​'Romantiek is levensgevaarlijk en datingapps als Tinder en Happn al helemaal'​

Deze liefdesfilosoof heeft een verhelderende kijk op romantiek en liefde.

daten-datingapp-tips-tinder-happn
Getty Images

Liefde. We zullen we nooit over uitgepraat raken. Genieten van je single life, het vinden van de ware, het onderhouden van een relatie: het houdt de mens bezig. Filosoof Jan Drost heeft een verhelderende kijk op romantiek en de liefde. Volgens hem liggen romantische clichés op de loer, vooral in dit tijdperk. Want in tijden van online dating lijkt het net alsof de ware voor het grijpen ligt. Hij schreef het boek Het Romantisch Misverstand en geeft - met behulp van Plato, Schopenhauer en Nietzsche - mensen advies over hoe beter te worden in de liefde in zijn maandelijkse liefdescolleges. Het advies aan alle singles? Vraag eens iemand in de supermarkt of op kantoor op date, en laat hulptroepen zoals Tinder en Happn vooral links liggen. Volgens hem word je van achter een schermpje zitten een hopeloze romanticus.

Een lesje romantiek

First things first. Wat je moet weten volgens Drost is dat er een wezenlijk verschil is tussen romantiek en liefde. Romantiek is cliché, een aaneenschakeling van fabels die we van kleins af aan voorgeschoteld krijgen, onder andere door Hollywood-films en bouquetromans. 'Romantische idealen, hoe onrealistisch ook, hebben invloed op ons denken met als gevolg teleurstelling. Romantiek is een manier van denken over de liefde. Een romanticus denkt dat er één enkele ware bestaat, die voldoet aan een ellenlang lijstje. Hij of zij is lief, zorgzaam, attent, trouw, knap, sportief, charismatisch, intellectueel en ga zo maar door.' En dat is volgens Drost een valkuil. Wanneer de potentiële liefde niet aan één van de wensen voldoet, gaat er een dikke rode streep doorheen. Next. Jammer, vindt Drost.

'Van achter een schermpje zitten een hopeloze romanticus.'

De Ware

'Echt waar, een persoon van wie je wellicht niet denkt dat hij of zij bij je past, kan de "ware" zijn. Is dat niet hoopvol?' Daarom zal een liefdesdenker volgens Drost eerder iemand vinden om het leven mee te delen dan een romanticus. De liefdesdenker streeft namelijk niet naar samensmelting, eenheid of symbiose maar ziet een liefdesrelatie als een bijzondere relatie in het leven, waar je hard aan moet werken.

Geïndoctrineerd

En dat is precies waar het mis gaat met relatieapps zoals Tinder, Happn, of het vrouwvriendelijke Bumble, volgens Jan. We leggen een denkbeeldig lijstje met eisen naast onze mobiel en vinken het af. Tenminste, de romanticus. Want die heeft precies in kaart gebracht hoe de prins(es) op het witte paard eruit ziet, wat zijn hobby’s zijn, welke mensen hij kent en hoe uitgebreid zijn woordenschat is. Hij moet het voortouw nemen, dé perfecte openingszin hebben, is geestig en gevat en vraagt je na ongeveer 95 zinnen mee op date. Opent hij niet het gesprek, afstrepen die handel. Vraagt hij/zij of je mee gaat kitesurfen, weg ermee. Kiest-ie de verkeerde film, blokkeren. 'Tinder is het summum van romantiek. Je wordt er een hopeloze romanticus van.'

The Notebook

The Notebook

'Dat eindeloos zoeken naar het perfecte plaatje is een culturele naaistreek,' zegt Drost. Door films (denk The Notebook) zijn we geïndoctrineerd met een romantisch idee over liefde. 'Liefde gaat over een relatie, die je met elkaar hebt, waar je aan werkt en niet direct een punt achter zet als jullie het even niet eens zijn. Een praktisch voorbeeld: je geliefde wil een steriele, witte kamer en jij denkt aan okergeel en over de inrichting van de boekenkast werden jullie het ook al niet eens. Een romanticus gaat twijfelen aan de relatie en wordt onzeker van deze "enorme" verschillen. Een relationeel liefdesdenker, zoals ik het noem, denkt "hij of zij denkt er anders over, we komen er wel uit". Een gezonde manier om met de ander om te gaan. Je hoeft niet één te zijn. Afstand en gescheidenheid horen bij de liefde. Je moet niet verwachten dat je altijd één bent, liefde is een manifestatie van met z’n tweeën zijn.' Wat te doen deze Valentijn, aldus Drost? 'Ga liever op speeddate, zodat je jouw potentiële lover van vlees en bloed, in levende lijve kan ontmoeten.' Of nog beter, vraag iemand van kantoor of in de supermarkt op date. En niet alleen diegene die naar hetzelfde oreo-pak reikt.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Health & Fitness