Wees lief voor jezelf: tips voor self-care tijdens quarantaine

Omdat iedereen wel wat extra TLC kan gebruiken.

Natalie Portman in Wes Anderson's The Darjeeling Limited
Wes Anderson The Darjeeling Limited

Dit artikel volgt de maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Toen de lockdown vorig jaar begon en ineens de motiverende adviezen je om de oren vlogen kwam de stress er plots bij. Want nu heb je eindelijk tijd om dat boek te schrijven, in de beste shape van je leven te komen en een zevendaagse stilte-retraite in huis te houden – om maar een greep te noemen. Toch?

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Een feel-good-gids voor de quarantaine

Met al die extra tijd om handen ontstond ook de druk om daar nuttig invulling aan te geven. Een compleet nieuwe slag prestatiedruk was ineens voelbaar. Maar wat we ook massaal merkten, is dat het aanpassen aan deze nieuwe manier van leven vaak al genoeg energie kost. We pleiten er daarom voor om vooral niet te hard voor jezelf te zijn deze periode. Ook niet als dat betekent dat dat zelfgemaakte gezichtsmasker het productieve hoogtepunt van je dag is. Probeer het nu in plaats daarvan te zien als een tijd waarin niets moet (behalve social distancing). En zie je dat even niet zo zitten, sla er dan deze feel-good-gids op na.

Creëer je eigen at-home-spa

Ben huiverig om de deur uit te gaan? Gelukkig kunnen we ook thuis een aantal van onze favoriete beauty behandelingen nabootsen, en er zijn nog veel meer manieren om je vaste routine een boost te geven. Bijvoorbeeld door een gezichtsmassage toe te voegen – Youtube staat vol met handige tutorials.

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Zo zijn we fan van de video's van huidexpert Abigail James uit Londen, die eerder dit jaar ook een live-facial hostte via haar Instagram. Naast handtechnieken is dit misschien ook het uitgelezen moment om je aan Guasha te wagen: de traditionele gezichtsbehandeling uit China waarmee je met een guasha-tool (een glade steen gemaakt van jade of rozenkwarts) je gezicht 'schraapt'. Deze techniek stimuleert de bloedsomloop, helpt je gezichtsspieren te ontspannen en zou de contouren van je gezicht strakker maken. Topmodel Romee Strijd is fan, en deelt in deze video haar favoriete routine. En tot slot: voor de echte durfals onder ons (of voor wie gewoon een kapsel heeft met meer upkeep) belden we met topkapper Hester van Amsterdamse salon Mogeen, voor de beste tips om zelf je haar te verven en te knippen.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Experimenteer met je skincareroutine

Aangezien je nu niet meer ’s ochtends gehaast de deur uitmoet of ’s avonds laat thuiskomt, kan dit ook de uitgelezen tijd zijn om je routine te perfectioneren. Je hebt nu in ieder geval tijd om volledig in de skincare te duiken als je daar zin in hebt, bijvoorbeeld met deze video's van model Romy de Vries of actrice Zoey Deutch.

Maak thuiswerken je zo comfortabel mogelijk

Soms kunnen kleine gewoontes wonderen doen voor je gemoedstoestand, vooral in een tijd waarin we geen enkele controle hebben over een situatie die ons allemaal raakt. Gelukkig zijn er genoeg gidsen te vinden die je hierbij als leidraad kunt gebruiken. Onze collega's van Vogue US schreven bijvoorbeeld al uitgebreid over een gezonde houding tijdens werk en maakten deze gids voor thuiswerken zonder gek te worden. Dingen die onze redactie heeft gemerkt die helpen: een aparte werkplek in te richten, bewust pauzes houden weg van je computer, genoeg korte wandelingen maken tussendoor, de werktijden aanhouden die je gewend was, en af en toe digitaal stoom afblazen met collega's.

tung walsh, vogue nederland, december 2018
Tung Walsh, Vogue Nederland, december 2018

Stel je mentale gezondheid voorop

De afgelopen tijd lijken soms alle gesprekken en headlines over COVID-19 te gaan. Deze continue informatiestroom kan overweldigend zijn. Als je al in therapie was en de mogelijkheid daartoe hebt, is het voor veel mensen in deze tijd extra belangrijk om je therapiesessies online voort te zetten. Maar ook als je geen therapie volgt is het raadzaam om je mentale gezondheid met extra zorg te bewaken. En s0ms hoort hier ook bij dat je je Zoom-app even uitzet, een aantal dagen bewust geen nieuws meer kijkt en sociale media laat voor wat het is.

Doe gewoon even waar je zelf zin in hebt

'Haarmaskers, in bad, exfoliëren, Zoom-chats en bordspelletjes, geleide meditaties,' schreef Ariana Grande onlangs op haar Instagram over haar quarantaine-activiteiten (op de melodie van Rodgers and Hammersteins klassieker My Favorite Things). Onze Vogue-lezers hebben weer een heel ander scala aan bezigheden. En Kendal Jenner? Die gamet graag in haar ondergoed met een gezichtsmasker op. De les die we hieruit kunnen trekken? Doe deze periode thuis vooral waar je zelf zin in hebt. Dat is namelijk al meer dan genoeg.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Health & Fitness