Geen alcohol in januari? Dat heeft een verrassend effect op je gezondheid

Nieuw onderzoek wijst uit dat Dry January meer dan het proberen waard is. En wel om deze reden.

De feestmaand is voorbij en hoewel we het niet graag toegeven, hebben we af en toe misschien iets te diep in het glaasje gekeken. Een bekend fenomeen om het nieuwe jaar dan goed te beginnen is Dry January, een maand lang geen alcohol drinken. Misschien heb je het al wel eens geprobeerd, of ben je het deze maand van plan. Hoe dan ook lijkt het voordelen te hebben voor je gezondheid. Zo is het laten staan van alcohol vanzelfsprekend goed voor zowel je gezondheid als je bankrekening, maar uit nieuw onderzoek blijkt ook een verrassend effect voor op de lange termijn.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Dry January, dry year?

Zo publiceerden wetenschappers aan de Universiteit van Sussex een onderzoek waarin zij 800 deelnemers vroegen een maand lang niet te drinken in januari 2018. Daarbij werd er gekeken naar zowel de korte als lange termijn effecten van het stoppen met drinken van alcohol. Uit de resultaten kwamen bekende voordelen naar voren, zoals gewichtsverlies, een betere huid en meer energie, maar er was ook een ander, verrassend effect.

Extra verrassend

Degenen die in januari geen alcohol dronken, deden dat acht maanden later ook duidelijk minder. Dit effect werd zelfs gevonden bij deelnemers waarbij het niet was gelukt Dry January af te ronden, maar wel een serieuze poging waagden. Zo dronk de gemiddelde proefpersoon eerst 4,3 glazen alcohol per week, en na het onderzoek was dat nog maar 3,3 glazen alcohol. Na Dry January dronken mensen gemiddeld dus een glas minder, en dat is nogal wat.

Lange termijn

Ook werden deelnemers minder vaak dronken: van gemiddeld 3,4 keer naar 2,1 keer per maand. Wat de reden precies is voor dit effect kunnen de onderzoekers nog niet zeggen. Hoe dan ook: of het je nu lukt om januari droog door te komen of een serieuze poging doet en toch faalt (kan gebeuren), bewust stoppen met drinken lijkt positieve gevolgen te hebben voor je gezondheid op de lange termijn. Het is het proberen waard, niet?

Shop Vogue's Beauty Favorites

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Food