Hoe overleef je een hittegolf in de stad?

Het wordt 37 graden deze week, zo overleef je de hittegolf in de stad.

hittegolf overleven in de stad tips
Ben Meller voor Vogue Nederland, maart 2018.

De vakantie mag zijn aangebroken – eigenlijk hoef je niet meer trein, auto of vliegtuig in voor tropische sferen. Noord-en West-Europa (waaronder ook steden zoals Londen) worden zelfs warmer dan Rio de Janeiro deze week. Het wordt zomaar 37 graden, en in steden kun je daar volgens meteorologen nog 4 graden bij optellen qua gevoelstemperatuur. Voor wie alsnog moet werken of niet bestand is tegen al deze hitte: onderstaande tips bieden soelaas.

Kleed je niet te bloot

Het is natuurlijk een verademing om in shorts, mouwloze croptops en lichtgewicht jurkjes op de fiets te springen, maar wees gewaarschuwd. Met de opwarming van het klimaat wordt er al voorspeld dat er in de komende jaren meer gevallen zullen zijn van huidkanker. Nu hoef je niet zo ver te gaan als, zeg, Singaporezen, die in zo'n tropische stad de deur niet verlaten zonder parasolletje, maar je kunt je ook heel luchtig kleden in bijvoorbeeld wit linnen. Smeer je om de twee uur in (want daarna is je SPF uitgewerkt) en draag bijvoorbeeld een zonneklep. Zo kom je stijlvol voor de dag ondanks de hitte.

Bescherm je telefoon

Smartphones en hitte? Niet de beste combinatie. Wie heeft niet al de melding 'iPhone moet afkoelen voordat deze weer gebruikt kan worden' gekregen? Houd je telefoon niet bij je in je broekzak – waardoor lichaamswarmte kan bijdragen aan uitschakeling – en leg deze niet direct in het zonlicht. Kun je zo direct je zomerfoto nog gerust Instagrammen.

Draag je haar omhoog

Vooral wie (gezegend is met) vol, lang haar heeft, kan het te verduren krijgen in de zomer: het lijkt wel alsof er een bontshawl om je hals hangt. Wiens lokken net mooi zaten, zullen bij aankomst op kantoor bovendien merken dat deze inmiddels frizzy zijn geworden. Draag het (in ieder geval en route naar kantoor) omhoog. Zo houd je ook je algehele lichaamstemperatuur lager. Dit zijn de mooiste manieren om een paardenstaart te dragen.

Timing, timing

Plan je afspraken in rondom het moment dat de zon het hoogst en laagst staat, zodat je niet opeens een meltdown te pakken krijgt. Dagelijkse workout? Doe die liefst voor half acht 's ochtends, als de zon nog niet vol aan de hemel staat en de lucht koeler is. Verlaat het kantoorpand voor lunch het liefst na twee uur 's middags, als rijen bij eettentjes net wat korter zijn en de zon zwakker. Is het echt te heet voor jou? Probeer deze meditatieve work-outs die weinig tot geen beweging vragen.

Kies voor platte schoenen

Het klinkt misschien dramatisch, maar hakken dragen tijdens een hittegolf kan slecht zijn voor je gezondheid. Je kuiten komen onder druk te staan zodra lichaamstemperatuur stijgt, je kunt kramp krijgen. Dé gouden combinatie voor je zomerjurkje zijn deze zomer – getuige Emily Ratajkowski en Kendall Jenner – bovendien toch sneakers. Espadrilles of sandalen bieden ook uitkomst. Shop hier de mooiste schoenentrends voor Lente/Zomer 2019.

Post-work drinks? Met beleid

Misschien klinkt een ijskoud biertje heerlijk op een hete zomerdag, maar alcohol kan je extra dehydrateren deze dagen. De combinatie van alcohol en warm weer komt vaak hard aan. Als je er toch op uitgaat na werk, neem dan liever een glas water. Fijner voor de day after. Wil je toch afkoelen bij een glaasje? Dit kan op de fijnste dakterrassen van Nederland.

Neem dat ijsje aan

Vergeet dat dieet voor nu, als je een bevroren waterijsje aangeboden krijgt op kantoor. Je temperatuur zal hiervan namelijk daadwerkelijk dalen en dat beetje suiker (tenzij je voor een giga Magnum gaat in plaats van perenijsje) geeft je een extra boost aan energie. Hier vind je het beste vegan ijs van Amsterdam.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Health & Fitness