5 x de belangrijkste feiten over de CoronaMelder-app

Vogue onderzoekt hoe de app werkt, welke gegevens deel je en hoe veilig de app is.

streetstyle milan fashion week
Jonathan Daniel Pryce

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Rijksoverheid en volgt de maatregelen vanaf 15 december zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Op 17 augustus was het dan zover. De langverwachte CoronaMelder-app was eindelijk te vinden in de App Store. Op dit moment hebben al 4 miljoen mensen de app gedownload. Een goede start, want dat betekent dat miljoenen mensen nu op tijd gewaarschuwd kunnen worden over een mogelijke besmetting, waardoor ze het risico verkleinen dat ze op hun beurt weer anderen infecteren. Twijfel jij nog over het downloaden van de app of wil je nog wat meer informatie? Vogue zet de belangrijkste feiten voor je op een rij.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Hoe werkt de app?

De CoronaMelder-app werkt door een bluetooth verbinding aan te gaan met andere app gebruikers in jouw omgeving. De apps wisselen unieke codes met elkaar uit die twee weken lang opgeslagen blijven in jouw telefoon. Is iemand positief getest op Corona? Dan meldt deze persoon dat samen met de GGD in de app. De telefoon stuurt een notificatie naar alle mobiele telefoons met CoronaMelder die de afgelopen twee weken in de buurt van die telefoon zijn geweest. Je hoeft niet bang te zijn dat je elke keer een notificatie krijgt na een supermarktbezoek of een fietstocht door de binnenstad. Alleen als je meer dan 15 minuten nauw contact hebt gehad met een besmet persoon krijg je pas een notificatie. De afstand kan de app vaststellen op basis van de sterkte van het bluetooth signaal.

Het artikel gaat verder onder de video.

#StayatHomewithVogue: probeer Cato van Ee's yogaroutine thuis

Wat moet je doen na een notificatie?

Je krijgt dus een melding van de app zodra er een verhoogde kans is dat je besmet bent geraakt met corona. Dit is zeker geen reden voor paniek, want het hoeft niet te betekenen dat jij ook daadwerkelijk corona krijgt. Wel krijg je het dringende advies om thuis te blijven, want ook zonder symptomen kun je het virus verspreiden. Op de vijfde dag na de datum van de mogelijke besmetting kun je je laten testen. De melding in de app geeft je meteen aan wanneer dat is. Als je dan een negatieve testuitslag krijgt, kun je weer gewoon naar buiten. Zoek je nog manieren om je thuisquarantaine dagen wat op te fleuren, bekijk dan meteen even de Vogue lockdown 2.0 survival guide. Ontwikkel je zelf klachten – binnen die 5 dagen of erna – neem dan contact op met de GGD en laat je meteen testen.

Wat als jij positief getest bent op het coronavirus?

Als de GGD je belt met een positieve testuitslag, geef dan aan dat je een gebruiker bent van de app. Samen met de GGD-medewerker doorloop je vervolgens de stappen om een notificatie te sturen naar andere app gebruikers met wie je contact hebt gehad. Hierdoor kunnen alleen betrouwbare meldingen via de app verstuurd worden.

Wordt je privacy geschonden?

De codes die de telefoons onderling uitwisselen zijn random en zijn dus niet naar jou te herleiden. Ook slaat de app geen persoonsgegevens of informatie over jouw locatie op. Als een besmet persoon samen met de GGD een notificatie verstuurt van een besmettingsrisico kan een ontvanger dus ook niet zien door wie of waar hij is blootgesteld. Hierdoor blijft jouw privacy en die van anderen beschermd.

Is het gebruik van de app verplicht?

Het is niet verplicht om de app te gebruiken en ook als je positief bent getest op het virus, hoef je de unieke code uit de app niet aan de GGD door te geven. Dit is natuurlijk wel aan te raden, want als meer mensen de app gebruiken, kunnen er ook meer mensen gewaarschuwd worden. Volgens een onderzoek van de Universiteit van Oxford zorgen dit soort meldingen niet alleen voor een daling van de infectiecijfers, maar ook voor minder ziekenhuisopnames en doden. Door alleen al de CoronaMelder-app te downloaden draag je dus een steentje bij in de strijd tegen het virus. Genoeg redenen dus om de app vandaag nog te downloaden. Elke download helpt!

Shop Vogue's Home Favorites

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Meer van Coronavirus