Hoe mijn paniekaanvallen verdwenen door deze manier van sporten

De blinde paniek diende zich met name in het holst van de nacht aan.

Face, Hair, Nose, Head, Cheek, Lip, Beauty, Skin, Forehead, Chin,
Vogue Nederland, Richard Burbridge

Jaren geleden werd ik gediagnosticeerd als ‘licht depressief’. Niet het einde van de wereld, dacht ik zo, accepteer het nu maar als de aard van het beestje. En dat terwijl zelfs mijn beste vrienden dachten dat ik een en al positively minded was – mooi weer spelen is ook een kunst. Na jaren van niet sporten besloot ik personal training een kans te geven, en ineens zag ik die paniekaanvallen in het luchtledige oplossen.

Openheid van zaken

Afgelopen winter hoorde ik mijzelf tussen neus en lippen door vertellen dat ik weleens last had van paniekaanvallen. Iets waar ik voorheen met geen woord over zou reppen. Die blinde paniek diende zich vooral in het holst van de nacht aan. Wakker schrikken, met een snijdende angst dat je hele leven naar de verdoemenis gaat. Ik slingerde – als een soort mad woman – allerlei verwensingen naar mijn eigen hoofd. Opnieuw en opnieuw, daarna uitgeput starend in het duister. Angst in overdrive. Het zou vele bekenden van mij verbazen; ik kom doorgaans over als ‘zen’. Ja, mijn zusje wist ervan. Wat depressievere episodes, die zich als in een donkere wolk om je heen sluiten en je urenlang kunnen gijzelen. Alle relativeringsvermogen verdwenen, alsof iets anders zich meester heeft gemaakt van je geest. De enige remedie: het uitzitten. ‘Neem dan medicijnen’, zei mijn zus als ik weer eens een wanhopige Whatsapp uitstuurde. Niet dat ze niet begripvol is, maar inleven is lastig als je het zelf niet doorleeft. Maar mijn nieuwe openhartigheid betekende ook een omslag. Waarom was ik er eigenlijk ineens zo open over? Omdat 'mental health' in de media steeds meer besproken wordt? Omdat ik onbewust signalen ontving dat het ‘oké’ is om jezelf kwetsbaarder op te stellen? Omdat het echt niet meer te houden was? Ik heb er geen pasklaar antwoord op. Behalve dat delen verbintenissen schept – zoals met een dierbare vriendin die er zelf ook problemen van bleek te ondervinden.

Lifestyle onder de loep

Juist die vriendin adviseerde mij niet alleen met een therapeut te gaan praten (wat ik al wel vaker in mijn leven heb gedaan), maar ook mijn levensstijl eens onder de loep te nemen. Toen ik voor binge-eten aanklopte bij orthomoleculair voedingstherapeut Stefanie Klaver – bergen aan kennis, maar ook volstrekt no-nonsense zonder vage gezondheidsclaims – , zei zij: ‘Je leeft al tien jaar op bijna alleen maar suiker en koolhydraten? Niet heel gek dat je je down voelt.’ Uhm. Die link had ik nooit zo direct gelegd. Ik was al sinds mijn zestiende vegetariër, waardoor ik het idee had dat ik toch wel ‘gezond’ was. Hoe het ook zij, ik besloot mijn levensstijl te veranderen. Niet alleen mijn eetpatroon, maar ook sporten. Niet veel zin in, maar schoorvoetend ging ik ermee akkoord. Het werd een pittige tweewekelijkse training bij Klaever Health in Amsterdam. Ik aan de kettlebells. Ja, ik hoor mijn vrienden al lachen. Yin yoga is meer mijn ding.

De sweet spot

Heel eerlijk, ik dacht bij mijzelf: ‘Leuk bedacht dit, maar ik stop waarschijnlijk binnen twee weken.’ Voor iemand zonder enige conditie is krachttraining, nu ja, de hel. Zeker in het begin. Ik ben niet iemand die snel ergens mee stopt, maar wel als het op hardcore sporten aankomt. Ik schoot in de lach als ik mijzelf in de spiegel met een dumbell zag slepen, ik struikelde nog net niet over mijn eigen benen als ik lunges deed. Spaghettibenen? Ja, die zijn me inmiddels bekend. Toch bleef ik gaan. Misschien vanwege de lieve meiden die met mij meetrainden. Misschien ook omdat ik onze trainer Melisa stiekem een beetje eng vond, en haar niet wilde teleurstellen. Hoewel, zo streng bleek ze helemaal niet. En daarin zat het verschil: ik vond bij haar precies de balans tussen aanmoediging en niet helemaal kapotgaan. Een uitdaging, zonder over het randje te worden geduwd. Zo raakte het trainen voor mij precies de sweet spot. Ik kan me nog goed herinneren dat ik na een zware training ineens stralend zat uit te blazen. Wat een hiiiiigh! Wie veel sport is natuurlijk bekend met die euforische runner’s high. Maar voor mij was het volslagen nieuw. Ik bedacht dat ik geen training (hoewel, er is er heus nog weleens eentje bij ingeschoten) meer wilde missen.

Succesformule

Drie maanden later, en ik kom bij Stefanie op consult: Hoeveel weeg en meet je? Maar vooral: hoe voel je je? Zeg, ik besef mij ineens: ik kan me niet meer herinneren dat ik een paniekaanval heb gehad. Vraag me niet om het exacte moment waarop ze gestopt zijn, maar foetsie zijn ze zeker. Mijn ervaringen worden gestaafd met nieuw onderzoek. Zo stuitte ik onlangs op een artikel van The Wall Street Journal waarin wordt ingegaan op research van The Lancet Psychiatry. Het is bekend dat sporten het risico op hart- en vaatzieken alsook diabetes verminderd. Uit het grootschalige onderzoek blijkt dat individuen die sporten hiernaast ruim 43 procent minder dagen van ‘slechte geestelijke gezondheid’ ervaren dan wie dat niet doet. Elke vorm van sport is goed, maar met name populaire teamsporten, fietsen (onderweg naar de gym) en sportschoolactiviteiten scoren hoog – met een duur van zo vijfenveertig minuten per keer. Het liefst drie tot vijf keer per week. Nu begrijp ik dat de meest succesvolle zakenmensen, van Anna Wintour tot Marc Zuckerberg, voor het krieken van de werkdag zichzelf in het zweet werken. Zelf vind ik twee keer per week meer dan genoeg, want als ik inmiddels ergens in geloof dan is het dat je jezelf niet moet pushen. Die realisatie is voor een perfectionist zoals ik ook al een hele prestatie. Meer dan eens vervloek ik een burpee en de spierpijn op plekken in mijn lijf waarvan ik niet eens wist dat ze bestonden, maar die zonnigere blik op het leven en extra uren slaap? Die laat ik voor geen goud meer los.

Kamp je zelf met depressieve gevoelens? Je kunt het hier eenvoudig testen. Maak in geval van depressie altijd eerst een afspraak met je huisarts, die je kan doorverwijzen naar een psycholoog. Voor een gezondheidsanalyse, voedingsadvies of personal training kun je in Amsterdam terecht bij Klaever Health.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Health & Fitness