zoals Rosanna, die je met haar stem, die in intonatie van boven naar beneden gaat, in een soort trance brengt. Hierdoor weet ik mijzelf net iets meer te pushen. Ook leuk: geen enkele les is hetzelfde; de routine wordt continu veranderd. Zo is één les memorabel, waarbij we continu op onze tenen gaan staan, alsof je op hoge hakken loopt, en walk it out like Beyoncé. Ik krijg er een lachaanval van, maar kom zo de workout ook sneller door.

Snel resultaat

Achteraf heb ik spierpijn, maar al na een paar weken voel ik verschil. Mijn houding is beter (ik heb de neiging om een beetje in een te zakken), ik voel me sterker en bovenal mentaal een stuk frisser. Deze barrelessen kun je gerust een dag na elkaar doen, maar dat werkt anders bij Reformer Pilates – een les waar ik echt even aan moest wennen. Als je namelijk Victoria’s Secret Angels zoals Sanne Vloet heel gracieus op zo’n hypermoderne reformermachine los ziet gaan, ziet het er nog leuk uit. Vergis je niet, dit is hard werken. In de eerste les gaat het me allemaal razendsnel en moet ik moeite doen om tussendoor niet van de machine af te vallen. Ik verlaat de ruimte met twee blauwe plekken en veel frustratie. ‘Doorzetten’, als het aan James DuCharm ligt, die mij meteen contacteert als ik het een weekje laat afweten. ‘Het gaat juist om de consistentie,’ zegt hij: ‘Dan zie je pas echt resultaat.’ Hij blijft vriendelijk, al zal ik vast niet een van zijn beste leerlingen zijn.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

'Consistentie is belangrijk, dan pas zie je resultaat'


Oefening baart kunst

De barrelessen stapelen zich op, maar het duurt even voor ik de moed bijeen heb geraapt om Reformer Pilates weer op te pakken. Vooraf kijk ik een tutorial en tijdens de les beeld ik me in dat het me eenvoudig afgaat. Practice makes perfect, blijkt na een paar van die Reformer Pilates-lessen in één week – met weliswaar minimaal een dag ertussen. Het tempo weet ik na een tijdje bij te benen, mijn benen voelen langer en leniger. Zou je een centimeter bij kunnen groeien van deze workout? Mijn 1.68cm aan lichaam voelt in ieder geval een stuk fitter. Mijn core, ofwel middenrif, voelt alsof ik een soort korset draag. Opvallend is ook dat ik voorheen al snel uit balans kon raken, (tijdens een yogales of zelfs tijdens het lopen viel ik dan uit het niets ‘om’) maar nu lijk ik meer stabiel. Ik voel mijzelf langzaam leniger worden. Hoe lang is het geleden dat ik mijn tenen kon aanraken met mijn benen gestrekt? Voordeel: je hoeft geen lange adem te hebben bij PLTS; je ziet inderdaad al heel snel resultaat. Side note: je moet dit wel willen blijven volhouden, want als ik erna op reis ga naar Californië ben ik na een aantal weken al het felbegeerde PLTS-effect kwijt. Die paar hikes naar de top van Runyon Canyon veranderen daar niet veel aan. Ben je committed en zoek je een sport voor de lange termijn die al snel echt veel voor je lijf kan doen? Dan is Meghan Markle’s wonder workout wellicht iets voor jou. Na een tijdje raak je geheid verslaafd.

Bekijk hier de verschillende abonnementen bij PLTS.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Meghan Markle