Versla je stress door je weg naar geluk te lachen met deze tips van experts

Mental health expert Olivia Remes vertelt Vogue hoe humor je door al je dagelijkse COVID-kopzorgen, het monotone werken vanuit huis en zelfs de donkerste dagen heen kan helpen.

Het leven komt met ups en downs, en soms zijn de downs bijzonder moeilijk te verdragen. De COVID-pandemie is een goed voorbeeld: mensen zijn gestrest, weten niet wanneer de onzekerheid zal eindigen en iedereen wordt op een bepaalde manier getroffen. Wanneer mensen stressvolle tijden doormaken, proberen ze op verschillende manieren het hoofd koel te houden - ze gaan wandelen, praten met vrienden of gaan mindfulness-meditatie doen. En hoewel dit allemaal kan helpen, is er een krachtige coping-tool waar je niet vaak over hoort: humor. Mental health expert Olivia Remes legt uit waarom.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Humor tegen stress

Humor kan een krachtig tegengif zijn tegen stress. Als je een grap maakt, in plaats van serieus te blijven, help je jezelf te distantiëren van het probleem. Je doet een stap terug en zorgt als het ware voor een kloof tussen jou en je worstelingen, waardoor je dingen beter in perspectief kunt bekijken. Dit is belangrijk omdat stress serieuzer is dan je denkt. Chronische stress kan het immuunsysteem onderdrukken, waardoor in het ergste geval het risico op vroegtijdig overlijden toeneemt.

Kinderlijke positiviteit

We hebben allemaal het vermogen om opgewekt te zijn, om de grappige kant van het leven te zien. Zeker als kind had je deze kracht. Maar zodra we opgroeien en denken dat we ons volwassenen moeten gedragen, worden we serieuzer. We beginnen te lijden aan Acquired Amusement Deficiency Syndrome, zoals Paul McGhee het verwoordt in zijn boek Humor as Survival Training for a Stressed-Out World. En daar komt humor om de hoek kijken. Het gaat dan niet alleen over grappig zijn. Het gaat erom manieren te vinden om vrolijkheid in je leven te brengen, je problemen te vergeten en een adempauze te nemen, ook al is het maar voor enkele ogenblikken. En dit kan een aanzienlijke impact hebben op je gezondheid en welzijn.

Uitstel van executie

Wanneer je naar de humoristische kant van het leven gaat kijken en positiviteit probeert te vinden in een moeilijke situatie, kan je kijk op die situatie veranderen. Dat gevoel dat je soms hebt waarin je lijkt te verdrinken in je problemen, wordt minder bedreigend en stressvol. En het korte uitstel dat je erdoor krijgt, is misschien precies wat je nodig hebt om wat gemoedsrust te voelen en energie op te doen om de problemen waarmee je wordt geconfronteerd, aan te pakken.

Humor tijdens werk

Als je aan het werk bent, kan humor helpen om je meer verenigd te voelen met collega’s, het kan je minder doen vervelen en misschien ga je zelfs meer genieten van wat je doet. Na maandenlang thuiswerken, kunnen taken eentonig aanvoelen. Maar als je humor in de dagelijkse sleur injecteert, zullen je positieve emoties stijgen. Een deelnemer van een New Zealand Journal of Social Sciences-studie over humor-coping on the job zei: ‘Je hebt een uitlaatklep nodig op het werk, dus als je een beetje plezier hebt, zul je je werk een stuk leuker vinden.’

Mental health

De manier waarop je humor gebruikt of de manier waarop het door anderen op je wordt geprojecteerd, kan van invloed zijn op je geestelijke gezondheid. Deelnemen aan wat goedaardige humor kan een positieve invloed hebben op je welzijn. Als je ervan houdt om anderen aan het lachen te maken omdat je je band met de mensen om je heen wil versterken, kan dit je beschermen tegen angst en depressie. Humor moet dus een vast plekje innemen in jouw survival-toolkit wanneer je je somber voelt. Zelfs als je denkt dat je niet grappig bent, maakt dat niet uit.

De weg naar vrolijkheid

Stap één is om gewoon te beginnen met het opmerken van humor. Hoewel dit simpel klinkt, besteden we tijdens onze dagelijkse werkzaamheden over het algemeen niet genoeg aandacht aan de dingen die ons aan het lachen maken. Je zal merken dat hoe meer je ernaar zoekt, hoe meer je het zal tegenkomen. Wanneer je op zoek gaat naar humor en manieren om te lachen, zorgt dit er niet alleen voor dat je jezelf beter voelt, maar je geeft je positieve emoties ook onbewust door aan andere mensen om je heen, doordat deze besmettelijk zijn.

Shop Vogue's Beauty Favorites


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Health & Fitness