Een zoektocht naar de beste voedingssupplementen voor je lichaam

Er is weer een voedingssupplementengolf aangespoeld. Beauty editor Karen van Ede gaat op zoek naar de beste pillen en poeders voor jouw lichaam.

De vitaminenindustrie is een miljoenenindustrie die welig tiert in deze tijden van COVID. En hoewel er nooit echt wetenschappelijk bewezen is dat al die pillen, poeders en olietjes ook écht iets doen, blijven ze hoop geven. Hoop dat je deze winter misschien wel als Superwoman door het leven kan. Het is met supplementen eigenlijk net als met cosmetica: je weet pas na vier tot zes weken (de tijd die je huidcellen nodig hebben om zich te vernieuwen) of het iets doet, maar zie je het dan ook met het blote oog? Voel je het? En wat was er gebeurd als je níets gebruikt had? Was je niet gewoon wat gezonder, minder gestrest en dus fitter, de afgelopen maand?

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

High maintenance

Ik eet iedere dag bewust en vers, met veel groenten en fruit, drink en rook niet en slaap als een marmot. Toch knaagt het idee dat ik iets extra’s nodig heb. Natuurartsen beweren dat onze voeding vele malen armer is dan vroeger, dat we door milieuvervuiling belaagd worden en er veel meer chemische stoffen in omloop zijn dan vijftig jaar geleden. Ongetwijfeld ben ik ook onzeker door alle corona-angst en ja ik weet: ik ben ook een tikje high maintenance. Ik vind het gewoon leuk om goed voor mezelf te zorgen, of met een mooi woord: selfcare.

Kruiden dan?

Tegelijkertijd heb ik nog een keukenkast vol vitamine C in vele vormen, alle B’s, algenoliën, krill én vegan krill, DHEA, greens en weipoeder. Allemaal een tijdje genomen – ik had er een dagtaak aan – zonder er iets van te merken, en daarom weer vergeten. Multivitamine werd me afgeraden door een hoogleraar voedingsleer, die zei dat sommige multi’s meer kwaad doen dan goed. Kruiden dan? Hmm, ik kijk licht wantrouwend naar de briljant gemarkete kruidenpoeders en smoothie enhancers voor betere weerstand, seks, brein of wát je ook maar ter verbetering nodig vindt.

Eureka

Ik bel met Marion Schaatsbergen, een vrouw die álles schijnt te weten over voedingssupplementen. Ze is natuurgeneeskundige en samensteller van vitaminesupplementen voor verschillende bedrijven, indmiddels al dertig jaar. Wetenschappelijk onderzoek en registratie is zo duur dat de meeste fabrikanten van orthomoleculaire middelen zich dat niet kunnen veroorloven, zegt ze. Marion vertelt me iets waar ik een eurekagevoel van krijg. Veel supplementen die je koopt bij de drogist worden helemaal niet opgenomen door de lichaamscellen, omdat ze de reis door de maag niet overleven. Maar liposomale voedingssupplementen overleven de spijsvertering wél.

Vetbolletjes met inhoud

‘Liposomen zijn een vinding van de farmaceutische industrie,’ vertelt Marion. ‘Het zijn minuscule vetbolletjes met inhoud, bijvoorbeeld vitamine C. Een liposoom is lichaamseigen en wordt volledig geaccepteerd, de spijsvertering laat het met rust. Het smelt samen met de celwand en de inhoud wordt door de cellen opgenomen. Alles wat er in een liposoom zit wordt voor meer dan 98% in de cellen opgenomen. Liposomale supplementen zijn duurder dan de ‘gewone’, maar van drogistsupplementen wordt minder dan 1% opgenomen.

Droge liposomalen

Kruiden zijn prachtig, maar het lichaam gebruikt maar een klein deeltje van de hele plant en voert de rest snel af. Vitamine C en magnesium bijvoorbeeld, moet je echt liposomaal innemen. Ook glutathion, een master anti-oxidant voor het lichaam, wordt alleen opgenomen als het liposomaal verwerkt is. Let wel op! Er zijn liposomale producten op de markt die het niet zijn, ook al staat het op de verpakking. Deze producten zijn altijd vloeibaar, waardoor er veel conserveringsmiddelen en smaak-, geur- en kleurstoffen inzitten. Je moet hebben: droge liposomale producten, de niet-gevriesdroogde poeders in capsulevorm.’

Voordeel van de twijfel

Ik geef het de benefit of the doubt. Ik bestel online van Vitamunda vier liposomale supplementen. Op aanraden van Marion een vitamine C, glutathion, weerstand versterkende immunia en ik doe er ook maar een multi bij. Een rib uit mijn lijf, dat wel. Maar I’m worth it. Daarbij hou ik wel in mijn achterhoofd dat uit ander onderzoek blijkt dat voedingssupplementen een groot placebo-effect hebben. De slikker dénkt dat ze werken. Ze geven het gevóel dat je fitter en gezonder bent, misschien ook al gewoon omdat je goed voor jezelf denkt te zorgen. Hoe dan ook kom ik er deze winter wel mee door.

Shop Vogue's Beauty Favorites

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Health & Fitness