De laatste duurzame beweging op beautygebied draait niet om groen, maar blauw: de kleur van de oceaan. Blue Beauty wil bovenal de onderwaterwereld in bescherming nemen, en de belangstelling groeit razendsnel. Vogue vraagt zich af: wat is het, en hoe verschilt deze movement van haar groene equivalent?
De aantrekkingskracht van de oceaan
Toen de lockdown eerder dit jaar in werking trad, wisten veel Nederlanders – tot frustratie vanuit de overheid aan toe – het strand al snel te vinden. Los van de social distance-bezwaren is die behoefte aan 'n briesje niet raar: onderzoek wijst uit dat zeelucht een positief effect heeft op de gezondheid van de mens, en 'even uitwaaien' is niet zomaar een gevleugelde uitspraak. De oceaan is geliefd, en heeft een enorme aantrekkingskracht op de mens. De meest begeerde foto's van het moment zijn niet voor niks de beelden van Instagrammers die wél een azuurblauwe oceaan voor hun snoet hebben, of inspiratiefoto's uit betere tijden delen.
Zien: Nella Ngingo's natuurlijke skincare routine voor een model glow | Dutch Beauty
Plasticdump in de zee
Die liefde voor de zee maakt onze omgang met de oceanen des te tegenstrijdiger. Terwijl het water ons een hoop oplevert (blauwe ruimtes schijnen zelfs een gunstig effect te hebben op je stemming), geven we bar weinig terug. Volgens het Wereldnatuurfonds wordt er elke minuut (!) een vrachtwagen vol met plasticafval in de zee gedumpt, wat gelijk staat aan acht miljoen ton plastic per jaar. De cosmetica-industrie speelt daar met haar niet-recyclebare verpakkingen een grote rol in.
Het ontstaan van Blue Beauty
Voor Jeannie Jarnot, oprichter van het duurzame cosmeticaplatform Beauty Heroes, vormde het jaren geleden de aanleiding voor het oprichten van Project Blue Beauty. Daarvoor biedt ze nu al een tijdje een platform aan labels die lief zijn voor de oceaan, door onder meer koraalvriendelijke ingrediënten te gebruiken (in sommige delen van de wereld is een groot deel van de zonnebrandcrème, dé grootste cosmeticavervuiler op oceaangebied, zelfs al verboden) en voor zero waste of plasticvrije verpakkingen te kiezen. Blue beauty is inmiddels een wijdverspreide(re) term geworden waar steeds meer beautylabels op inspelen, schrijft de Britse Vogue. Al ligt, net als bij haar groene tegenhanger, bluewashing hier net zo goed op de loer.
Verschil met Green Beauty
Terwijl de green beauty-beweging vooral het gebruik van milieuvriendelijke producten in zijn algemeen promoot (en dus vooral een overkoepelende term is), heeft blue beauty dus een sterke focus op de oceaan. Naast het gebruik van recyclebare verpakkingen en het vermijden van schadelijke chemicaliën zoals oxybenzon en octinoxaat kent deze beweging ook een groot filantropisch aspect. Zo kan het organiseren van 'Beach Clean-Ups' ook onder blue beauty gerekend worden, of het doneren aan organisaties die zich inzetten voor het behoud van de oceaan.
Wat zelf doen?
Welnu, wat kan je zelf doen als je – mede door je beautykeuzes – wil bijdragen aan het schoner worden van de zee? Beauty Heroes komt met een paar concrete tips. Zo is het raadzaam om op zoek te gaan naar niet-giftige producten die geen chemicaliën bevatten, en uit een recyclebare én herbruikbare verpakking bestaan. Minder kopen is ook een makkelijk advies, want elk beautyproduct dat je aanschaft – of het nou om tandpasta of shampoo gaat – belandt hoe dan ook later weer in de oceaan. Kritisch zijn op je keuzes is dus geen overbodige luxe.
Oceaanvriendelijke labels
Labels als Suntribe en Shade maken koraalvriendelijke zonnebrand die je net zo goed tegen de zon beschermt, en verpakken de boel ook niet in plastic. Ondertussen zijn er ook een hoop merken die nog een breder assortiment aan blue beauty-producten aanbieden, zoals REN Clean Skincare (ze willen in 2021 compleet zero waste produceren, en zijn al aardig op weg), One Ocean Beauty (te koop bij Net-a-Porter), het bekende Franse L'Occitane (ze werken steevast samen met organisatie Plastic Odyssey om zo oceaanvriendelijk mogelijk te produceren) en Honua Skincare (die de meest creatieve manieren hebben gevonden om milieuvriendelijke verpakkingen te maken). Het Nederlandse Naïf verkoopt ook veel oceaanvriendelijke alternatieven.