Zo verklein je het risico dat jij corona aan iemand anders overdraagt

Met de CoronaMelder-app voorkom je dat het virus zich binnen jouw sociale kring verspreidt. Zo bescherm je niet alleen jezelf, maar ook je vrienden en familie.

street style    paris fashion week   womenswear fallwinter 20202021  day two
Christian VierigGetty Images

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Rijksoverheid en volgt de maatregelen vanaf 15 december zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Na maanden zagen we eindelijk een daling in de corona infectiecijfers, maar helaas is de afname gestagneerd. Nu kunnen we wachten op het effect van de landelijke maatregelen, maar gelukkig is het ook mogelijk om met een simpele extra stap de veiligheid van jouw sociale kring te beschermen. Door de CoronaMelder-app te downloaden creëer je namelijk binnen no-time een alarmeringsnetwerk binnen jouw vriendengroep. Zo kom je er snel achter of je bent blootgesteld en voorkom je verdere verspreiding.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Hoe werkt de app?

De CoronaMelder-app wisselt door een bluetooth verbinding unieke codes uit met andere app gebruikers in de omgeving. Is iemand positief getest op Corona? Dan kan deze persoon dit vrijwillig aangeven in de app, samen met de GGD. Op het moment dat je wordt gebeld door iemand van de GGD met de testuitslag, word je gevraagd of je anderen wilt waarschuwen via de app. De telefoon stuurt een notificatie naar alle CoronaMelder-app gebruikers die de afgelopen twee weken in de buurt van die telefoon zijn geweest. Dit gebeurt alleen bij nauw contact met de geïnfecteerde van minstens 15 minuten. Als je er voor kiest om anderen te waarschuwen via de app, ziet de ontvanger niet wie je bent of waar er contact is geweest. Je beslist zelf of je deze melding wilt afgeven, het is dus niet verplicht en gaat niet automatisch.

Het is niet mogelijk om pas na een positieve coronatest de app te downloaden, want dan weet de app niet met welke andere appgebruikers jij de afgelopen dagen contact hebt gehad. 'Het is belangrijk dat je de app zo snel mogelijk installeert zodat je – als je corona krijgt – snel het systeem kunt ondersteunen en mensen kunt waarschuwen,’ vertelt Hidde Schultze, een van de appontwikkelaars, aan Vogue.

Schultze vergelijkt de werking van de app met een rijtje lucifers die elkaar een voor een aansteken. Met de app waarschuw je eigenlijk de eerstvolgende lucifer zodat die uit het rijtje kan stappen en niet meer aangestoken kan worden. Die lucifer kan dus ook niet meer andere lucifers aansteken, waardoor de keten wordt onderbroken. ‘Zo zit het ook met de app,’ legt Schultze uit. ‘Instaleer de app zodat jij vroegtijdig weet dat je mogelijk corona hebt.’

Moedig anderen aan

Wil jij een waarschuwing ontvangen van een mogelijke blootstelling en wil je op jouw beurt anderen tijdig een notificatie sturen als jij besmet wordt? Zorg er dan voor dat zo veel mogelijk mensen de app op hun telefoon gedownload hebben. Moedig daarom ook je vrienden, familie en buren aan om de CoronaMelder te installeren en help ze daar waar nodig een handje bij. Mocht er dan toch een infectie plaatsvinden binnen jouw sociale kring, dan is iedereen daar snel van op de hoogte. Zo voorkom je dat corona zich onder jouw geliefden verspreidt en bescherm je ook jezelf tegen het virus.

Je privacy blijft beschermd

Nu is het natuurlijk niet leuk om aan vrienden of familie te moeten vertellen dat je ze hebt blootgesteld aan het virus. Om die reden blijven de notificaties die je ontvangt en verstuurt via de CoronaMelder-app volledig anoniem. De app bevat daarom ook geen persoonsgegevens of informatie over jouw locatie. Hierdoor weet niemand waar of wanneer ze mogelijk zijn blootgesteld. Zo kun je snel en gemakkelijk anderen waarschuwen, zonder dat je daar zelf je contactenlijst voor hoeft na te lopen.

Kan de app gehackt worden?

‘Er zijn allerlei tests op uitgevoerd door experts van binnen en buiten de overheid,’ legt Schultze uit. ‘Daardoor hebben we het hele systeem achter de app zo veilig mogelijk kunnen krijgen.’ Mocht er nou toch een hacker binnen weten te dringen, dan bevat de app geen enkele informatie die naar de appgebruiker is terug te leiden. Geen e-mailadressen, niet het telefoontype en zelfs niet de kleinste nummertjes van jouw mobiel, helemaal niets. ‘We begonnen met een ontwerp wat al bij de eerste elementen privacy dicht is,’ vertelt Schultze. ‘Zo is het uiteindelijk dus ook gebouwd.’

Shop Vogue's Fashion Favorites

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Meer van Health & Fitness