De een noemt het een hype, de ander zweert erbij. Ayahuasca: een thee van verschillende hallucinogene planten uit het Amazone-regenwoud die de laatste jaren in de westerse wereld in speciale ceremonies in opmars is 'als tripmiddel dat spirituele en persoonlijke ontwikkeling zou stimuleren', zo meldde de Volkskrant recent. Werkt het wel of werkt het niet? is de brandende vraag van velen. Een vraag die bij Vogue's beeldredacteur Jetske heeft geleid tot twee intense, ietwat ongemakkelijke, maar vooral levensveranderende ervaringen.

'Ik zit op het matras in de ceremonieruimte starend naar het bruine goedje in mijn hand. Mijn lichaam rilt van de kou terwijl tegelijk het zweet me uitbreekt. Nog nooit heb ik me zo bang gevoeld als nu en denk er werkelijk over na om dit hele gebeuren af te blazen nu het nog kan. Tientallen gedachten en vragen schieten er door me heen. Weet ik straks nog wel wie ik ben? Wat nou als ik dadelijk zie dat alles wat ik in mijn leven tot nu toe gedaan heb, niet is wat ik had moeten doen? Of nog erger, dadelijk bevind ik me ergens in het bos naast de ceremonieruimte, filosoferend over het leven met denkbeeldige eenhoorns? Naakt!

Snel herpak ik me en bedenk waarom ik dit aanga. Het jaar hiervoor ben ik keihard onderuit gehaald door een burn out na een opstapeling van gebeurtenissen in de laatste jaren en lig sinds mijn herstel om de drie weken met hoge koorts in bed gepaard met een onverklaarbare buikpijn. Na meerdere bezoeken aan de huisarts en onderzoeken in het ziekenhuis waar niks gevonden wordt stort ik me op meditatie, yoga, wandelen en een gezond dieet. Maar weg gaat het niet en voel dat het vooral te maken heeft met onverwerkte emoties en stress die ik op een of andere manier kwijt moet. Maar hoe?

‘Alles of niets’ denk ik en met klamme handjes doe ik hetzelfde waarbij mijn gezicht vertrekt door door de intens vieze smaak en sluit mijn ogen, wachtend op wat komen gaat.'

Ik heb ooit haptotherapie gevolgd en ben naar een energetische healing geweest maar het voelt alsof ik een wat hardere aanpak nodig heb deze keer. Het antwoord kwam van een goede vriendin die, al bekend met ayahuasca, meteen een ceremonie voor ons beide heeft geboekt nadat ik weer eens gevloerd werd door koorts.

Ik kijk rechts van me waar mijn vriendin het glaasje ayahuasca in een keer achterover gooit. ‘Alles of niets’ denk ik en met klamme handjes doe ik hetzelfde waarbij mijn gezicht vertrekt door de intens vieze smaak en sluit mijn ogen, wachtend op wat komen gaat.

Het eeuwenoude spirituele plantenmedicijn komt oorspronkelijk uit het Amazonegebied. Tegenwoordig wordt het vaak neergezet als drugs of tripthee wat door de inheemse volkeren als neerbuigend wordt gezien. Zij zien het als medicijn dat met respect en de juiste intentie benaderd hoort te worden. Ayahuasca maakt een shift in je bewustzijn. Het stelt je ego tijdelijk op non-actief zodat je door de barrière van dat verdedigingssysteem heen kan breken en je toelaat tot je onderbewustzijn. Het is alsof je droomt terwijl je wakker bent. Je bent bewust van de omgeving om je heen maar op hetzelfde moment sta je met je andere been in een innerlijke droomwereld.

Een wereld waarin je oneindige liefde gepaard met prachtige visioenen kan ervaren of juist je meest gevreesde angsten tegenkomt. En wanneer je oog in oog komt te staat met je angsten, die meestal voor je verschijnen als demonische figuren, dan is het van belang ze onder ogen te komen. Wat je ervaart is je eigen angst symbolisch gevisualiseerd door de ayahuasca. Door de confrontatie aan te gaan kan je deze negatieve energie opruimen door letterlijk over te geven. Wat het om die reden ook een nogal ongemakkelijke ervaring maakt. Het feit dat je met onbekende mensen in een ruimte ligt waar je de controle volledig los moet laten is niet heel erg geruststellend. Want wat er binnen in je omgaat kan er namelijk heel anders uitzien aan de buitenkant.

