Hoe blijf je positief als je wordt geconfronteerd met vruchtbaarheidsproblemen?

80 miljoen mensen wereldwijd worstelen met een verminderde vruchtbaarheid en één op de acht zwangerschappen eindigt in een miskraam. Toch durft bijna niemand erover te praten. Vogue sprak drie vrouwen over hun ervaring.

Op 1 oktober deelde model en tv-persoonlijkheid Chrissy Teigen het tragische verlies van haar 20 tot 24 week oude baby met de wereld. Zij en haar man, muzikant John Legend, zijn altijd heel open geweest over hun problemen met vruchtbaarheid en hun IVF-traject (gefaalde cyclussen, twee zwangerschappen en postpartum depressie). Ook na het verlies waren ze even open, waardoor anderen zich ook comfortabel genoeg voelden om hun verhaal te delen.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Ook Romee Strijd deelde haar ervaring met moederschap in het novembernummer. Het model lijdt aan PCOS, wat zorgt voor een verminderde vruchtbaarheid. Dat was een enorme klap, omdat ze altijd al een kinderwens heeft gehad. Door haar levensstijl aan te passen wist Romee toch op natuurlijke wijze zwanger te worden, maar voor veel andere vrouwen geldt dat niet.

Een veelvoorkomend probleem

Problemen met vruchtbaarheid zijn niet zeldzaam. 80 miljoen mensen wereldwijd zijn verminderd vruchtbaar en één op de acht zwangerschappen eindigt in een miskraam. Onvruchtbaarheid onder vrouwen van een vruchtbare leeftijd wordt geschat op vijftien procent en wereldwijd worden 40,5 miljoen mensen hiervoor behandeld. In de afgelopen 40 jaar zijn maar liefst acht miljoen kinderen geboren dankzij IVF (in-vitrofertilisatie waarbij een eicel buiten het lichaam wordt bevrucht met een spermacel).

Desondanks blijft er een stigma hangen rondom fertiliteit. Hierdoor worden vrouwen ontmoedigd om erover te praten. Het kan moeilijk zijn om positief te blijven terwijl je je probeert te verdiepen in de behandelmogelijkheden en natuurlijk ook kampt met angst, woede en teleurstelling. Bovendien zijn de behandelingen ook nog eens heel duur. Een enkele IVF-behandeling kan je in de Verenigde Staten zomaar 13000 euro kosten.

Hier vertellen drie vrouwen over hun ervaring met (on)vruchtbaarheid en hoe ze positief wisten te blijven ondanks de tegenslagen.

1. Samantha Schulz, 54, Oostenrijk

'Mijn man en ik probeerden vijf jaar lang op de ‘natuurlijke’ wijze zwanger te worden. Toen besloot ik een andere gynaecoloog te bezoeken en vertelde ik haar over de symptomen waaraan ik jarenlang geleden heb. Dit waren onder andere onregelmatige menstruaties, hevige pijn tijdens mijn menstruaties en pijn tijdens seks. Na een aantal testen werd ik gediagnostiseerd met endometriose. Hierbij worden kleine hoeveelheden baarmoederweefsel buiten de baarmoeder gevonden.

Ik werd geopereerd en de cyste werd weggehaald. Toen begonnen we aan IVF. Ons werd verteld dat het onze enige hoop was. Ook kregen we te horen dat door mijn leeftijd (32 jaar) en door mijn vergevorderde endometriose er slechts 25% kans was op een zwangerschap.

Een van de grootste uitdagingen waren de dagelijkse hormooninjecties. We kozen ervoor om niets tegen onze familie of vrienden te zeggen in het geval dat de behandeling niet succesvol zou zijn. Het was heel moeilijk om zoiets belangrijks mee te maken en er met niemand, afgezien van mijn echtgenoot, over te kunnen praten. Hij kon namelijk de druk die ik voelde niet begrijpen.

Ik ben van nature een positief persoon en ik wist dat ik alles zou doen om zwanger te worden. Toch heeft de IVF-behandeling bijna te veel van me gevraagd. Ik kan me herinneren dat, toen we op de uitslag aan het wachten waren, ik voor mezelf had besloten dat ik de behandeling niet nog een keer aan zou kunnen.

