Bleekselderij sap is de nieuwste gezondheidshype, maar hoe goed is het echt?

Waarom elk model en gezondheidsfanaat ineens aan de celery juice zit.

Food, Juice, Aojiru, Vegetable juice, Health shake, Smoothie, Limonana, Ingredient, Drink, Lime,
Dr Will Cole

Waarom zit elk model en gezondheidsfanaat ineens aan de celery juice, a.k.a. sap van bleekselderij, vraag je je misschien af? Ja, een grasgroen sapje van selderij, dat ineens overal opduikt op Instagram. Gezondheidsgoeroe Gwyneth Paltrow zweert er onder meer bij, maar eerlijk is eerlijk, de hype anno 2018 begon allemaal bij yours truly. Ja, onze Amerikaanse collega's van Vogue.com schreven een pleidooi voor deze groene sapmix waarbij werd gekopt: 'Dit ondergewaardeerde groene sapje zal je een betere huid geven'. Voedingsspecialist Kimberly Snyder onderschrijft het in het artikel als het nieuwe superfood dat zelfs spirulina weleens van de troon zou kunnen stoten. Waarom? Er zit veel Vitamine A in, het zou de bloedstroom reinigen en ook de stofwisseling op gang helpen. Dat laatste is wel iets waar je tijdens de feestmaanden (wanneer je vast wat zwaarder zult eten) wel baat bij kunt hebben.

Gut health

Nu eindigt het niet bij Vogue.com of andere internationale beautyredacteuren, die zelfs claimen dat het hun gut heeft genezen. Gut health? Ja, dat is toch ook wel dé wellnessterm van 2018. Zo eten dat je darmen er baat bij hebben, want veel mensen hebben hier last van. Volgens de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging kan er van alles misgaan met de spijsvertering en is één op de acht mensen in Nederland darmpatiënt. Terwijl naar schatting 5 tot 20% van de bevolking last heeft van PDS (Prikkelbare Darm Syndroom). Zo'n groen sapje zal dat niet zomaar verhelpen, maar toch zijn wij hier bij Vogue Nederland geïntrigeerd.

Op een nuchtere maag

In een uitgebreid interview met Dr. Will Cole (die een 'ketotarian lifestyle' predikt, waarbij keto en plant-based eten samengaan) tipte hij ook al celery juice. We vroegen de dokter nog eens waarom? Hij vertelt: 'Het klinkt heel eenvoudig, maar selderij bevat vele mineralen en vitaminen die geweldig zijn voor (daar is 'ie weer) je gut. Ik heb deze simpele oplossing echt wonderen zien verrichten bij niet enkelen, maar duizenden van mijn patiënten als ze het consequent innemen. Naarmate de tijd verstrijkt zal celery juice de natuurlijke zuurwaarden, HCL, van de maag herstellen en daarbij een gezonde stofwisseling bevorderen alsook het microbioom (de bacteriebevolking in je darmen) uitbalanceren. Ik raad aan om zo 500 ml. verse selderijsap op een lege maag te drinken in de ochtend.'

Miracle cure?

Waar je in Amsterdam ook heerlijke en hypergezonde sapjes (en misschien wel de beste smoothie bowls van de stad) vindt is bij Klaever Health op de Rozengracht, waar ze personal training, voedingsadviezen, detoxprogramma's en labonderzoeken onder één dak aanbieden. Lokale expert, Stefanie Klaver, denkt als volgt over celery juice: 'Mijn lievelingssapje bij Klaever Health is er een met veel groene groenten, waaronder naast greens zoals selderij ook komkommer en limoen. Het is natuurlijk niks nieuws, maar wel mooi dat pure en simpele producten weer op waarde worden geschat.' In die zin ziet ze het net zoals de boerenkool (ofwel 'kale') trend, waarbij er ineens weer en masse boerenkoolsalades en -stoofpotjes worden gegeten. Ook Klaver stelt dat selderijsap 'vooral goed is op de nuchtere maag bij maagklachten. Het is namelijk fantastisch voor de ph-waarde van je lichaam. Het werkt ontgiftend en hydraterend.' Of het een miracle cure is? Dat is niet geheel bewezen. Volgens sceptici (zoals The Atlantic) kun je net zo goed wat extra glazen water drinken. Al haal je een paar bosjes (liefst biologische) selderij zo om de hoek, dus waarom niet een poging wagen? Wie weet sterk je zo op natuurlijke wijze je immuunsysteem die deze wintermaanden wel een boost kan gebruiken.

Recept voor celery juice

 • 1 of 2 bosjes (biologische) selderij, fijngehakt
 • Optioneel: handje verse muntbladeren
 • Optioneel: een appel of komkommer, als je de smaak van selderij an sich te sterk vindt

  Bereiding

  Doe alle ingrediënten in een sapcentrifuge en drink het vers.

  Bestel hier de mooiste juicers

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Health & Fitness