Lange tijd gebeurt er niets totdat ik plots een sterke druk aan beide kanten van mijn hoofd voel die zachtjes via de zijkant naar achteren trekt en daarbij mijn verschrikkelijke hoofdpijn doet verdwijnen. Ik voel me zwaar worden en het hongerige gevoel door het dagenlang dieet voorafgaande van de ceremonie is weg.

Na een paar uur volgt de tweede schenking waarna een begeleidster bij me komt zitten om te vragen hoe het met me gaat. ‘Eerlijk gezegd voel en zie ik nog niet heel erg veel naast wat dromerige beelden’ zeg ik en op datzelfde moment komt een golf van misselijkheid over me heen en grijp de emmer naast me om over te geven. ‘Daar komt het al,’ zegt ze bijna geamuseerd en wrijft over mijn rug totdat ik alles eruit heb gegooid. Ik vraag me af waarom dit goed zou moeten zijn totdat er een gevoel van ultiem geluk en opluchting door me heen stroomt. De eerste lading van negativiteit just left the building.

Ik voel me dieper wegzinken en voel een sterke vrouwelijke energie die me meeneemt naar het universum waar ik als kinderlijk lichtbolletje door de ruimte heen fladder.

Het voelt als een soort van thuiskomen. Een gemixt gevoel van herkenning, heimwee, veiligheid en ook angst bekruipt me. Ik ken deze plek. Het voelt goed maar ook duister. De uren daarop vormen een aaneenschakeling van visioenen en loskomende emoties die alle kanten opschieten. Het gaat allemaal zo ontzettend snel. Ik voel ultieme liefde en dankbaarheid maar ook veel verdriet wanneer ik bepaalde herinneringen weer levensecht beleef. Tranen stromen over mijn wangen alsof er een kraan wordt opengezet die maar blijft lopen.

Dan volgt opeens een moment van totale duisternis. Ik word op de grond gedrukt door demonische figuren die boven me staan te schreeuwen en ik kan geen kant op. Ik weet zelf niet hoe mijn lichaam reageerde maar het zal er niet heel erg knap uitgezien hebben. Ik hoor een van de begeleidsters roepen waarop ze alledrie toesnellen en me omhoog trekken om me terug te halen. Ik grijp me vast aan een van hen en roep dat ik niet meer wil. Dit is absolute hel.

Langzaam kom ik door hun hulp weer terug bij zinnen en gooi er nog meer negatieve energie uit waarna ik het gevoel krijg alsof er een grote last van mijn schouders is gehaald. Alsof ik iets overwonnen en losgelaten heb dat me al heel lang neer beneden trok.

Voor sommige volstaat een enkele ceremonie maar de meeste gaan meerdere keren omdat je bij elke ceremonie weer een laag dieper kan gaan. Alsof je een ui aan het pellen bent en steeds dichter bij de kern komt. En zodoende drink ik twee maanden later vol zelfvertrouwen de ayahuasca tijdens mijn tweede ceremonie. Maar al snel veranderd het zelfvertrouwen in spijt wanneer ik weer in de wereld van mijn onderbewustzijn treed. Ik voel een intens hoge weerstand tegen nog een confrontatie met mezelf wat achteraf het hele thema van deze reis blijkt te zijn. Het loslaten van die weerstand.

De twee stemmen in je hoofd die elkaar altijd tegenspreken staan lijnrecht tegenover elkaar. Waarbij mijn onderbewustzijn het bovenwoord voert en het ego stilletjes luistert. Het is een lang gesprek met mezelf waarin duidelijk naar voren komt dat ik mijn intuïtieve stem zwaarder moet laten wegen. Dat ik vanaf nu het leven zonder angst moet benaderen maar met liefde en openheid. ‘Luister nou eens naar mij, je weet wel dat ik gelijk heb,’ zegt het onderbewustzijn tegen mijn ego waarna ik uit het niets ineens in de bek van een slang sta. Ik staar de donkere diepe keel in. Wat nu? Ik laat mijn angst los en spring naar beneden. Ik glij eindeloos de diepte in waarna het plots verandert in een waterglijbaan die uitkomt in een prachtig helderblauw meertje in een paradijselijke setting. Ik vlieg uit de glijbaan en maak een bommetje. Wat een hilarische manier om te laten zien dat wanneer je je angst loslaat je zomaar in het paradijs terecht kan komen denk ik grinnikend en kruip bij mijn vriendin op het matras waarna we langzaam ontwaken uit de droom die geen droom is.

