Vogue beantwoordt je meest brandende vragen over de nieuwe coronamaatregelen

Ontdek wat het nieuwe pakket betekent voor jouw Sinterklaas, Kerst, Oud en Nieuw en wintersport.

street style   day 7   new york fashion week february 2020
Christian VierigGetty Images

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Rijksoverheid en volgt de maatregelen vanaf 15 december zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

De infectiecijfers zijn eindelijk aan het dalen en dat betekent dat het weer tijd is voor een versoepeling van de maatregelen. Dat is natuurlijk reden voor – een coronaproof – feest, maar aangezien sommige maatregelen nog van kracht zijn, is het handig om een overzicht te hebben van wat wel en niet mag. Vogue zet de belangrijkste punten voor je op een rij.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Welke publieke binnenruimtes gaan weer open?

Musea, bioscopen, pretparken, dierentuinen, zwembaden en bibliotheken mogen weer open. Theaters mogen ook weer bezoekers ontvangen, maar een deel heeft besloten de deuren tot het einde van dit jaar dicht te houden. Mensen moeten wel reserveren en afstand blijven houden tijdens hun bezoek. Ook geldt er een groepsgrootte van maximaal vier personen uit verschillende huishoudens. De horeca blijft voorlopig helaas nog dicht, dus steun je locals en trakteer jezelf op een van de thuisbezorgdeals van je favoriete restaurant.

Hoe zit het met Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw?

Voor Sinterklaas gelden nog de maatregelen van de gedeeltelijke lockdown, wat inhoudt dat er alleen drie mensen per dag thuis op bezoek mogen komen. Helaas zal pakjesavond er dus voor veel families anders uitzien, maar er brandt een licht aan het einde van de tunnel. Op 8 december wordt namelijk pas bekend gemaakt of er voor Kerst en Oud en Nieuw misschien versoepelde maatregelen gelden. Wees daarom de aankomende weken extra voorzichtig, download de CoronaMelder-app en plan je weekenden vol met thuisactiviteiten uit Vogue’s lockdown survival guide. Ook kun je alvast een verlanglijstje voor de feestdagen klaarzetten of wat kerstcadeaus van jouw shoppinglijst afstrepen.

Het artikel gaat verder onder de video.

Vogue Wellness ochtendritueel van Cato van Ee

Mogen we weer op wintersportvakantie?

Er geldt nog steeds het dringende advies om tot medio januari niet naar het buitenland te reizen. Dat is voor wintersportfanaten even slikken, maar het is misschien ook de perfecte kans om toerist in eigen land te worden. Ga bijvoorbeeld een weekendje wandelen en ontdek de meest geheime routes van Nederland of trakteer jezelf op een ontspannende staycation. Genoeg leuke dingen om de winter mee te overbruggen en hopelijk sta je binnen de kortste keren weer op de piste.

Zijn mondkapjes verplicht?

Vanaf 1 december geldt een nieuwe noodwet die mensen verplicht om mondkapjes te dragen in publieke binnenruimtes zoals musea, restaurants, winkels en theaters. Dat is nu natuurlijk al het dringende advies, maar vanaf december lopen mensen die het niet doen het risico dat ze een boete van 95 euro krijgen. Genoeg reden dus om een paar designer mondkapjes op je verlanglijst te zetten.

Shop Vogue's Beauty Favorites

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Coronavirus