Hypnose om slechte gewoontes te doorbreken: deze Vogue-redacteur ondervond het aan den lijve

Hoe hypnose je kan helpen gedragspatronen te veranderen.

hypnosetherapie
Anne Menke, Vogue Wellness

Je neemt je voor om écht te gaan sporten en gezond te eten, maar je brein heeft een eigen wil. Een wil die red velvetcake heet...Hypnose kan je in zo'n geval helpen. Daarom ga ik onder zeil.

Ik lig op bed, een zijden shawltje – snel uit een la gegrist – over mijn ogen, om het licht van buitenaf te blokkeren. De lucht is op een Amsterdamse zomeravond als deze gevuld met geroezemoes. Toch probeer ik me te concentreren op een stem die via mijn laptop de slaapkamer binnendringt en mijn onderbewustzijn begeleidt. Het is die van Morgan Yakus, gediplomeerd hypnosetherapeut en behandelaar die de hele wereld over reist, maar ook sessies inplant via Skype.

Binge-eten

En dus skypen Yakus en ik, want ik heb een probleem. Oké, niet een waarvan ik morgen dood neerval, maar toch. Ik heb een suikerverslaving die in mijn beleving monsterlijke vormen begint aan te nemen. Noem het binge-eten. ‘Ik heb soms het gevoel dat mijn hoofd een gevangenis is,’ zeg ik tegen Yakus: ‘Het is niet eens dat ik wíl snoepen, maar alsof ik mijzelf dwing. Ik neem bijvoorbeeld één koekje en dan is het hek van de dam; een soort innerlijke (wed)strijd om zoveel mogelijk te verorberen.’ Maar vervolgens alles er weer uitgooien, een bekend symptoom bij boulimia, doe ik niet. Het is bekend terrein voor de wellnessgoeroe, die veelal vrouwen behandelt met vastgeroeste gewoontes die ze maar niet af weten te schudden. Dat hoeft niet altijd te maken te hebben met voeding; misschien heb je last van een patroon waardoor je steevast op foute mannen valt, of vind je het lastig om voor jezelf op te komen op de werkvloer. You name it en Yakus weet er raad mee.

New age

In het oh zo gezondheidsbewuste LA werd ze mij getipt: Yakus, met haar bot afgeknipte pony en flesgroene ogen. ‘Had je mij jaren geleden gezegd dat dit mijn carrière zou worden, dan had ik je hard uitgelachen,’ vertelt de therapeut. Al was new age haar niet geheel vreemd, want ze groeide op in de seventies en eighties in Brooklyn, met een boeddhistische moeder. Ze werkte eerst in de mode, als stylist voor onder anderen Lauryn Hill en met een eigen boetiek in Little Italy, genaamd No. 6.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Macaproteïne

Hoewel ze ook aan past-life-regression doet (je vorige levens verkennen, om zo blokkades in je huidige bestaan op te heffen), hou ik het voor nu bij anno 2018. Yakus zaagt mij eerst, zoals het een zielenknijper betaamt, door over mijn gewoontes. Je hoort haar denken: let’s get to the root of this, maar dat doet ze gelukkig wel aandachtig, met een zachtaardig gemoed. Wie binget is vaak (zeker als ik voor mezelf spreek) een emotionele eter, waarbij eten alsof je leven ervan afhangt een soort pleister vormt voor wat je echt dwarszit. Het helpt dan bijvoorbeeld eerst eens op te schrijven wat je voelt, in plaats van gelijk naar de keukenkastjes te rennen, aldus Yakus. Ze deelt ook wat nuttige tips, waaronder ‘wie suiker begeert, mist meestal proteïne. Probeer eerst eens een groene smoothie, met macapoeder.’

Gehypnotiseerd

Dan is het moment daar: ik ga onder hypnose. Dat is niet zo eng als het klinkt; zie het als een type trance, begeleide meditatie, die is bedoeld om met het onderbewuste brein te communiceren. Via deze techniek kunnen oude gewoontes aangepakt worden. Yakus legt uit: ‘Je eerste ervaringen als kind worden zo ingeprent in je brein dat je daar bij elke daaropvolgende situatie op teruggrijpt. Onze neurale netwerken creëren een patroon, als een soort overlevingsmechanisme. Dat patroon blijft vaak in stand, terwijl je als persoon over de jaren wellicht totaal verandert.’ Met hypnose kun je zogenaamde ‘neuroplasticiteit’ bereiken. Een wetenschappelijke term, die doelt op het vermogen van het brein om een nieuw gedragspatroon aan te maken.

Me Gwyneth

Nu is het niet zo dat ik de volgende dag al ben verworden tot een bone broth-drinkende Gwyneth Paltrow, maar naarmate de tijd verstrijkt begin ik suikerbommetjes te associëren met negativiteit en sta ik steeds meer stil bij wat ik eet. Baby steps, ja, maar de ‘gevangenisdeur’ in mijn geest is eindelijk op een kiertje komen te staan. Ik ben er klaar voor hem open te trappen en geen slaaf meer te zijn van mijn dwingende gedachten. Zoals Deepak Chopra zegt: ‘Je bent niet je gedachten.’ Je kunt er de regie over nemen. Zeker met wat extra hulp van een healer als Yakus.

Via Morgan Yakus' website en haar Instagram-account kom je meer te weten over haar werkwijze en kun je een sessie bij haar boeken.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Health & Fitness