Geen doodskist, maar vrieskist: is dit de sleutel tot het eeuwige leven?

Neem met Vogue een kijkje achter de schermen bij Alcor, 's werelds grootste cryopreservatie bedrijf.

reem acra 2020 cruise collection
Reem Acra

Op de Vogue-redactie hebben we in de aanloop naar The Future Issue aardig wat gepraat over onze toekomst. Eén ding wat we allemaal gemeen leken te hebben was ons eindpunt. Uiteindelijk staat de dood namelijk bij ons allemaal op de planning, toch? Cryonisten denken daar anders over. Zij laten hun lichamen kort na overlijden invriezen in de hoop dat de wetenschap ze in de toekomst zal genezen. Vogue ging in gesprek met Marji Klima, senior director bij Alcor, ’s werelds grootste cryopreservatie bedrijf.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Wakker worden in de toekomst

‘Op dit moment is cryonisme nog redelijk onbekend, maar als de technologische boom zo doorzet, denk ik dat het populairder zal worden,’ vertelt Kilma. ‘Ik denk dat het afhangt van hoe mensen de toekomst voor zich zien en of ze daar hoopvol over zijn. Willen mensen over honderd jaar nog steeds blijven rondhangen om te zien wat er allemaal gaande is?'

Voorlopig zijn er in ieder geval al een paar duizend mensen die nieuwsgierig genoeg zijn om de gok te wagen. 180 daarvan drijven al in een Alcor-vriestank. Drie daarvan zijn de moeder, schoonvader en echtgenoot van Linda Chamberlain, oprichter van Alcor. Ook zij heeft al een tank gereserveerd.

Toekomstplannen

‘Voor mij klinkt de dood als een heel slecht idee en het is niet iets waar ik aan mee wil doen,' vertelt Chamberlain. Ze heeft er alle vertrouwen in dat ze haar familie in de toekomst weer zal zien en ze heeft hier ook al het een en ander over afgesproken.

'Toen m'n moeder aan het sterven was aan kanker hebben we een deal gemaakt. Zodra we allebei weer wakker zijn gaan we naar een fancy restaurant op een van de manen van Saturnus. Met uitzicht op de ringen zullen we dan toosten op onze hereniging.' Chamberlain verwacht wel dat ze nog zeker een aantal decennia in een tank zal moeten wachten totdat dat mogelijk is.

Lichamen invriezen

Maar hoe komen mensen terecht in zo een tank? Het hele proces begint eigenlijk bij het eind, namelijk met de (tijdelijke) dood van een cryonist. Zodra de melding bij Alcor binnen is, rukt een gespecialiseerd team uit om het lichaam op te halen. Eenmaal daar, of dat nou thuis is of in een ziekenhuis, wordt eerst medicatie toegediend. Vervolgens vervangt het team al het bloed met een antivriesmiddel.

cryonisme invriesproces alcor
Alcor

Tot slot wordt het lichaam ingepakt in ijs en klaargemaakt voor transport. Tijdens zo’n transport kunnen er ook aardig wat kilometers gemaakt worden. Alcor accepteert namelijk aanmeldingen van over heel de wereld. Zo is er ook al één anonieme Nederlander die zijn contract rond aan het maken is.

De stikstoftank

Bij aankomst in het Alcor-pand in Arizona worden de lichamen verder afgekoeld tot -196 ° C om vervolgens kopje onder te gaan in een vat vol vloeibaar stikstof. De cryonisten zitten ondersteboven in de tanks, zodat ook bij problemen met de tanks de hoofden zo lang mogelijk gekoeld blijven. Mensen kunnen er ook voor kiezen om alleen hun hoofd in te vriezen en volgens Klima is die optie erg in trek.

dewar tanks voor cryonisme
Alcor

Hersenen invriezen

'Er zijn meerdere redenen om voor een neuro-preservatie te kiezen,’ legt Klima uit. ‘Op de eerste plaats staat natuurlijk de kostenbesparing. Daarnaast zit alle informatie over een persoon in de hersenen. Veel van onze leden willen in de toekomst terugkomen in een ander lichaam, een sterker lichaam.’

‘In de meeste gevallen zijn de patiënten oud wanneer ze overlijden. Zij willen dan in een jong lichaam terugkomen. En als de onderzoekers zo doorgaan met het kweken van cellen en weefsels, dan kunnen ze in de toekomst misschien ook armen, benen en een heel nieuw lichaam maken.’

Het prijskaartje

Een enkeltje naar de toekomst mag natuurlijk wel wat kosten. ‘Een heel lichaam kost 170 duizend euro en alleen een hoofd kost 70 duizend euro,’ vertelt Klima. ‘Het gaat dan om een eenmalig bedrag, wat voor een groot deel wordt weggezet in een onafhankelijk fonds. Dit geld is bedoeld voor het onderhoud van de patiënten en de toekomstige medische kosten die nodig zijn voor hun ontwakening.’

Volgens Klima dekken veel mensen deze kosten met een levensverzekering, maar toch blijft het een aardige klap voor de doorsnee portemonnee. Gelukkig zijn er ook voordeligere opties. Naast Alcor kun je ook terecht bij andere faciliteiten in Michigan en in Moskou. Bij de laatste kun je je hele lichaam al in laten vriezen voor 30 duizend euro. Een voorwaarde is wel dat je het niet erg moet vinden om je vat te delen met een medecryonist.

Schade aan het lichaam

De huidige cryopreservatie is nog niet feilloos. Tijdens het koelproces horen de Alcor-medewerkers namelijk nog altijd barsten ontstaan in het lichaam van de patiënt. Hoe erg de schade is en of die schade de ontwaking beïnvloedt, is nog onduidelijk.

Onderzoek

Gelukkig zijn er genoeg onderzoekers die het vriesproces willen verbeteren. En met resultaat. Zo zijn er al levende wormen bevroren en met succes ontdooid. Natuurlijk zijn mensen net een tikkeltje complexer dan wormen, maar ook met ons wordt volop geëxperimenteerd.

Recent is er een studie gestart waarbij slachtoffers van schiet- en steekpartijen worden afgekoeld tot slechts tien graden Celsius. Hierdoor krijgen artsen meer tijd om te handelen zonder dat de hersenen en andere organen daar schade door oplopen. De resultaten van dat onderzoek worden binnenkort gepubliceerd.

Tijdsperspectief

Klima durft geen voorspelling te doen over wanneer de eerste patiënten ontdooid zullen worden. ‘Het duurt op z'n minst nog 100 tot 200 jaar voordat we überhaupt dicht bij het punt komen om de eerste persoon te ontwaken,' vertelt Klima. 'We zijn echt afhankelijk van toekomstige onderzoekers om uit te zoeken hoe en wanneer we mensen kunnen ontdooien.'

Los van of het medisch mogelijk is, zitten er natuurlijk meer haken en ogen aan. Als niemand meer dood hoeft te gaan, dan kun je er op rekenen dat onze planeet erg krap gaat worden. En hoe ziet die planeet er überhaupt na twee eeuwen uit? Het is dezelfde tijdssprong die Napoleon en Lincoln zouden maken als ze nu in onze TikTok-generatie wakker zouden worden. Cryonisten kunnen dus in ieder geval rekenen op een extreme cultuurshock. Zou jij het aandurven?


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Health & Fitness