Ayahuasca is zeker niet voor iedereen en het is belangrijk om vooraf goed te weten waar je aan begint en zorgt dat je de juiste omgeving en begeleiding hebt. Iets wat je ervaring echt kan maken of breken. Het kan een intense spirituele ervaring zijn die zorgt dat je een ander mens bent dan voorheen. Maar het is ook een ervaring die met zorg moet worden benaderd. Het kan je meest zelf verwoestende denkbeeld, traumatische ervaringen en ver weg gestopte emoties naar boven halen en daar een licht op schijnen waardoor deze zich kunnen uiten in demonische vormen en werkelijk kan aanvoelen als de hel op aarde.

'Het voelt voor mij persoonlijk alsof ik een grote schoonmaakbeurt van binnen heb gekregen en ben sindsdien niet meer ziek geweest.'

Maar breek je daardoor heen dan kan het een van de meest bevrijdende en mooiste ervaringen ooit zijn, voor mij in ieder geval. Het kan je helpen om afstand te nemen van de door je hersenen opgeslagen informatie en geeft je de mogelijkheid een oude ervaring of emotie op een andere manier te laten ervaren en een nieuw perspectief te geven. Dit is misschien wel de meest waardevolle eigenschap waardoor de entheogene drank een therapeutisch potentieel heeft.

Het voelt voor mij persoonlijk alsof ik een grote schoonmaakbeurt van binnen heb gekregen en ben sindsdien niet meer ziek geweest. Er is veel negativiteit opgeruimd en er zijn dingen naar boven gekomen die ik juist moet gaan voeden. Ik heb bijvoorbeeld belangrijke vriendschappen gezien die ik uit het oog verloren ben of waarvan de vriendschap juist aan het afbreken was. Inmiddels zijn deze vriendschappen weer volledig herstelt en hechter dan ooit na een paar eerlijke en confronterende gesprekken.

Door de juiste omgeving en begeleiding is het een intense maar goede ervaring geweest. Mijn leven is niet rigoureus veranderd maar er is ergens in mijn bewustzijn een vlammetje aangegaan, iets is ontwaakt. Een stukje licht waar ik telkens weer naar terug kan gaan wanneer twee van mijn meest krachtigste en lelijkste demonen, genaamd angst en schaamte, weer volhardend aan de bel trekken. En het lukt me nog niet altijd, maar met vallen en opstaan heb ik steeds vaker de moed om de deur weer in hun gezicht dicht te gooien. Ajuus.'

Wat is Ayahuasca?

  • Ayahuasca is een Zuid-Amerikaanse hallucinogene drank waarvan je hevig gaat hallucineren. Het is niet verslavend.
  • Het komt in de vorm van een bittere, bruine thee, gemaakt door het inkoken van twee planten uit het Amazonegebied. Een van de planten bevat de stof DMT, waarvan je hallucineert.
  • Ayahuasca veroorzaakt eerst onplezierige effecten. Je wordt misselijk, duizelig, gaat transpireren en moet overgeven. Daarna beginnen de hallucinaties, die twee tot zes uur kunnen duren.
  • In Nederland worden verschillende Ayahuasca rituelen georganiseerd, geinspireerd op de Ayahuasca rituelen van medicijnmannen uit het Amazone-gebied of de Santo Daime kerk. De rituelen kunnen verschillend zijn, omdat stammen uit de Amazone hun eigen stijl aanhouden.
  • Officieel is DMT verboden in Nederland want volgens de Opiumwet is het een harddrug. De ceremonies bevinden zich daarom in een grijs gebied.
  • Er zijn echter ook zorgen over het toenemend aantal aanbieders van ceremonies met Ayahuasca in Nederland en de werking ervan onder deskundigen, zo publiceerde de Volkskrant recent.
  • Meer informatie over Ayahuasca vind je onder meer op Jellinek.nl.
    Bronnen: NOS en Jellinek.