Hoe Julia Bergshoeff het taboe doorbrak rondom eetstoornissen en wat we van haar kunnen leren

Het belang van berichten zoals deze is ondenkbaar groot.

[Trigger warning: dit artikel gaat over eetstoornissen en de bijhorende gedachten en acties. Heb jij last van een eetstoornis? Schakel dan hulp in of praat met een vertrouwde vriend of raadgever.]

Het is geen geheim dat er een taboe hangt rondom het gesprek over eetstoornissen. En hoewel steeds meer jonge meisjes slachtoffer worden van een eetstoornis, en er jaarlijks in Nederland meer dan vijf duizend jonge vrouwen met anorexia nervosa bijkomen, wordt het topic nog maar weinig besproken. Daarom is het juist zo waardevol dat modellen en beroemdheden zoals onder andere Julia Bergshoeff zich uitspreken op social media.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

De taboe rondom eetstoornissen

Eetstoornissen zoals Anorexia Nervosa, Boulimia en binge eating komen vaker voor dan men denkt. En het feit dat er juist zo weinig over wordt gepraat, draagt vaak nog meer bij aan het schaamtegevoel dat iemand die met zo'n ziekte kampt ervaart. Gelukkig wordt het geluid van body positivity steeds luider, maar nog altijd zijn er veel meisjes en vrouwen die niet gelukkig zijn met zichzelf. Zeker in een wereld waar de dunne schoonheidsidealen en bewerkte 'perfecte' lichamen op je afvliegen via alle sociale media. Het bespreken van het gevoelige onderwerp door bekende personen stimuleert dan ook hopelijk jongere vrouwen om dat ook te doen en de kracht te voelen van zichzelf te leren houden. Gelukkig maken vrouwen als Demi Lovato, Lady Gaga, Romee Strijd en Julia Bergshoeff het onderwerp meer bespreekbaar.

Julia Bergshoeff over haar eetstoornis

Afgelopen maand postte Julia, bekend Nederlands model, een fotocollage op Instagram waarin ze haar lichaam liet zien tijdens en na haar eetstoornis. De eerste foto komt uit 2014, waar ze kampte met de ziekte, en de andere foto is van zichzelf afgelopen jaar, genezen van de eetstoornis. En hoewel de foto's wellicht triggering kunnen zijn voor anderen en het posten ervan eng is, was haar drang om op een positieve manier van zich te laten horen, en mensen eventueel te kunnen helpen, sterker. Naast de foto schreef ze over waarom dit zo belangrijk voor haar is. En daar kunnen we allemaal wat van leren. Want in een wereld vol prangende schoonheidsnormen, giftige dieetculturen en heftig oordelen, is dat soms best lastig.

Gevangen in een vicieuze cirkel

Eerst vertelt Julia over de gevoelens, angst en depressie die zij voelde tijdens haar eetstoornis. 'Voordat ik ervoor koos om te herstellen, zat ik gevangen in de vicieuze cirkel van mijn geestelijke ziekte, die gekoppeld was aan eetstoornis(sen) en depressie, ik zag geen uitweg,' vertelt ze. 'Ik dacht dat het bereiken van mijn streefgewicht me het geluk en de vrijheid zou brengen waar ik naar op zoek was. Het idee om echt van elk deel van mijn lichaam te houden leek me niet zinvol.' Het bericht geeft je het ongelukkige en onterechte gevoel dat iemand met een eetstoornis ervaart. Toch wist Julia sterker te worden dan haar eetstoornis en leerde ze van zichzelf te houden.

Zelfliefde

'De beste liefde die ik ooit ontving is de liefde die ik voor mezelf vond, die ik nooit eerder voelde toen mijn eetstoornis mij overnam,' vertelt Julia over haar geluk toen ze beter werd. Hoe Julia zich uitspreekt over hoe zij van zichzelf leerde houden na haar eetstoornis, daar kunnen velen van leren, helaas. 'Ik heb ontdekt dat schoonheid in het oog van de toeschouwer ligt. Als we onze gedachten en overtuigingen kunnen veranderen, kunnen we de manier waarop we onszelf zien veranderen,' legt Julia uit. 'Je kunt zien dat je al mooi bent. Je bent het waard om van jezelf te houden. Je lichaam is je thuis, je comfort, je manier van expressie. Je bent geluk waardig. Je bent gezondheid waardig. Je bent liefde en je bent geliefd.'

Vrouwen zoals Julia

Het feit dat er veel meer vrouwen zijn zoals Julia tijdens haar eetstoornis, maakt het zo belangrijk dat we dit soort berichten als die van Julia met de wereld delen. Waarschijnlijk zijn er veel jongere meisjes en vrouwen die zich met Julia kunnen identificeren en hopelijk een voorbeeld aan haar kunnen nemen. We zouden onze sociale mediakanalen dan ook wel eens vaker kunnen gebruiken voor gevoelige onderwerpen als deze. Want dit is vele malen belangrijker dan de laatste mooie vakantiekiekjes.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder