Van forest bathing tot Yoni Dust: dit zijn dé wellnesstrends van 2019

Dit zijn de 12 grote trends in beauty en health van dit jaar.

Jungle, Vegetation, Natural environment, Rainforest, Forest, Botany, Plant, Adaptation, Leaf, Valdivian temperate rain forest,
Anne Menke, Vogue Wellness, zomer 2018

Blik even terug en je zou kunnen stellen dat 2018 wel hét jaar van wellness is, waarbij alles in het teken stond van zelfliefde en ook spiritualiteit ineens meer mainstream werd. Wij vroegen een aantal experts van Nederlandse bodem, maar ook uit Los Angeles (home of the fit) naar dé trends in wellness die het verschil gaan maken dit jaar. Van orthomoleculair voedingstherapeut Stefanie Klaver van Klaever Health tot Amanda Chantal Beacon van superherb business Moon Juice en Hanneke Peeters, oprichter van vegan lunchroom Beter & Leuk in Amsterdam alsook Rock Your World (tools voor selfcare, waaronder kristallen) en erkend Ayurvedisch healer.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Trend één: Ayurvedisch 'vuurtje'

De Ayurvedische voedingsleer is bekend, maar waait nu echt over naar Nederland. Op social media is vooral Sahara Rose een interessante om te volgen. Zij is een Ayurvedisch expert, chef en auteur die door Deepak Chopra zelf: 'een leidende stem binnen de millennial-generatie' wordt genoemd. Peeters ziet hierin ook een trend van 2018 terug, die doorzet: 'Lange tijd werd ons door gezondheidsexperts opgedragen om het ontbijt vooral niet over te slaan. Zo zou je de spijsvertering namelijk op gang helpen. Wat blijkt uit nieuw onderzoek? (Volgens onder meer deze berichtgeving van Harvard) Ontbijten als een koning hoeft allang niet meer. Wie bekend is met Intermittent Fasting (afval- en detoxmethode die in 2018 al ongekend populair werd), weet dat je volgens deze methode je ontbijt liefst pas rond elf uur 's ochtends neemt. Volgens de Ayurvedische leer is het ook bevorderlijk om te wachten met eten totdat je echt honger krijgt (ofwel intuïtief eten) mocht je wat extra (kerst)kilo's kwijt willen. Daarbij helpt het volgens de Ayurveda ook zeker om te kijken naar de tijdstippen waarop je eet. Tussen zes en tien uur 's ochtends is je spijsvertering bijvoorbeeld trager dan om elf uur 's ochtends. Om je energiek te blijven voelen is het belangrijk dat alles wat je binnenkrijgt omgezet kan worden in energie en niet als "afval" blijft hangen in je lijf. De focus ligt nu op je spijsvertering. Volgens de Ayurveda is je vuurtje (je verteringsmechanisme) op zijn hoogst tussen tien uur 's ochtends en twee uur 's middags. Daarom adviseert deze voedingsleer om je lunch tot de grootste maaltijd van de dag te maken en na, zeg, zes/zeven uur ’s avonds niet meer te eten. Dan brandt je "vuurtje" namelijk een stuk minder hard.' Kijk voor fijne recepten ook eens op het Instagram-account van Ayurveda Rose of bij de Nederlandse Loulou Machinè, Ayurvedisch practitioner trainee.

Moonjuice

Trend twee: zorg voor je yoni

Yoni? Ja, dit is enigszins Goop-taal, maar het draait hier om je vagina. Moon Juice, van L.A. wellnessgoeroe Amanda Chantal Bacon, stond al bekend om haar gezonde poeders met adaptogenen en plantproteïnen, zoals Brain Dust en Sex Dust. Kruidensupplementen om je mentale stamina alsook die in de, uhm, slaapkamer te bevorderen. Nu vliegt er iets nieuws als warme broodjes over de toonbank: Holy Yoni, een mix met yoni-olie. In Sanskrit, de eeuwenoude Indiase taal, betekent 'yoni' dus 'vagina'. Het is dus speciaal geformuleerd voor down there. Een combinatie van schisandrabessen-extract, Bulgaarse rozenolie, vitamine E en zoete amandelolie. Het zou de huidelasticiteit verbeteren en alles bij de nedere delen een fijne, opwekkende geur geven. A little out there, maar dan weet je dat ook maar.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Trend drie: stabiliseer je vrouwelijke hormonen

Peeters licht toe: 'Het omarmen van je vrouwelijkheid als manier om je hormonen te stabiliseren. Kijk eens naar de vrouwen in je omgeving: er zitten er vast een aantal tussen waarbij de menstruatie heel heftig is, of waarbij die geheel uitblijft, die met endometriose kampt of PCOS. De laatste jaren zijn deze lichamelijke klachten volop aanwezig. De oorzaak hiervan is, naar mijns inziens, STRESS. Met hoofdletters, ja. We leven momenteel in een maatschappij waar we meer doen dan "gewoon zijn". We zijn altijd bezig en druk. In de Chinese geneeskunde wordt daarbij ook wel gerefereerd aan yang-energie, gelinkt aan mannelijke energie. Om deze energie in balans te houden, hebben we ook de nodige (tegenoverstelde, vrouwelijke) yin-energie nodig. Yin staat voor rust, het vrouwelijke. Meestal besteden we meer tijd aan yang en wat minder aan yin. Dit veroorzaakt stress. Door altijd alleen maar te doen, put je jezelf uit en laad je niet meer op. Menstruatie is een manier van je lichaam om te detoxen, afval kwijt te raken. Zie het als een zegen. Neem juist tijdens je cyclus niet te veel hooi op je vork, las pauzes in. Zo haal je er het maximale uit en vind je balans.' Je hormonen kun je ook bij bijvoorbeeld Klaever Health laten testen.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Trend vier: vrouwencirkels

Was 2018 wel het jaar van #MeToo, female empowerment wordt alleen maar sterker in 2019. Daarbij gaat het vooral ook om het bundelen van de krachten, elkaar steunen. Om nog even door te gaan op die yin-energie tipt Peeters ook vrouwencirkels: 'We zijn veel meer bezig met de maan (= yin) waardoor we ons meer gaan verdiepen in onze emoties. Vervolgens willen we deze emoties graag delen met andere vrouwen. Het delen van verhalen geeft steun en werkt helend. Daarom denk ik dat vrouwencirkels het komende jaar megapopulair worden.' In Amsterdam kun je die met een paar Google-rondes al op tal van plekken vinden.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Trend vijf: ketotarian eten

Naast vegan en paleo, is ketotarian eten komend jaar all the rage. Hierbij wordt het beste van twee werelden samengebracht: zo gezond en suikervrij mogelijk eten zodat je lichaam in ketosis geraakt, maar tegelijkertijd ook zoveel mogelijk plant-based. Dr. Will Cole (voorheen veganist) legt het idee hierachter in dit interview met Vogue haarfijn uit. Spoiler: het is volledig geschikt voor vegans, maar ook pescetarians. Aan jou de keuze hoe je het invult. Hierbij draait het niet alleen om gewichtsverlies, maar om ook meer gezonde vetten aan je dieet toevoegen. Volgens nieuw onderzoek zijn dit soort gezonde vetten (avocado's bijvoorbeeld) heel goed voor je brein. Wel is het zaak om goed in de gaten te houden wat je eet. Iets wat lastiger is als je veel buiten de deur dineert. Je kunt het leuker maken om voor jezelf te koken met bijvoorbeeld zo'n briljante vondst als Philips' airfryer waarmee je onder meer heerlijk knapperige frites van wortel, pompoen of zoete aardappel maakt zonder ook maar een beetje (ongezond) vet.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Trend zes: holistische wellness

Stefanie Klaver, orthomoleculair voedingstherapeut en mede-oprichter van Klaever Health, heeft al tal van fit girls zien langskomen, maar gelooft dat de focus in de toekomst meer en meer komt te liggen op binnenkant: 'Van een strakke buitenkant naar een gezond functionerende binnenkant. Calorieën tellen maakt plaats voor voeding die echt bij je past. Soms zelfs getest op basis van bloedwaardes (zoals bij Klaever Health ook een optie is). Gezondheid is namelijk heel persoonlijk! Wat voor de een wonderen doet, kan de ander misschien helemaal niet liggen. Dat zie ik keer op keer in mijn praktijk. Persoonlijke wellness is een ontdekkingsreis voor het leven, waarbij het belangrijk is om goed naar je lichaam te leren luisteren en daarbij begeleid te worden door een expert.' Waarom wel twee keer per jaar naar de tandarts, maar nooit naar een voedingsspecialist? Vergeet quick fixes, het draait steeds meer om duurzame zorg. Voor je lichaam in zijn geheel.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Trend zeven: marien fytoplankton

