Lena Dunham openhartig over laatste operatie, en de dubbele standaard voor vrouwen in de gezondheidszorg

Op Instagram deelt Lena Dunham de laatste stand van haar gevecht tegen endometriose.

Lena Dunham openhartig over nieuwe operatie aan eierstok.
Mike CoppolaGetty Images

Lena Dunham deelt op Instagram de resultaten van haar laatste operatie en haar strijd tegen chronische pijn als gevolg van endometriose, waar ze nog steeds last van heeft een jaar nadat ze op haar 31e haar baarmoeder heeft laten verwijderen.

Krachtig statement

Op het beeld dat de actrice en regisseur op haar Instagram-account plaatste, zien we haar liggen op een ziekenhuisbed, met littekens, tattoos en verband in zicht, bijgestaan door een beschrijving van de operatie die ze dinsdag onderging. Deze duurde twee uur, vertelt Dunham in het onderschrift, en had tot doel haar linker eierstok te verwijderen, 'dat gehuld was in weefsel en fibrose, en vastzat aan mijn darmen en drukte op mijn zenuwen waardoor het nogal lastig werd om te lopen/plassen/sexy te zijn'. In totaal moest Dunham negen uur in het ziekenhuis verblijven na de operatie.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Naast dat ze haar ruim 3 miljoen volgers continue meeneemt in haar strijd tegen chronische pijn, waarvan velen ook last hebben en troost vinden in haar posts, greep Dunham ook de gelegenheid aan om een aantal andere statements te maken. 'Ik voel me creatief gezegend en gestimuleerd door mijn nieuwe en verbeterde navel en ik heb zo zo zoveel geluk dat ik een zorgverzekering heb en het geld voor gezondheidszorg,' zegt ze verder. 'Maar tegelijkertijd ben ik geschokt door wat mijn lichaam wel en niet doet en ben ik wit van woede dat toegang tot medische hulp een privilege is en dit geen recht is in dit land en dat vrouwen extra hard hun best moeten doen om te bewijzen wat we al weten over onze lijven en moeten smeken om wat we nodig hebben om beter te worden. Het is gewoonweg vernederend.'

Tot slot reageert Dunham op opmerkingen van volgers die suggereren dat haar 'baarmoederverwijdering inmiddels opgelost zou moeten zijn', of dat accupunctuur, supplementen en therapie zouden moeten helpen: deze laatste drie heeft ze allemaal al gedaan. Maar de onderliggende vraag is inderdaad: wat als Lena Dunham een man was geweest, als haar medische situatie geen vrouwelijke medische situatie zou zijn, zou iemand dan überhaupt zeggen dat het tussen haar oren zit?

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Health & Fitness