Zo transformeerde Vogue's Nathalie van sporthater naar (bijna) fitgirl

Vogue's Nathalie Wouters ging van bankhanger naar sportfan door OneFit.

vogue-nathalie-fitgirl
Paul Bellaart, Vogue Nederland, juni 2012.

Vogue's Nathalie Wouters heeft al haar hele leven een hekel aan sporten. Tot ze zich aanmeldt bij OneFit.

Al heel mijn leven heb ik een probleem met sporten. Ik háát het. Hoe hard ik ook m’n best doe, ik heb er nooit plezier aan kunnen beleven. Zelfs vergezeld door mijn favoriete podcasts kan ik tijdens het rennen, squaten of touwtjespringen alleen maar denken: wanneer mag ik in godsnaam naar huis?! Elke keer als ik me er toe poog te zetten, kan ik minstens vierenveertig dingen verzinnen die ik liever wil doen.

'Al heel mijn leven heb ik een probleem met sporten. Ik háát het. Hoe hard ik ook m’n best doe'

Paardrijden, Tae Bo, jazzballet, baantjes trekken, kickboksen, yoga, hardlopen, pilates, nog een poging tot hardlopen, trainen met een personal trainer en weer hardlopen. Ik heb het allemaal kortstondig gedaan en telkens afgewisseld met periodes van thuisblijverij en heel veel schuldgevoel. Want ik weet dat het moet. Ik nader de dertig, breng pakweg tien uur per dag achter een laptop door en mijn hobby’s gaan maar al te vaak gepaard met bitterballen.

Toen de zoveelste vriend OneFit aanraadde (niet uit mededogen, maar omdat je korting krijgt op je abonnement als je een nieuw lid werft, weet ik inmiddels), meldde ik me in een vlaag van wanhoop aan. Voor 59 euro per maand kun je bijna onbeperkt naar praktisch alle sportscholen in mijn woonplaats Amsterdam (de app werkt overigens ook in Rotterdam, Den Haag en Utrecht).

Als ik in de app ‘yoga’ intik, zie ik dat er alleen vandaag (een willekeurige woensdag) al 184 yogalessen zijn die ik kan volgen. Allemaal in Amsterdam. Tientallen op een paar minuten afstand, een aantal zelfs in m’n stráát. Ik heb simpelweg geen excuus meer om niet te gaan. Een vrij uurtje kan met een beetje passen en meten echt wel een paar keer per week gevonden worden. En dat passen en meten is een stuk makkelijker geworden nu ik zóveel keuze heb. De drempel tot sporten was nooit eerder zo laag.

Op een onbekende mat

Zo komt het dat ik nu al een paar maanden twee à drie keer per week aan yoga en af en toe pilates doe. Voor de gemiddelde fitgirl is dat weinig indrukwekkend, maar voor mij is het niets minder dan life changing. Ik zit rechter op, ben minder gestrest, kan door alle zonnegroeten m’n spierballen met de dag zien groeien en val ’s avonds minder gauw op de bank in slaap tijdens een The West Wing-binge.

En waar ik me vroeger steevast afvroeg waarom ik mijn spaarzame vrije uurtjes in godsnaam badend in zweet en polyester door zou brengen als ik ook mijn vrienden kon zien, zijn m’n downward facing dogs tegenwoordig sociale aangelegenheden. Via OneFit kan ik namelijk de sportplannen van mijn vrienden inzien en hen met één druk op de knop uitnodigen voor een les. Als het even kan bij Spa Zuiver, waar je er een gratis uurtje in de bubbelbaden en sauna’s bij krijgt.

Voorheen vond ik niets enger dan naar een onbekende sportschool gaan (Straks is iedereen onaardig! En loop ik de verkeerde kleedkamer in! Of snap ik het kluisjessysteem niet!), maar sinds OneFit lig ik om de haverklap op een onbekende mat. Daardoor heb ik types yoga uitgeprobeerd waar ik nooit eerder van gehoord had. En ontdekte ik dat twee straten verderop een stukken sympathiekere pilatesschool zit dan die ene waar ik me een fase lang met veel tegenzin naartoe sleepte.

Mocht ik tóch verveeld raken door yoga en pilates, dan ga ik weer een tijdje banentrekken bij mijn favoriete zwembad, reserveer ik een sessie met een personal trainer of ga ik een lesje Zelfliefde volgen bij De Bewustzijn School. Want ook dat valt onder die 59 euro per maand. Zojuist zag ik dat er een boksschool met een 9,1 als beoordeling op 124 meter van mijn huis af zit – waar wacht ik nog op?

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Health & Fitness