Is je ochtendroutine niet compleet zonder green juice? Dan gooi je deze vast ook vol superpoeders. Het nieuwste onder de zon (of maan, zo je wil): lepels vol marien fytoplankton. In een notendop is dit een type zeewier dat al eeuwenlang dient als essentiële voedselvoorziening voor het marineleven. NASA noemde het al 'de belangrijkste plant ter wereld', waarmee bijna alle zuurstof ter wereld wordt verzorgd. Als supplement is het een krachtig superfood: met twee gram (zo ongeveer een half theelepel) heb je al je dagelijkse omega-3 vetzuren binnen, alsook een rits vitamines, mineralen en anti-oxidanten. Het is ook geweldig voor 'gut health'.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Trend acht: Kristallen, and then some

In 2018 zagen we al overal kristallen. Peeters gelooft hier heilig in: 'Kristallen zijn tools waarmee je zowel fysiek als mentaal aan jezelf kunt werken. Het vermindert stress, maar je kunt ze ook verbinden aan intenties voor jezelf. Zo staat rozenkwarts bijvoorbeeld voor zelfliefde.' Energizing vibes, dat zeker. In 2019 nemen ze een nog prominentere positie in je privéleven in. Peeters: 'Komend jaar zul je kristallen in drinkwater tegen komen, in bad, in sprays (zoals in de crystal infused sprays van Rock Your World) en ook in healings. Ik geef bijvoorbeeld crystal readings en healings, waarbij ik stenen gebruik om er samen met de klant achter te komen waar er eventuele emotionele blokkades zitten. Of als manier om het contact met jezelf te herstellen.'

Trend negen: helende energie-behandelingen

Dit hebben we al eerder aangestipt, met onder meer Peeters healings die kristallen toepast. Ook populair in 2019: sound baths (waarbij geluid met onder meer kristallen kommen en gongs wordt ingezet) als ook kleurentherapie. Meditatie en reiki komen in dit soort behandelingen ook vaak terug. Vogue wijdde in dit verhaal zelfs uit over alle verschillende mystici in Los Angeles, die hun clientèle helpen onder meer angsten en anxiety los te laten, energieblokkades op te lossen en dichterbij zichzelf te komen.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Trend tien: slaaphygiëne

'Goed slapen wordt een prioriteit', aldus Peeters: 'Al die prikkels overdag (zoals eindeloos scrollen door Instagram of zonder erbij na te denken overeten) dragen niet bij aan een gezonde nachtrust en vervolgens een nieuwe dag om fris aan te beginnen. Het slaapritueel doet zijn intrede. Geen schermen meer na acht uur 's avonds en met behulp van essentiële oliën en een korte meditatie je voorbereiden op de nacht.' Hierbij draait het ook steeds meer om kwaliteit dan kwantiteit. Ja, het liefst snooze je zeven uur achtereen, maar vier uur kwaliteitsslaap brengt je ook heel ver. Met andere woorden: slaaphygiëne tijdens die paar kostbare uren die je wel pakt. Zoals Peeters al aangaf kan het daarbij een idee zijn om je screen time te minimaliseren en het jezelf zo comfortabel mogelijk te maken.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Trend elf: de digital detox upgrade

Van de digital detox heb je beslist gehoord en die verdwijnt niet zomaar. Klaver: 'We zijn nog nooit zo digitaal actief geweest als het tijdperk waarin we nu leven. Geen wonder dat steeds meer mensen kiezen voor een digitale detox. Niet alleen om even afstand te nemen van alle prikkels, maar ook om jezelf te beschermen tegen de straling die alle digitale middelen met zich mee brengen.' Nu zal niet iedereen die kunst al onder de knie hebben (mooi experiment voor 2019), maar komend jaar draait het vooral om weer in contact komen met de natuur, en daarmee met jezelf. Entrée: yoga bij maanlicht op het strand of forest bathing in de sensuele schaduwen van de bossen. Het is een nieuwe manier van mindfullness praktiseren, waarbij je voor even ontsnapt aan de moderne wereld en omgeven bent door alleen maar natuur. Laat je iPhone daarbij thuis en geef je vooral over aan de rust en ruimte.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Trend twaalf: thermage en ultherapie

Zo langzamerhand wordt botox passé en is de overstap op meer natuurlijke facials en ingrepen daar. Growing old gracefully, is hierbij het devies. Twee ingrepen die populair zijn bij sterren, zoals Gwyneth Paltrow en Jennifer Anniston, zijn thermage en ultherapie. Bij thermage wordt loszittende huid aangepakt, waarbij radiofrequentie wordt toegepast om de aanmaak van collageen te stimuleren. Collageen zorgt namelijk voor een fris gelaat, waarbij je huid niet gaat 'zakken'. Dit kan ook geschikt zijn voor je lichaam, zoals bij de hals of knieën. In Nederland kun je voor radiofrequentie-facials terecht bij onder meer Knap Institute.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Health & Fitness