Dit artikel verscheen eerder in Vogue Nederland, oktober 2019.

YouTube-video’s met fluisterstemmen of de geruststellende aanblik van iemand die handdoeken opvouwt of haren borstelt, kunnen aangename sensaties oproepen: zie hier ASMR, ofwel Autonomous Sensory Meridian Response. Vogue’s Pauline Breeuwsma - gevoelig hiervoor - legt uit wat het is.

Acht jaar geleden tikte ik het woord ‘whisper voice’ voor het eerst in de zoekbalk van YouTube. Na een stressvolle dag wilde ik relaxen. Van jongs af aan wist ik dat ik op de een of andere manier heel ontspannen kon raken van zacht pratende stemmen. Op mijn werk dommelde ik ooit aan de telefoon met een ‘zachte’ Vlaamse stem bijna in slaap. Die bewuste avond maakte ik kennis met een verschijnsel dat zich toen nog in de onbekende uithoeken van YouTube bevond, maar waar inmiddels miljoenen video’s van te vinden zijn en wat uitgegroeid is tot een waar internetfenomeen: ASMR, ofwel Autonomous Sensory Meridian Response. Eindelijk had mijn ‘verschijnsel’ een naam.

Prikkels

ASMR is een sensatie die sommige mensen ervaren als reactie op bepaalde visuele uitingen of geluiden,’ zo stelde de eerste wetenschappelijk studie naar ASMR van de universiteit van Sheffield in 2018, ‘omschreven als een warme, tintelende en aangename sensatie die begint op de kruin van het hoofd en zich naar beneden door het lichaam verspreidt. De ‘tintelingen’ worden ook weleens omschreven als ‘hersenorgasmes’. Nu heb ik de effecten van ASMR zelf nooit als hersenorgasmen ervaren ­– ik raak er vooral heel ontspannen van, met wat lichte tintelingen in mijn buik – maar feit is wel dat ik sinds acht jaar verknocht ben aan ASMR-video’s. Wekelijks bekijk ik de nieuwste uploads van mijn favoriete ASMRtists, zoals deze YouTubers zich noemen.

Zien: ervaar zelf de kracht van ASMR

Over Maria Gentle Whispering

Maria Gentle Whispering is by far mijn favoriet. Gentle, een jonge Russische die voor haar studie naar de VS emigreerde, wordt gezien als de allereerste echte ASMRtist op YouTube. Ze begon haar kanaal in 2011, geïnspireerd door de massagetutorials van YouTuber Lita, met korrelige video’s waarin ze met zachte stem pratend door een stel lekker knisperende roddeltijdschriften bladert. Acht jaar later maakt ze met de beste apparatuur voor bijna twee miljoen followers video’s in een professionele thuisstudio.

Omdat ik Gentle al zo lang volg, heb ik het gevoel dat ze een soort vriendin van me is geworden. Haar video’s waarin ze handdoeken keurig opvouwt, je meeneemt in haar een uur (!) lang durende nagellakroutine, of de meest kitscherige kerstversiering ophangt, zijn geruststellend in al hun burgerlijkheid. Voor mij zijn haar video’s een moment van meditatie na een drukke werkdag. Voor anderen helpt ASMR daadwerkelijk bij het verminderen van fysieke of mentale (stress- en/of angst-) klachten. Uit eerdergenoemd onderzoek blijkt dat ASMR eenzelfde stressreducerend effect heeft als muziek en mindfulness.

Pauline's tips

Ook ASMR ervaren? Duik dan vanavond nog in het account van WhispersRed ASMR, bijvoorbeeld. De Britse Emma maakte furore met haar hair brushing-video’s. Ze zijn een waar fenomeen binnen de ASMR, evenals haar negen uur (!) durende ‘sleep clinics’. De Zuid-Koreaanse Latte specialiseert zich op haar beurt in persoonlijke verzorgingsvideo’s, van facial treatments tot haarkleuren. Met dank aan haar aantrekkelijke intro’s zet ze heuse ASMR short films neer.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Lita van The New Massageclips ASMR is onbedoeld de grondlegger van ASMR op YouTube: een vrouw van middelbare leeftijd uit het mid-westen van Amerika, die gewoon een aantal massagetutorials uit haar praktijk op het platform zette en met haar zachte stem en massagebewegingen de inspiratie werd voor de eerste ASMR-video-kanalen. Tot slot is daar Crunchy ASMR: deze Australische vrouw eet allerlei bizarre etenswaren (van honingraten tot gigantische profiteroles) voor het maken van ultieme crunchy ‘smakgeluiden’. Niet per se ieders cup of tea, wel een grote trend binnen ASMR.