Een ding wat me heeft geholpen is het adopteren van een nieuwe hond. Daardoor hadden we iets om voor te zorgen en lief te hebben. Een jaar later waren we zwanger van een drieling. Een van de baby’s raakte ik na 25 weken kwijt. Het was traumatisch, maar in zulke duistere momenten is het belangrijk om te weten dat er een licht aan het einde van de tunnel is. Ik denk dat het allerbelangrijkste is om een goede arts te vinden die je vertrouwt en die naar je luistert.’

laerke rose moellegaardtrunk archive
Laerke Rose Moellegaard/Trunk Archive

Gemma Rolls-Bentley, 36, Verenigd Koninkrijk

‘Ook al ben ik vruchtbaar, heb ik toch te maken gehad met veel uitdagingen, omdat ik een relatie heb met een vrouw. Het duurde drie jaar voordat ik zwanger was van mijn eerste baby, als je al het vooronderzoek, het sparen, de consulten, de testen, de spermazoektocht en een aantal gefaalde pogingen meetelt.

Sperma is heel duur als je het via een spermabank regelt. Toen het niet werkte na de eerste donor, hebben ik en mijn partner het traject lang op pauze gezet om weer te sparen. Het was moeilijk om te accepteren dat het bij de tweede poging weer zou kunnen falen. Mijn vrouw en ik hebben gelukkig allebei een goed inkomen, waardoor we makkelijk kunnen sparen. Ik maak me zorgen om anderen in de queer gemeenschap die niet even bevoorrecht zijn. Hoe moeten zij dit traject doorlopen?

Uiteindelijk probeerden we het met een nieuwe spermadonor en met succes. In 2019 beviel ik van mijn eerste kind. We wisten altijd al dat we twee kinderen wilden, dus zodra het eerste kind geboren was heb ik weer sperma ingekocht met m’n creditcard. Nu zijn we weer zwanger.

Er is een gebrek aan kennis over opvoeding door ouders van hetzelfde geslacht. Het is bizar hoeveel mensen het nodig vinden om je er vragen over te stellen. Ik beantwoord die vragen omdat ik mensen meer inzicht wil geven in dit onderwerp, maar het is wel vermoeiend. De eerste keer dat ik zwanger was vroeg een vriendin, "Gem, wie is de vader?" Ze had niet door dat ze iets verkeerds had gezegd, maar ik vond het erg vervelend. Er is namelijk geen vader, er zijn twee moeders en een donor. Wij hebben een gelukkig eind gehad en ik ben daar zo ontzettend dankbaar voor.'

3. Brittany Williams, 30, Verenigde Staten

‘Ik ben in 2016 gediagnostiseerd met PCOS (polycysteus ovariumsyndroom) en mijn fertiliteitstraject begon in 2018. Eerst probeerden we een behandeling met Clomid en vervolgens kreeg ik in 2019 letrozol, maar zonder succes. Al onze resultaten waren goed, eicel kwaliteit, semenanalyse, maar toch werd ik niet zwanger. Onze laatste poging resulteerde in een chemische zwangerschap. Dan staakt de ontwikkeling van een zwangerschap in een zeer vroeg stadium. We hebben nog niet besloten wat onze volgende stap is en misschien zal die ook nooit gezet worden.

Ik wist dat het een kwestie was van vallen en opstaan, wat heel veel angst heeft veroorzaakt. Meerdere keren voelde het alsof ik de hoop voorgoed had verloren. Dat waren de dagen waar ik niets anders kon doen dan huilen – bidden, therapie en een goed netwerk hebben me erdoorheen gesleept. Mijn man was zonder twijfel m’n steun en toeverlaat in dit traject.

Een van mijn beste beslissingen was om me aan te sluiten bij twee supportgroepen. Eentje is online en speciaal gericht op zwarte vrouwen met PCOS en de ander is een infertiliteitsgroep waar ik via mijn therapeut terecht kwam. Het maakte een wereld van verschil, omdat ik eindelijk het idee had dat mensen me begrepen. Iemand wist precies wat ik op dat moment meemaakte. Het hielp met de schaamte en het isolement.

Een van de grootste misconcepties is dat er een makkelijke oplossing is. Soms zijn het meerdere dingen die ervoor zorgen dat iemand niet zwanger kan raken. Daarbij zijn veel fertiliteitsbehandelingen in de Verenigde Staten heel duur. De realiteit is dat sommige vrouwen nooit kinderen zullen krijgen. Het moet OK worden voor vrouwen om niet te kiezen voor fertiliteitsbehandelingen of andere opties zoals adoptie vanwege financiële of emotionele redenen. De druk die op een vrouw ligt om kinderen te krijgen moet weg.’

Als jij steun nodig hebt in deze moeilijke periode of als je gewoon met iemand wilt praten over je ervaring, raadpleeg dan je huisarts. Ook kun je terecht op het online platform Freya, waar je informatie kunt vinden over vruchtbaarheidsproblematiek en in contact kunt komen met andere mensen in een vergelijkbare situatie.

Shop Vogue's Home Favorites

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Health & Fitness