De omstreden abortus spijtpil: dit is wat je erover wil weten

Lees hier welke gevaren het met zich meebrengt en ontdek meteen waarom het onderzoek naar de 'spijtpil' vroegtijdig is afgebroken.

protests continue as abortion law contested
Omar MarquesGetty Images

Het recht op abortus is de afgelopen tijd onder vuur. Zo mogen Poolse vrouwen sinds vorig jaar slechts in zeldzame gevallen een zwangerschap afbreken. Verder tekenden in oktober 33 landen een verklaring waarin stond dat het recht op abortus überhaupt niet bestaat. 2020 was geen goed jaar voor vrouwenrechten en in 2021 lijkt daar voorlopig geen verandering in te komen. Er is namelijk een nieuw wapen in het arsenaal van de pro life-demonstranten: de zogenaamde ‘spijtpil’.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Wat is de 'spijtpil'?

De spijtpil zou volgens voorstanders de werking van de abortuspil tegen moeten werken. Deze vorm van abortus kan zwangerschappen tot acht weken beëindigen en vindt in twee fases plaats. Een vrouw die na het eerste tablet van gedachte veranderd zou volgens pro life-voorstanders de spijtpil kunnen gebruiken om de abortus terug te draaien, maar klopt dat wel? Vogue zocht het voor je uit.

Overdosis van een geslachtshormoon

Volgens de Groene Amsterdammer bevat de spijtpil eigenlijk een overdosis van het geslachtshormoon progesteron. Het gebruik van progesteron op zich is niet nieuw, want het zit ook in de anticonceptiepil. Bij een normale dosering van dit hormoon loop je het risico op milde bijwerkingen zoals hoofdpijn, krampen en misselijkheid. Bij de spijtpil gaat het alleen om een hogere doseringen en wordt niet alleen de zwangere vrouw maar ook de foetus blootgesteld aan het medicijn. De bijwerkingen kunnen dus ernstiger zijn.

Bloedverlies

‘Er is geen data bekend over de effecten op de vrouwen die het middel in deze context nemen,’ zegt Mariël van Dam, persvoorlichter van de gezondheidsinspectie. Het gebruik van progesteron op deze manier is dan ook niet geregistreerd in Nederland en de inspectie is een onderzoek gestart.

In 2019 is een kleinschalig onderzoek naar de spijtpil vroegtijdig afgebroken om veiligheidsredenen. Drie van de twaalf vrouwen die aan de studie waren begonnen moesten namelijk per ambulance naar het ziekenhuis voor hevig vaginaal bloedverlies.

Emotionele schade

Het houdt ook niet op bij de fysieke risico’s van de spijtpil. Op dit moment wordt de pil voornamelijk gepromoot door een evangelische organisatie die vrouwen opwacht op de parkeerplaatsen van abortusklinieken. Eén vrouw die de spijtpil had genomen vertelde aan het AD dat ze door leden van de organisatie werd gevraagd om direct na haar abortus in een busje te stappen. Daar moest ze vervolgens uitleggen waarom ze de zwangerschap wilde afbreken en kreeg ze de spijtpil aangeraden.

Kwetsbaar moment

Naast dat zwangere vrouwen nu dus foute medische informatie krijgen, worden ze dus vaak ook nog eens overvallen op een heel kwetsbaar moment. Dit op zich kan al zorgen voor een aardig trauma en het wordt alleen maar erger wanneer je je bedenkt dat de werking van de spijtpil niet bewezen is. Volgens de Gelderlander is de pil voor zover bekend dertien keer zonder succes in Nederland voorgeschreven. Eén vrouw is wel bevallen na het nemen van de spijtpil, maar zij rondde ook de volledige abortusprocedure niet af.

Ruimte voor eigen keuze

Laten we dus even geen onbewezen noodtabletten aandragen en er juist voor zorgen dat we zwangere vrouwen ruimte, steun en correcte informatie bieden. Zo kunnen ze in alle rust hun eigen weloverwogen keuze te maken en verklein je de kans op spijt.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Health & Fitness