Cryotherapie: hoe een Vogue editor zich liet bevriezen en zich beter voelde dan ooit

Nathalie testte cryotherapie uit, oftewel blootgesteld worden aan -110 graden.

uitgetest-cryotherapie
Ishi, Vogue Nederland, november 2014.

Probeer je eens voor te stellen hoe koud 110 graden onder nul is. Mij lukt het niet. De hevigste kou die ik ooit heb meegemaakt is -20 graden. Ik had destijds een thermolaag, twee truien en m’n allerdikste winterjas aan, maar toch was het ronduit afschuwelijk. Nu sta ik op het punt een sessie cryotherapie te volgen waarbij ik 2,5 minuut blootgesteld ga worden aan een temperatuur van -110 graden. In mijn f*cking ondergoed.

N-ice

Waarom in godsnaam? Omdat ik wil weten waarom mensen als Jennifer Aniston, Daniel Craig, Alicia Keys en een hele rits professionele sportteams erbij zweren.

N-ice

Op een steenkoude zaterdagmorgen fiets ik naar N-ice. De sessie begint met een meevaller: ik krijg sokken, pantoffels, handschoenen en een muts om aan te trekken. Daarnaast sta ik in mijn ondergoed, met een mondkapje. Na een uitgebreide vragenlijst (Ben je zwanger? Heb je last van hartstoornissen? Etc.) word ik opgesloten in een cel waar het -10 graden is. Absoluut koud, maar omdat ik al na tien seconden naar de volgende ruimte mag doorlopen, is het goed uit te houden. In de volgende ruimte geeft het kwik -60 aan. Nog eens tien seconden later sta ik toch echt middenin de gevreesde -110 graden. Het is verschrikkelijk. Alsof honderden ijskoude spelden m’n huid proberen te doorboren. ‘Ga hier weg! We gaan dood!’ lijkt m’n lichaam tegen me te schreeuwen. Tweeëneenhalve minuut lijkt oneindig lang. Ik wiebel op en neer om enigszins warm te blijven. M’n grote redding is de supervrolijke medewerker die me vanachter een raam bemoedigend toespreekt en uitlegt wat er zoal in m’n lichaam gebeurt.

’De sessie begint met een meevaller: we krijgen sokken, pantoffels, handschoenen en een muts om aan te trekken,’ aldus Nathalie die samen met vriend Kees naar de vriescel ging.
N-ice

Zodra de magische woorden ‘de 2,5 minuut zijn om’ geklonken hebben, ben ik euforisch. Ik vergeet compleet dat de medewerker zojuist uitgelegd heeft dat de drie ruimtes met een sluisdeursysteem werken, wat betekent dat de deuren uitsluitend één voor één geopend mogen worden. In extase gooi ik alle drie de deuren tegelijkertijd open en ren ik naar buiten. Ik vrees dat ik hierdoor het ecosysteem compleet in de war heb gebracht. Aan de medewerkers van N-ice die dit lezen: nogmaals een welgemeend sorry.

Mijn benen hebben vreemde rode vlekken en voelen kurkdroog aan als ik buiten sta. Ik spring mezelf warm op één van de minitrampolines. Als ik even later ook nog warme thee ingeschonken krijg voel ik me absoluut lekker, maar van een enorme energieboost is geen sprake. Niet geheel overtuigd van het effect fiets ik even later naar huis.

Eenmaal thuis heb ik opeens energie voor tien. Ik besluit het grootste blok aan m’n been – de kerstboom die vandaag (24 februari!) nog opgetuigd en wel in m’n huis staat te schitteren – onmiddellijk af te tuigen, in stukken te zagen en in vuilniszakken aan de straat te zetten. Vervolgens ruim ik m’n complete huis op, draai ik drie wasjes, schrijf ik een artikel, doe ik boodschappen, fiets ik 10 kilometer om een topzware salontafel bij een Marktplaats-meneer op te halen en beantwoord ik al mijn achterstallige mails. ’s Avonds in bed lees ik nog even een boek uit, want ook m’n concentratie blijkt opperbest. Het zou zomaar eens m’n productiefste zaterdag allertijden kunnen zijn.

Of dit allemaal door die ene Cryosessie komt? Ik heb geen flauw idee. Maar ik wil dit vaker meemaken, dus aanstaande zaterdag ga ik weer de vrieskist in.

Een losse Whole Body Cryo-sessie bij N-ice kost €35 euro, maar er zijn ook drie- of tienrittenkaarten en abonnementen verkrijgbaar. N-ice is aangesloten bij sport-app OneFit.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Health & Fitness