Slecht in keuzes maken? Zo ga jij vastberadener door het leven

Besluiteloosheid en keuzestress maken je ongelukkig. Leer om sneller tevreden te zijn in plaats van altijd de beste keuze te willen maken.

Iedereen heeft wel eens last van besluiteloosheid. Of dat nou gaat over je dagplanning of welke serie je moet gaan kijken, besluiteloosheid is vaak frustrerend. Of je nou moeite hebt met überhaupt een keuze maken of dat je continu je besluit verandert, keuzestress doet niemand goed. Dr. Olivia Remes legt uit waarom.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Strevers en tevredenaren

Besluiteloosheid kan vaak worden gelinkt aan perfectionisme. Je bent gefocust op het willen maken van de beste keuze, waardoor je lang (te lang) doet over het afwegen van de alternatieven. Onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania hebben dit onderzocht. Zij concludeerden uit hun onderzoek dat sommige mensen kunnen worden gecategoriseerd als ‘strevers’ en anderen als ‘trevedenen’.

De strever

Strevers willen altijd het juiste doen. Zelfs als zij een optie hebben die prima aan de eisen voldoet, gaan ze alsnog op zoek naar een betere optie. De strever is altijd op zoek naar iets beters; een beter product, een beter shirt, een betere partner. Strevers zijn pas tevreden op het moment dat ze al het mogelijke hebben afgewogen en alle mogelijke informatie hebben verzameld. En dat kost veel tijd, teveel tijd. En zelfs als ze dan een goede uitkomst hebben gevonden, weegt het resultaat niet op tegen alle moeite en tijd die ze erin hebben gestoken.

Streven naar niets

Uit het onderzoek bleek ook dat het streven naar die perfecte uitkomst de strever eigenlijk helemaal niet zo gelukkig maakt. In tegendeel, ze worden hier zelfs minder optimistisch en minder zelfverzekerd van. Doordat het proces en de zoektocht naar die ideale uitkomst zo vermoeiend is, beginnen ze er vaak ook niet aan. Daarom gaan perfectionisme en besluiteloosheid vaak hand in hand met uitstelgedrag. Maar wees gerust: er is een uitweg.

close up of directional sign against sky
Harold M. LambertGetty Images

De tevredene

De tevredenen, aan de andere kant, maken vaak keuzes op basis van de ‘goed genoeg’ regel. Tevredenen gaan niet op zoek naar een perfecte uitkomst en gaan hier hun tijd ook niet aan besteden. De tevredene weegt opties niet lang af: als een optie prima of goed genoeg is wordt dat hem. Daarom zullen tevredenen ook niet snel spijt hebben van de gemaakte keuze. Zelfs niet als zij later een betere optie tegenkomen.

Less is more

We denken vaak dat meer opties leiden tot een betere keuze, maar het tegendeel is waar. Meer opties leiden in de meeste gevallen tot meer besluiteloosheid en keuzestress. Dat blijkt uit een ander onderzoek. Uit dit onderzoek bleek onder andere dat wanneer mensen de keuze hebben uit minder producten, zij eerder een product zullen aanschaffen dan wanneer er meer producten zijn om uit te kiezen. Ook zijn de mensen met minder opties uiteindelijk gelukkiger met hun keuze dan de mensen met meer opties.

Gelukkig tijdens lockdown

Ook tijdens de lockdown heb je minder opties in veel aspecten. Je kan niet naar kantoor, kan alleen thuis eten, minder activiteiten ondernemen en minder dierbaren zien. Je baalt vaak van de situatie en ziet vaak geen licht aan het einde van de tunnel, maar soms ben je juist gelukkig in deze tijd. Je accepteert meer, omdat er minder kan. En daardoor word je gelukkiger. Juist omdat je minder hoeft te kiezen, shoppen of uitgeven. Je bent gelukkiger met wat wel kan, wat je al hebt en wie je wel kan zien. Ineens ben je gelukkig met dat huispak die je al de hele week aanhebt of gewoon gelukkig dat de zon schijnt tijdens die zoveelste wandeling.

Shop Vogue's Fashion Favourites

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Health & Fitness